Recensie: Ferguut, de ridder met het witte schild

Door Marion. Ferguut, de ridder met het witte schild, mocht ik voor dit blog lezen. ‘Een juweeltje voor de boekenkast.’

Het boek heeft luxe uitstraling: een linnen omslag, met gouden letters. Een extra stofomslag en een leeslint. Dat maakt het al tot een feest om erin te gaan lezen. Je krijgt het idee dat je een bijzonder verhaal te lezen krijgt.

Het oorspronkelijke verhaal is bewerkt door Ingrid Biesheuvel. Welke Nederlandse dichter het verhaal in de dertiende eeuw heeft geschreven is niet bekend. Ook bevat het oorspronkelijke verhaal geen illustraties.

Boerenzoon Ferguut wil maar één ding: ridder van de ronde tafel worden bij Koning Artur. Als hij bij het hof aankomt wordt hij belachelijk gemaakt door een andere ridder. Toch krijgt hij van Koning Artur een gevaarlijke opdracht, hij moet naar de zwarte rots, de sluier en de hoorn buitmaken en de Zwarte Ridder verslaan.

Het verhaal gaat over deze gevaarlijke opdracht, maar daarna volgen nog vele andere avonturen. Ook zoekt Ferguut naar de mooie Galiëne, zou hij haar vinden en met haar trouwen? Alle ingrediënten van een goed Artur verhaal zijn aanwezig: de ridders van de ronde tafel, de zwarte ridder, stuikrovers, draken, dwergen, reuzen en zeerovers.

Het boek is voorzien van prachtige illustraties, vaak over twee bladzijden, van John Rabou. Het lijken kleine gedetailleerde schilderijen. Mooi om te gebruiken tijdens een geschiedenisles over de Middeleeuwen en om het verhaal van Ferguut te vertellen.

Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twaalf jaar en uiteraard voor volwassenen die liefhebber zijn van Koning Artur verhalen.

Ik heb zelf meerdere Koning Artur verhalen gelezen, dit boek valt op door de prachtige illustraties en het makkelijk te lezen verhaal. Het is een juweeltje voor in de boekenkast.

Bekijk of bestel Ferguut. Het is uitgegeven door De Vier Windstreken.