Mijn grote vriend Leeuwitje

(Door Deveney) Het mooie prentenboek ‘Mijn grote vriend Leeuwitje’ gaat over Caro die met haar moeder verhuist. Ze heeft daar geen vriendjes, totdat ze Leeuwitje in huis tegenkomt. Leeuwitje is haar denkbeeldige vriendje. Een prachtig prentenboek voor jonge kinderen. Tip voor de Kinderboekenweek! 

Het verhaal

In het verhaal ‘Mijn grote vriend Leeuwitje’ speelt het meisje Caro de hoofdrol. Zij verhuist met haar moeder naar een nieuw huis waar ze geen vriendjes heeft. Al snel heeft ze in het nieuwe huis een nieuw (denkbeeldig) vriendje gemaakt: Leeuwitje. Leeuwitje is een grote witte leeuw die van alles met haar doet. Ze ziet Leeuwitje overal in huis, want het huis is nog wit. Buiten ziet Caro andere kinderen spelen, maar ze speelt toch liever met Leeuwitje binnen in huis. Maar op een dag moet Caro echte vriendjes maken. En dat is toch wel heel erg leuk!

Mijn grote vriend Leeuwitje

Mijn mening

Dit mooie prentenboek is geschreven door Jim Helmore en Richard Jones. Het verhaal is vertaald door Imme Dros. Het boek bevat mooie, grote prenten. Ik vind dat de prenten iets ‘liefs’ uitstralen. Er zijn veel neutrale, rustige kleuren gebruikt.

Het verhaal sluit heel goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Ik zou het boek zeker voorlezen in de peuter- en kleuterklas. Veel kinderen hebben op deze leeftijd nog denkbeeldige vriendjes net zoals Caro. Het thema vriendjes maken speelt heel erg bij kleuters. Ik merk bij mij in de klas dat kinderen daar heel erg mee bezig zijn. Ze denken na over met wie ze willen spelen en wie hun beste vriend is.

Mijn grote vriend Leeuwitje

Thema vriendjes in de klas

Dit boek sluit mooi aan op het thema ‘vriendjes’ in de klas. Ga knutselen met hartjes en laat de kinderen mooie kaarten voor elkaar maken en schrijven. Praat in de kring over vrienden: ‘Wat zijn vrienden?’, ‘Hoe maak je vrienden?’ en ‘Met welk dier zou jij vrienden willen zijn?’.

Kinderboekenweek 2018

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is al bekend, namelijk ‘Kom erbij!’. Dit boek sluit daar natuurlijk helemaal op aan. Het jongetje Bobby in het verhaal zwaait namelijk vanaf buiten naar Caro om te vragen of zij ook naar buiten komt. Oftewel: Kom erbij!

Lees ook: KINDERBOEKENWEEK 2018 VRIENDSCHAP; KOM ERBIJ!

Mijn grote vriend Leeuwitje

BewarenBewaren