Recensie Tessel viert Sint-Maarten

Ik werk op een Katholieke school waar het verhaal van Sint-Maarten verteld wordt. Tessel viert Sint-Maarten sluit goed aan bij dit feest en legt het uit.

In een aantal delen van Nederland wordt Sint Maarten gevierd. Het feest waarbij de kinderen langs de deuren gaan voor snoepjes met het verhaal van Sint Maarten in hun achterhoofd. Dit jaar wordt de 1700e geboortedag van Sint-Maarten gevierd.

Tessel viert Sint-Maarten

Het boek Tessel viert Sint-Maarten van Monica Maas, Marianne Witte en De Vier Windstreken sluit goed aan bij deze viering.

Tessel viert Sint-Maarten

Tessel is blij met haar nieuwe jas en haar zelfgemaakte lampion. Die lampion is voor het feest van SintMaarten, op 11 november. Dan loopt ze samen met Karim, Lucia en Sem zingend langs de deuren. Als hun tassen vol lekkers zitten, vertelt Tessel de anderen haar geheime plan… Het heeft iets te maken met meneer Bloem die een eind verderop op de dijk woont.

Tessel viert Sint-Maarten

In de klas vertelt de juf het verhaal van Sint-Maarten. Het wordt snel en eenvoudig uitgelegd, fijn voor kleuters.

Wat vind ik?

Wat fijn dat er een prentenboek over Sint-Maarten is! Je vindt zo nu en dan wel een verhaal in een verhalenbundel, maar een eigen prentenboekverhaal was er nog niet.
Het is behoorlijk wat tekst, maar het heeft korte zinnen en de woorden zijn goed te begrijpen. Fijn om aan kleuters voor te lezen dus.

Het verhaal over Sint-Maarten wordt kort en bondig verteld door de juf in het verhaal. Aan het einde van het boek lees je de echte betekenis van het feest: samen delen en iets liefs doen voor elkaar. Die gedachte vind ik altijd mooi om met de kinderen te delen.

De illustraties spreken de kinderen aan, wellicht herkennen ze de stijl wel van Bobbi. Ze zijn vriendelijk en op het jonge kind gericht.

Ik vind het slim dat alle Sint-Maarten liedjes erin staan. Die kun je gelijk met de kinderen zingen. Sommige kende ik nog niet, dus het opzoeken waard.

Onze peuter wil het boek over ‘De koeien hebben staarten’ ook graag vaak voorgelezen hebben.

Hier vind je een inkijkexemplaar.

Koop het boek bij de plaatselijke boekhandel of bij Libris