Recensie, tips en win prentenboeken pakket kerst

Ik vind de tijd voor kerst altijd zo fijn! Met z’n allen rond de kerstboom zitten en prentenboeken voorlezen met een mooi kerstverhaal, heerlijk! Ik mag in samenwerking met Clavis een pakket met hun mooiste kerst prentenboeken weg geven. Recensie, tips en win prentenboeken pakket kerst

WIN prentenboekenpakket

Weet je welke fantastische boeken ik weg mag geven in een pakket? De kleine kerstboom van Ruth Wielockx, De kerstwens van Raffie van Annemieke Pecht, Julia van Zessen en Mieke Driessen en De kleine helper van de kerstman van Kathleen Amant.

De kleine kerstboom

De kleine kerstboom

De kleine kerstboom is wel het juweeltje van de drie. Wat ben ik dol op de illustraties van Ruth Wielockx (ook huisillustrator van Kleuteruniversiteit). En het verhaal is zo lief!
De kleine kerstboom gaat (hoe kan het ook anders) over een klein kerstboompje dat al een jaar lang uit kijkt naar het moment dat alle bomen verkocht worden als kerstbomen. De andere bomen geloven niet dat het kleine kerstboompje mee genomen zal worden. Een voor een worden ze verkocht en het kleine kerstboompje blijft achter. Tot het gekocht wordt door een wel heel speciaal persoon.
Wat een zoet verhaal en prachtige, lieve en gedetailleerde illustraties. De kinderen en ik smullen ervan, een boek om te zoenen!

Tips bij het boek

  1. Kopieer of teken alle bomen, knip ze uit en zet ze op volgorde van klein naar groot.
  2. Gebruik de bomen uit het vorige voorbeeld. Zet ze op goede volgorde van het boek wanneer ze mee genomen worden.
  3. Maak allerlei verschillende bomen met hun eigen versiering met de kinderen. Maak bijvoorbeeld versiering voor een computer- of een dierenboom. Je kunt ook een boom kopiëren op groen papier en  de kinderen hier speciale versiering op laten maken.
  4. Praat met elkaar over de liefste wensen van de kinderen, net als het kleine kerstboompje. Schrijf de kerstwensen op en hang deze in de boom. Wie weet komen ze uit.
  5. Tel hoeveel bomen er mee mogen om verkocht te worden. Tel alle kerstbomen af terwijl je het boek voorleest. Hoeveel bomen blijven er over?
  6. De bomen krijgen nieuwe namen, omdat ze een speciaal baasje krijgen. Bedenk samen nieuwe namen voor de kerstbomen. Laat kinderen die dit kunnen een naamkaartje voor de boom schrijven/stempelen.
  7. De bomen zingen ‘Fijne pakjesnacht’. Hoe zou dat liedje gaan? Bedenk met de kinderen de rest van de tekst van het lied en op welke melodie je het lied zingt.
  8. Als je kerststukjes maakt, of een boom hebt die na het feest verdwijnt, kun je de boom knippen, net zoals de kappersboom. Een kerstboom zelf ontwerpen op papier kan ook!
  9. Bedenk met de kinderen welke avonturen het kerstboompje met de kerstman gaat beleven. Schrijf de verhalen op en laat de kinderen een mooie tekening erbij maken.
  10. Bedenk welke mensen speciale wensen kunnen hebben voor kerst. Bedenk een mooie actie waarbij je een aantal mensen kunt helpen of blij kan maken. Wij delen met de klas bijvoorbeeld elk jaar zelf gemaakte kerststukjes uit aan oudere mensen.

Wist je dat Ruth Wielockx een lesbrief (geschreven voor Juf Sanne), materiaal, een digibordles en een kleurplaat heeft op haar site over De kleine kerstboom? En Kleuteruniversiteit heeft een prachtig project.

De kerstwens van Raffie

De kerstwens van Raffie

Raffie de muis wil ook graag een kerstfeest lees ik in De kerstwens van Raffie. Zijn familie vindt het maar onzin. Maar Raffie zet door en roept alle dieren bij elkaar om zijn droom uit te leggen. De dieren gaan allemaal aan de slag om een kerstboom te maken van allerlei rommeltjes. Uiteindelijk komt zelfs de kerstman op bezoek voor wat extra magie.

Dit boek leent zich er goed voor om thuis of in de klas kerstbomen van allerlei materiaal te maken. Wat je ook kan vinden, alles is goed.
Muziek maken met allerlei materiaal, zoals de kerstboom uit het verhaal is natuurlijk ook erg leuk.

De kleine helper van de Kerstman

De kleine helper van de kerstman

Abel heeft een droom, hij wil de helper van de kerstman worden. De hulp is zeker welkom en Abel mag cadeautjes inpakken als de kerstman zich aankleedt. Maar dan ziet Abel al het speelgoed dat de kerstman heeft. Daar wil hij maar wat graag mee spelen. Als de kerstman even een dutje doet, gaat Abel zelfs naar buiten met de slee. Als dat maar goed gaat…
Een heerlijk boek voor de jongste kinderen.

Win het Clavis prentenboeken pakket kerst

Win de drie bovenstaande in een pakket.

Wat moet je doen?

Vanuit de kerstgedachte lijkt me het volgende mooi: Ga naar mijn facebookpagina. Bedenk een kerstwens voor degene voor wie je het boek wilt winnen. Zet deze als een reactie onder het Facebookbericht en tag de persoon voor wie de wens is.
Maandag 14 december maak ik de winnaar bekend.

Veel succes!