Rekenen en rijmen met Sint

Rekenen en rijmen met Sint

Door Suzanne. De leukste tijd van het jaar is weer aangebroken! De kleuters stuiteren door de klas en spelen naar lieve lust in het pietenhuis, de pepernotenbakkerij en de werkkamer van Sinterklaas. Maar we willen toch ook graag wat aandacht besteden aan het rekenen en rijmen, vandaar deze downloads.

Rekenen en rijmen met Sint

Het thema Sinterklaas duurt wat mij betreft altijd te kort. Ik zou prima zes weken kunnen vullen met alle leuke knutsels, spelletjes en andere materialen die ik inmiddels heb verzameld.
Ik merk dat de kinderen het werken met ontwikkelingsmaterialen stukken interessanter vinden als het aansluit bij het thema.

Rekenen

Voor het rekenen bij de kleuters heb ik twee verschillende materialen gemaakt. Met vrolijke afbeeldingen van onder andere Sint en Piet oefenen de kinderen diverse rekenvaardigheden.

Sintsudoku’s

Er zijn vier verschillende Sintsudoku’s, oplopend in moeilijkheidsgraad. De eerste twee oefeningen hebben 4 verschillende plaatjes. Bij de laatste twee wordt gewerkt met zes verschillende plaatjes.
Voor je hiermee gaat werken is het belangrijk om de kinderen goed uit te leggen wat de bedoeling en samen te oefenen. Ik merk dat het de eerste keer voor veel kleuters moeilijk te overzien is. Door samen uit te sluiten waar een plaatje kan liggen en hardop voor te doen hoe jij tot een oplossing komt, leren kinderen om logisch na te denken.
Dit document bestaat uit vier oefeningen, vier nakijkvellen en knipvellen waar je de plaatjes uit kunt knippen.

Bekijk hier Sudoku voor kinderen. 

Sinterklaas Sodoku

Download

Van klein naar groot

En van groot naar klein natuurlijk. Een goede oefening om het seriëren te oefenen met kleuters.
Op het blad staat een tabel. De kinderen vullen met de gekleurde, losse kaartjes de tabel in. Er zijn drie verschillende plaatjes die op de juiste volgorde moeten worden gelegd. Mocht je zes verschillende groottes teveel vinden, dan kun je er ook voor kiezen om er een of twee tussenuit te halen.
Let op: Dit bestand moet afgedrukt worden op A3-formaat. Het blad met de lege tabel kun je lamineren. De gekleurde figuurtjes gebruik je om de tabel in te vullen en moet je dus los knippen en eventueel ook lamineren.

Van klein naar groot

Download

Groot naar klein

Download

Rijmen

Bij Sinterklaas hoort rijmen. Om het rijmen bij de kleuters nog eens te oefenen, heb ik een Mini Loco-oefening gemaakt. De opdracht is simpel; vind de rijmwoorden bij elkaar.

Bekijk hier Loco mini doosjes. 

De woorden die ik heb gebruikt zijn: maan – banaan, boot – rood, ring – spring, dak – zak, groen- schoen, paard – baard, veer – peer, trein – konijn, been – schoorsteen, Sint – kind, laars – kaars en boek -doek.
Het enige wat je hoeft te doen is dit bestand downloaden en afdrukken en je kunt het direct gebruiken met de Mini Loco doos, bekijk het hier.

Sinterklaas rijmen

Download

Naast deze materialen zijn ook de QR-kaarten van Sinterklaas erg populair in mijn klas. Heb jij ze al?

Bekijk ook alle lesideeën op Pinterest

Er staan affiliate links in dit blog.

 

Rekenen en rijmen met Sinterklaas thema voor kleuters in groep 1 en 2; Sudoku, van groot naar klein en klein naar groot downloads