Rekenen in prentenboeken

Rekenen in prentenboeken

Uit onderzoek blijkt dat kinderen ook leren rekenen door voorgelezen te worden. Er is veel te rekenen in prentenboeken. Ik ging op zoek en kwam met een aardig rijtje prentenboeken waarin rekenen een grote rol speelt. 

Rekenen in prentenboeken

Prof. dr. Marja van den Heuvel-Panhuizen deed onderzoek naar hoe prentenboeken een bijdrage kunnen leveren aan de rekenontwikkeling. Juf Linda schreef hier meer over op haar website klasvanjuflinda.nl. In het onderzoek komt naar voren dat kinderen ook leren rekenen door het taalgebruik in prentenboeken. Dit hoeft dus niet per se rekentaal te zijn, of specifiek over rekenen te gaan.

De prentenboeken

Ik ging zelf op zoek naar goede prentenboeken waarin wel veel gerekend wordt en vroeg ook om tips op mijn Facebookpagina. Ik deel de prentenboeken in op de categorieën van het rekenen.

Tellen en cijferkennis

Er wordt wat afgeteld, vooral in prentenboeken. Je kunt natuurlijk zelf tellen in praktisch alle prentenboeken, maar deze boeken gaan specifiek over tellen.

Bekijk alle berichten over rekenen

1. Tellen met de krijtjes

Tellen met de krijtjes

Het boek Tellen met de krijtjes is voor de jongste kinderen bedoeld, het is een kartonnen boekje. Samen met Teun, de hoofdpersoon uit De krijtjes staken ga je op zoek naar de tien verloren krijtjes. Op elke bladzijde staat een cijfer met het juiste aantal krijtjes. Ondertussen vertellen de krijtjes je van alles, zoals welke de echte kleur van de zon is en welk krijtje het lievelingskrijtje van Teun is. Met dit boek tel je dus tot 10 en leert het kind de cijfers tot en met 10 herkennen.

2. Het cijferwinkeltje

Het cijferwinkeltje

Het cijferwinkeltje van Marianne Busser en Ron Schröder is het ultieme rekenprentenboek. Zeker een aanrader om alle winkeltjes te verzamelen, want veel van de lesdoelen voor de kleuters komen voorbij.
In dit boek is er natuurlijk volop te tellen, maar ook de cijfers tot en met 10 komen duidelijk aan bod. Er worden zelfs al wat sommetjes onder het tiental gedaan, deze worden goed uitgelegd. Er komen ook andere rekenbegrippen aan bod, zoals groter – kleiner, voor – achter, meer – minder en sorteren.

3. Aadje Piraatje kan al rekenen

Aadje Piraatje kan al rekenen

Aadje Piraatje kan al rekenen is persoonlijk een van mijn favorieten. Hier komen zoveel rekenbegrippen aan bod! Het is ook nog eens op rijm, dus ook aan de taalvaardigheid wordt gewerkt. De cijfers tot en met 12 komen uitgebreid aan bod, hiermee wordt volop geteld. De kinderen worden uitgedaagd om vooral zelf veel te tellen door de vraagstelling in het boek. Zo vraagt Aadje bijvoorbeeld ook om het terugtellen van de piraten. Niet alleen het tellen, maar ook veel andere rekenvaardigheden leer je met dit boek. Schatten, tellen in sprongen, de tafels, begrippen zoals meer-minder en meeste en minste, rangtelwoorden, grafiek aflezen en groepjes maken. Je kunt dit boek er dus heel vaak bij pakken om te leren rekenen.

4. Monster nummer 10

Monster nummer 10

Zwijsen geeft speciale rekenprentenboeken uit. In Monster nummer 10 wordt volop geteld en de cijfers tot en met 10 komen aan bod. Ik las dit boek voor in de Kinderboekenweek, want met het thema Gruwelijk eng was dit heel geschikt. Levi heeft monsters onder zijn bed en elke avond moet hij ze even tellen. Samen beleven ze avonturen op kamer van Levi. Levi is nooit bang, behalve voor het monster dat op het laatst altijd zijn kamer binnen sluipt. Het is namelijk zijn m…

5. Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg

Natuurlijk mag Rupsje Nooitgenoeg niet ontbreken in de rij met telboeken. Het rupsje eet zich telkens door meer fruit, een mooi boek om de telrij van 1 tot en met 10 en rangtelwoorden te leren kennen. Ook goed te koppelen aan de dagen van de week.

Rekenen in prentenboeken

6. Vormen

Kiekeboe Mies van Hout

Kinderen in de kleuterklas leren de vormen kennen. De Kiekeboe vormboeken van Mies van Hout zijn hier heel mooi voor te gebruiken. Er zijn drie vormen: cirkel (rond), driehoek en vierkant prachtige kartonnen boeken. Als je het boek open doet, lijkt het enkel een saaie vorm. Maar dan verschijnen de prachtigste dieren en wezens.

Het zijn op het moment de favoriete prentenboeken van onze eigen kleuter. Hij wil alle dieren tellen en raakt niet uitgepraat over de vormen in het boek.

Tijd

7. Het lieveheersbeestje dat niet lief deed

Het lieveheersbeestje dat niet lief deed

In veel van de boeken van Eric Carle zijn rekenvaardigheden te vinden. Zo ook in het boek Het lieveheersbeestje dat niet lief deed.  Het chagrijnige lieveheersbeestje wil niet delen met een soortgenoot. Hij gaat zogenaamd naar iemand op zoek die met hem wilt vechten. Op zijn avontuur zie je op elke bladzijde een klok.

Meten

Raad eens hoeveel ik van je hou

Raad eens hoeveel ik van je hou

In Raad eens hoeveel ik van je hou wordt volop gemeten, want hoe kun je meten hoeveel je van iemand houdt? Leent zich er goed voor om de kinderen voorbeelden te laten noemen waarmee je kunt meten.

Lees ook: RECENSIE: WELKE IS ANDERS? EEN LEUK REKENPRENTENBOEK VOOR KLEUTERS

In dit blog maak ik gebruik van affiliatie links

Wat is jouw tip voor een rekenprentenboek?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren