Rekenspel: steen, papier, schaar

Door Willemijn. Leerlingen zijn altijd in voor spelletjes. Zeker bij rekenen is het leuk om spelletjes te doen, de leerlingen hebben dan vaak niet door dat ze bezig zijn met rekenen. Het rekenspel: steen, papier, schaar heb ik gemaakt voor het omrekenen van maten binnen het metriek stelsel.

Rekenspel: steen, papier, schaar

Ik zag dit spel bij een Engelstalige YouTuber (Pocketful of Primary) en heb dit spel vertaald. In de video waarin ik het zag, zei ze dat je het rekenspel kon namaken als je dat wilde. Ik heb drie verschillende versies voor jullie gemaakt, maar je kan dit heel gemakkelijk aanpassen of zelf maken. Elke versie heeft een andere moeilijkheidsgraad. Als je het print en lamineert, kunnen de leerlingen met een whiteboard stift er op werken. Zo hoef je het niet keer op keer te printen. Een handige insteekhoes is natuurlijk ook een idee.

Spelregels

Zet een pion, ander object of kruisje bij de start. Speel steen, papier, schaar met elkaar. Degene die wint mag 1 plekje dichter naar de finish op het rekenspel, maar moet nog wel eerst de som invullen. Herhaal dit tot er iemand bij de finish komt. Degene die als eerste bij de finish is, wint!

Als de leerlingen nog niet weten hoe “steen, papier, schaar” werkt, moet dat natuurlijk eerst nog worden uitgelegd. Een uitleg vind je hier

Versies

Ik heb drie verschillende versies van het rekenspel voor jullie gemaakt. De documenten zijn bedoeld voor eigen gebruik. Graag niet delen op een andere website of groep, de link delen mag wel.

Als eerste de versie met alleen meter en kilometer. Beide kanten op moet omgerekend worden.

Document: Steen, papier, schaar (m, km)

De tweede versie heeft de maten centimeter, decimeter en meter. Naar deze drie maten wordt omgerekend in beide richtingen.

Document: Steen, papier, schaar (cm, dm, m)

Als laatste heb ik een versie van het rekenspel gemaakt waarin de maten millimeter, centimeter, decimeter, meter, decameter, hectometer en kilometer zitten. Alle maten bij elkaar dus. Er wordt ook in deze versie naar beide kanten omgerekend, van groot naar klein en van klein naar groot.

Document: Steen, papier, schaar (mm t_m km)

De bovenstaande documenten zijn allemaal in pdf-formaat, speciaal voor jullie voeg ik ook een docx bestand toe, zodat je deze zelf kunt aanpassen.

Document dat je kunt aanpassen: Steen, papier, schaar (mm t_m km)

In de klas

Hieronder kun je een aantal foto’s zien van leerlingen in mijn klas die met het rekenspel bezig zijn. Ze vonden het erg leuk om te spelen, maar het omrekenen is nog best lastig. Op de foto’s zie je nog de eerste versie van het spel, het is iets aangepast.

Meer rekenspelletjes

Tips voor rekenspelletjes in de bovenbouw.

Rekenspelletjes in groep 3/4.

Rekenspel: steen, papier, schaar