Rekenspelletjes voor in de bovenbouw, je kunt rekenen op succes!!

Rekenspelletjes voor in de bovenbouw

(Door Manon) Rekenspelletjes, ik vind ze geweldig. En dan niet de spelletjes die echt uitgevonden zijn om te rekenen. Maar juist de spelletjes waar je ‘per ongeluk’ toch bij moet rekenen. In mijn klas zijn ze een groot succes. De kinderen ervaren het als spelletjes doen, ik zie het als rekenen. Twee vliegen in 1 klap!

Rekenspellen

De afgelopen jaren zijn er heel wat spellen ontwikkeld om in te zetten tijdens je rekenlessen. Sommen domino, tafeltjes bingo, klokkijk kwartet, breuken memory, tafeltjes puzzels noem ze maar op, jullie kennen ze allemaal. Ook deze spelletjes vinden de kinderen in mijn klas leuk hoor. Ze werken er enthousiast mee en kunnen op deze manier ook gericht aan de slag met hun leerdoel. Maar ze vinden het toch echt ook gewoon rekenen.

Je kunt ook een gezelschapsspel maken met de klas.

Darten in de klas

Toen ik laatst met de kinderen aan het darten was, merkte ik hun enthousiasme. Juf mogen we echt darten onder schooltijd? Wat ze niet in de gaten hadden, was dat ze tijdens het darten heel veel aan het rekenen waren. Ze telde de scores bij elkaar op, de rekende uit hoeveel punten ze nog moesten scoren en ze vergeleken met elkaar hoeveel punten ze voor liepen op elkaar of juist achterstonden. Aan het eind liet ik ze nog uitrekenen wat het gemiddelde was van alle worpen die ze gegooid hadden. Het was een super leuke rekenles!

Bekijk hier een dartbord.

Lees ook: IDEEEN VOOR REKENSPELLETJES IN GROEP 3/4

Gezelschapsspelen waarbij je rekent

Zelf speel ik graag gezelschapsspelletjes. En soms komt ook daar nog wel wat rekenwerk of inzicht aan te pas. Yathzee en sjoelen kennen we allemaal wel. Als kinderen dit spelen zijn ze natuurlijk ook bezig met rekenvaardigheden.  Hieronder wil ik je een paar tips geven van spellen waarbij je moet rekenen of werken vanuit je inzicht die wat minder bekend zijn, maar zeker de moeite waard om ze in je klas te spelen

     1. Regenwormen

Iedere speler krijgt bij elke spelbeurt de gelegenheid om met 8 dobbelstenen te gooien. Na de worp leg je alle dobbelstenen met hetzelfde getal en met een worm als afbeelding opzij. Na de eerste worp mag je direct een tweede keer gooien met de overgebleven kansblokken. Leg de stenen opzij die een ander getal tonen, dan het getal welke in de eerste beurt al zijn weggelegd. Is het totaal aantal hoger dan 20 en heb je minimaal 1 regenworm gegooid, dan mag je de steen (het getal, van de totale waarde wat jij hebt gegooid) van tafel pakken. Ligt deze niet meer op tafel, dan mag deze worden afgepakt van een tegenstander.Gooi je een getal die jij al in het bezit hebt, dan ben jij af en moet je de steen inleveren. Op elke steen die jij kan bemachtigen staan een aantal regenwormen. De speler die aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar van het spel regenwormen.

De kinderen moeten dus steeds hun dobbelstenen bij elkaar optellen, en kijken of ze een match kunnen maken. Hierbij automatiseer je dus het optellen.

Bekijk het spel hier.

        2.  Ubongo

Ubongo draait om inzicht. Lukt het jou om binnen de tijd de Tetris-achtige stukjes op de juiste manier in de puzzel te plaatsen? Alle spelers spelen tegelijkertijd hun eigen puzzel die gepakt wordt van de trekstapel. Er wordt gerold met de dobbelsteen om te bepalen welke puzzelstukjes er gebruikt moeten worden om de puzzel te maken. Na het rollen wordt direct de zandloper omgedraaid en begint het puzzelen. Wanneer je jouw puzzel af hebt roep je “Ubongo!”. De andere spelers blijven doorpuzzelen tot de tijd om is en ook zij roepen “Ubongo!” wanneer ze klaar zijn. Iedereen die dit is gelukt binnen de tijd mag een edelsteen uit de buidel pakken. Degene die het snelste was mag tevens de blauwe steen van het ronde bord pakken, de nummer 2 de bruine steen. Na 9 ronden stopt het spel en worden de punten van de verzamelde edelstenen bij elkaar opgeteld. Degene met de meeste punten wint!

Bekijk het spel hier

Lees ook: KLEIKAARTEN VOOR DE REKENHOEK

       3. Take 5!

Take 5! is een spannend kaartspel waarin geluk, bluf en slim tellen centraal staan. Het gaat erom dat je de minste strafpunten hebt. Het spel bevat 104 kaarten met verschillende waarden en strafpunten. Iedere speler krijgt er 10 en er liggen 4 kaarten open op tafel. Elke ronde kiest iedereen een kaart uit zijn hand en legt deze gedekt voor zich neer. De spelers draaien hun kaart tegelijk om en leggen hun kaart aan de op tafel liggende kaarten aan, waarbij de speler met de laagste kaart begint, enzovoort. Wie de zesde kaart aan een rij moet leggen, moet de vijf kaarten van die rij als strafpunten nemen alvorens hij zijn kaart neerlegt. Wie na 10 ronden de minste strafpunten heeft, wint.  Take 5! is een ideaal spel voor grotere groepen  en is een eenvoudig, snel spelletje om te spelen. De adviesleeftijd is 10 jaar en ik speel het met mijn groep 7, maar ik denk dat groep 6 dit ook zou moeten kunnen.

Bekijk het spel hier. 

Ik ben heel benieuwd of jullie ze gaan uitproberen, bij mij in de klas is succes gegarandeerd! En nogmaals, ik ben helemaal fan van spelend leren. En dat kan op deze manier dus ook in de bovenbouw!

Heb jij nog meer tips voor leuke spellen waarbij je rekent? Laat het me weten!

Bekijk ook het honderdveld.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Rekenspelletjes voor in de bovenbouw