Rekenspelletjes voor kleuters

Rekenspelletjes voor kleuters

Je wilt je rekenaanbod in de klas uitbreiden, maar wat zijn de rekenspelletjes voor kleuters die je moet hebben? Met deze spellen oefenen ze tellen, getalbegrip, meetkunde en logisch denken.

Rekenspelletjes voor kleuters

Bekijk ook de rekenspelletjes voor de middenbouw. En de spellen bij SLO, daar kun je ook rekenspelletjes voor kleuters downloaden.

Rekenspelletjes tellen en getalbegrip

1. Halli Galli

Halli Galli rekenspelletje

Elke speler krijgt een stapel met kaarten. Op de kaarten staan één of meerdere stukken fruit. Om de beurt draaien de spelers kaarten om. Als er samen vijf dezelfde fruitstukken liggen, drukt een speler op de bel. Diegene die het eerste is, mag alle neergelegde kaarten houden. Kinderen moeten dus heel goed kijken en tellen of er vijf stukken fruit liggen. Snel leren tellen en overzien dus.

Bekijk het spel hier

2. Regenwormen junior

Regenwormen junior

Misschien ken je het “gewone” Regenwormen spel wel? Deze versie is vereenvoudigd voor jonge spelers. De tegels gaan tot en met het cijfer 9 en de kinderen hoeven niet te rekenen, maar wel tellen. Ze tellen alleen het aantal verzamelde symbolen.

Bekijk het spel hier

3. Spelend leren getallenspel

tel spelletjes

Dit spel is nu met korting te bestellen. De kinderen tellen en ontdekken de afgebeelde dieren. Hoe meer dieren erop staan, hoe groter de kaart. De kinderen moeten de cijfers matchen bij het juiste aantal dieren.

Bekijk het spel hier

4. Magnetische rekendoos

Magnetische rekendoos

Dit spel is voor een kind individueel te spelen, of met z’n tweeën. Kinderen leren omgaan met de getallen en met tellen door de cijfer magneten, de magneten met de dobbelsteenbeelden en de bladen die erbij horen. De kinderen kunnen zelfs sommen maken als ze al iets verder zijn.

Bekijk het hier

5. Ganzenbord

Ganzenbord

Dit spel raad ik altijd als eerste aan als ouders vragen om tips. Kinderen leren het aantal stappen tellen, de dobbelsteenstructuren en de getallen, omdat die op de vakjes staan. Ouderwets wellicht, wel heel effectief en het spel blijft leuk.

Bekijk het spel hier

Rekenspelletjes meetkunde

1. Speed Cups

Speed Cups

Je krijgt vijf bekers in verschillende kleuren. Elke ronde draait een speler de bovenste kaart van de stapel om. Daarop staan vijf voorwerpen in de kleuren van de bekers horizontaal of verticaal georiënteerd. Je moet als speler de bekers zo neerzetten als de volgorde van de kleuren op de kaart. Heb je dat als eerste? Dan druk je op de bel. Als je het goed hebt, win je de kaart.

Bekijk het spel hier

2. Teddy’s kleuren en vormen

Teddy's kleuren en vormen

Voor wat jongere kleuters is dit spel leuk om de vormen en kleuren te oefenen. De kinderen dobbelen de juiste kleuren en vormen om in hun houdertjes te leggen.

Bekijk het spel hier

3. Haba boodschappen doen

Boodschappen doen

Dit spel heeft alledrie de doelen in zich: tellen, ordenen, vergelijken, met geld leren omgaan, er zit van alles in! Elke speler heeft een boodschappenlijst met vier dingen die je moet kopen. Maar waar zijn broodjes verkrijgbaar en welke marktkraam verkoopt kaas?

Bekijk het spel hier

Rekenspelletjes logisch denken

1. SET junior

SET junior

Je kunt het spel op twee manieren spelen. Aan de ene kant van het speelbord leg je tegels op dezelfde afbeeldingen en krijg je punten als je de op het speelbord afgebeelde SETs afbouwt. Op het andere speelbord kun je het combineerspel spelen met drie eigenschappen in plaats van vier, zoals het originele spel.

Bekijk het spel hier

2. Dobble

Dobble

Je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Je kunt het op allerlei manieren spelen: dat de spelers de kaarten hebben, met een pot, etc. Als je maar steeds twee dezelfde symbolen vindt, dan win je die kaarten.

Bekijk het spel hier

Wat zijn jouw favoriete rekenspelletjes?

 

De leukste reken spelletjes voor kleuters oa Halli Galli, Speed Cups en Ganzenbord