Relaxt voor de klas

Relaxt voor de klas in het nieuwe schooljaar

Ja ja, ik weet het, we zitten nog middenin de zomervakantie. Maar ik weet ook dat bij sommigen het nieuwe schooljaar begint te kriebelen. Na een aantal weken vakantie en geen school, vind ik het fijn om me alweer een beetje voor te bereiden en vakliteratuur te lezen. Daarom voor die collega’s: relaxt voor de klas in het nieuwe schooljaar.

De eerste week (of eigenlijk de laatste week van de vakantie) gaat het vaak nog wel. Ik zit dan nog in de relaxte vibe van de vakantie. Er zijn nog geen kinderen op school, dus alle tijd om rustig op te starten. Alles uit te zoeken, voor te bereiden, collega’s te spreken over hun vakantie. Maar na een eerste schoolweek mét kinderen zit ik er weer helemaal in. En lijkt het net of ik niet weg ben geweest. Ik ben snel moe van alle prikkels die ik even niet meer zo gewend ben en overwhelmed door alles wat alweer moet en op me afkomt. Toch probeer ik dan altijd rustig te blijven en goed voor mezelf te zorgen. Daarom tips hoe je ook relaxt voor de klas kunt blijven staan en dat vakantiegevoel een beetje vast te houden.

Relaxt voor de klas in het nieuwe schooljaar

Plannen plannen plannen

Waarschijnlijk heb je al de jaarkalender gekregen. Die kun je alvast plannen in je agenda of eigen planner voor het hele schooljaar. Bij grote taken, zoals de rapporten, bedenk je ook alvast wanneer je eraan wilt werken. Hiervoor zet je vast kruizen in je agenda. Dat zijn de dagen dat je aan grote taken werkt en kun je dus geen afspraken maken. Alleen bij hele hoge uitzondering, als een afspraak echt niet anders kan, maar dan moet je die tijd gelijk ergens anders terug zien te halen. Dat scheelt echt al zoveel, zul je zien!

Braindump van je lokaal

Braindump: zet een timer op 5 of 10 minuten en loop rond in je lokaal. Schrijf alles op wat je denkt te moeten doen voordat de eerste schoolweek begint. Schriften schrijven, boeken klaarleggen, etc. Ik heb ook een takenlijst gemaakt voor de voorbereidingsweek.

Prioriteren

Als ik zo’n braindump heb gemaakt, denk ik altijd dat alles belangrijk is en ook echt nu moet. Maar dan wil ik alles door elkaar doen en doe ik niks echt goed. Dus stel ik mezelf bij elke taak op het lijstje de volgende vraag: is dit nodig voor de eerste schoolweek? Zo ja, dan blijft het staan. Zo nee, dan komt het op een tweede takenlijst met alles wat je in de loop van het schooljaar wil doen. Dat heeft dus geen prioriteit!

Takenlijst

Dan kijk ik nog eens goed naar de takenlijst en bedenk wat het handigste is om nu meteen te doen. Wat is dus mijn eerstvolgende stap? Bijvoorbeeld alle tafels en stoelen van de kinderen neerzetten, zodat ik kan zien waar de kasten kunnen.

Planning eerste schoolweek

Ik heb het nu telkens over de voorbereidingsweek, maar als je weet hoe je weet welke taken je moet doen en hoe je ze moet prioriteren, kun je dat ook doortrekken bij het lesgeven. Ik maak elke dag een rooster voor na schooltijd. Achter mijn planning voor de kinderen schrijf ik ook een planning met alle taken voor die dag. Dan weet mijn duo ook meteen wat ik heb gepland om te doen, eventueel kun je dit ook samen doen en zo de taken verdelen. Ik houd hierbij altijd tijd over voor onvoorziene zaken.

Ook relaxt voor de klas na de vakantie?

Wil je leren hoe je na de zomervakantie ook relaxt blijft? Een betere balans krijgen tussen school en thuis? Met focus leren werken en zorgen voor minder afleiding? Meer rust, energie en tijd voor jezelf? Check dan de korting op de cursussen Houd tijd over en Relaxt voor klas.