Ravi Ravioli

Review De ongelooflijke Ravi Ravioli

Gastblog door Ingrid van kinderboekenjuf.nl. Review De ongelooflijke Ravi Ravioli met leuke tips voor verwerking thuis of in de klas. 

Voor jufmaike.nl mocht ik een gastblog schrijven. Dat vind ik een hele eer.

D Logo kinderboekenjuf transparante achtergrond

Wie ben ik? Mijn naam is Ingrid Rijnbout, het gezicht achter www.kinderboekenjuf.nl. Op internet miste ik de inspiratie voor mini leeslessen. (Wat zijn mini leeslessen? Dat leg ik je hier uit.) Vandaar dat ik mijn eigen website heb opgericht. Hier deel ik allerlei ideeën rondom kinderboeken en schrijf ik mijn eigen mini leeslessen bij verschillende boeken.  Ik plaats ook overige lesideeën en soms kant en klare lessen.

In overleg met Maike heb ik besloten dit gastblog over een boek van Jozua Douglas te schrijven. Ik heb daarvoor van uitgeverij De Fontein een recensie-exemplaar van De ongelooflijke Ravi Ravioli mogen ontvangen. Hartelijk dank daarvoor.

Het verhaal

Ravi Ravioli

In dit tweede deel uit de Costa Banana serie, De ongelooflijke Ravi Ravioli, wil de president dat Ravi Ravioli bij hem op bezoek komt. Een bijzondere man als Ravi, die hoort hij toch te ontmoeten. De president is meteen helemaal onder de indruk en Ravi Ravioli doet zijn intrek in het paleis.

Ravi gaat aan de slag om de president dezelfde ongelooflijke dingen te leren. Echter vertrouwt dochter Rosa het voor geen meter. Rosa, die weet dat haar vader haar toch niet zal geloven, gaat zelf op onderzoek uit. Stukje bij beetje leert zij meer over Ravi Ravioli. Is hij wel echt wie hij zegt dat hij is?

Ze schakelt de hulp van meester Gabriel in en probeert Ravi te ontmaskeren tijdens de voetbalwedstrijd van FC Banana. Ze weet zeker dat Ravi daar een bom geplaatst heeft om de president te vermoorden.. Maar als Ravi dan de bom niet laat ontploffen, maar juist ontmaskert gooit hij toch roet in het eten. Hoe moet Rosa Ravi tegenhouden als hij de bom niet gebruikt om de president te vermoorden, maar juist om te redden? Wat is Ravi toch van plan? En zou het Rosa lukken dit op tijd te achterhalen, voor er doden vallen?

Recensie

Dit boek is het eerste boek wat ik las van Jozua Douglas. Maar het zal zeker niet mijn laatste boek van Jozua Douglas zijn. Zijn schrijfstijl houdt het vlot en luchtig. Hierdoor leest het verhaal prettig weg. In dit verhaal komt het moeilijke woord ‘Hypnotiseren’ voor. Dit brengt Jozua op een hele leuke manier, waardoor dit voor alle kinderen goed leesbaar moet zijn. Het is niet nodig om het eerste deel uit de serie eerst te lezen en ik kijk uit naar het derde deel: Operatie Pisang (in september in de winkel).

De illustraties van Elly Hees zijn prachtig en geven het verhaal extra diepgang en spanning. De tekening op bladzijde 168/169 is mijn favoriet. Die past erg goed bij het spannende stuk over de kamer vol giftige slangen.

Ik kan dit boek aanraden voor lezers vanaf groep 5 of om voor te lezen vanaf groep 4. Ik denk dat kinderen aan je lippen zullen hangen als je dit met de juiste spanning en vleugjes humor voorleest.

Verkrijgbaar bij de betere boekhandel of bij Libris

Ideeën mini leeslessen bij De ongelooflijke Ravi Ravioli

Boek zweeft Ravi Ravioli

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De ongelooflijke Ravi Ravioli zijn:

 • In het boek lees je over de bijzondere wetten op Costa Banana. Deze worden bedacht door de president. Lees blz. 16 ‘De president haalde…’ t/m blz. 17 ‘…een onbewoond eiland.’ voor. Komen er in jouw boek ook bijzondere wetten voor? Lees een stukje voor.
  Welke wet zou jouw hoofdpersoon kunnen bedenken?
 • Dit boek staat vol met lijstjes. Laat bladzijden 10, 14/15, 16/17 en 44/45 zien. Staan er in jouw boek ook lijstjes? Lees een lijstje voor. Laat de kinderen eventueel een lijstje over hun boek maken.
 • Lees blz. 46 ‘Rosa bekeek de…’ t/m blz. 48 ‘…in het paleis.’ voor. Rosa komt er nu al achter dat er een bedrieger bij hun in huis woont. Dit maakt het voor jou als lezer erg spannend. Je wilt graag weten hoe het afloopt en hoe Rosa dit op gaat lossen. Wat maakt jouw boek spannend?
  Je kunt eventueel ook blz. 167 ‘Ik denk dat…’ t/m blz. 175 ‘…vast ontzettend pijnlijk.’ voorlezen. Dit is een heel spannend stuk waarin ze moeten ontsnappen uit een ruimte vol giftige slangen. Wat maakt jouw boek spannend?
 • Heb je wel eens een goocheltruc gezien? Dat ziet er meestal ongelooflijk uit. Lees blz. 66 ‘Die middag zat…’ t/m blz. 71 ‘…op zijn tijd.’ voor. Dit klinkt ook ongelooflijk. Zitten er in jouw boek ook ongelofelijke dingen?

Overige lesideeën

 • Op de eerste bladzijden staat uitleg die jou als lezer kan helpen. Je leest over Costa Banana, de plaats waar het verhaal zich afspeelt en over de personen in dit boek: President Pablo Fernando, Forabella, Rico en Rosa en Meester Gabriel. Lees deze pagina’s voor aan de kinderen. Laat de kinderen daarna zelf een introductie over hun boek schrijven. Gebruik hiervoor eventueel Introductie Boek.

introductie boek

Bijlage 1 Introductie boek

Bijlage 2stelopdracht wet costa banana

 • Stelopdracht: In het boek bedenkt de president zijn eigen wetten, zoals de wetten op bladzijde 16 en 17. Lees deze wetten voor aan de kinderen. Laat de kinderen daarna zelf een eigen wet bedenken.
 • Jozua Douglas, de schrijver van dit boek, heeft zelf ook magische krachten. Die laat hij je zien in deze 5 Youtube filmpjes. Deze filmpjes zijn gebaseerd op de trucs uit het boek op bladzijde 93. Bekijk de filmpjes samen met de klas. Kennen de kinderen zelf goocheltrucs? Organiseer een eigen goochelshow.
 • Misschien ook leuk om de kinderen zelf een artiestennaam te laten bedenken. Zoals Ravi Ravioli of Tony Tortellini. Bekijk mijn Pinterest-bord voor ideeën om deze naam uit te werken.

Ik wens jullie heel veel plezier met de mini leeslessen en overige lesideeën bij De ongelooflijke Ravi Ravioli. Meer mini leeslessen vind je op www.kinderboekenjuf.nl of volg mij op Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.