De brieven van Mia

Review en 3 x winnen! Boek: De brieven van Mia

(Door Deveney) In het boek ‘De brieven van Mia’ ga je mee op avontuur met het uit Syrië gevluchte meisje Laila. Je kunt een van de drie exemplaren winnen. 

Laila woont in een asielzoekerscentrum in Almere en komt in contact met verhalen uit de tweede wereldoorlog. Het wordt een spannende zoektocht samen met de oude meneer Cohen, die de oorlog met eigen ogen van dichtbij heeft meegemaakt. In dit boek maken de hoofdrolspelers kennis met elkaars totaal verschillende cultuur en ervaringen. Zij komen erachter dat zij eigenlijk best veel gemeen hebben. Een meeslepend verhaal met een zeer actueel onderwerp. Ik vertel je over het boek en geef je lesideeën bij het verhaal. Lees zeker even tot het einde van de blog, want er is een winactie!

De brieven van Mia

De brieven van Mia

In ‘De brieven van Mia’ speelt de Syrische Laila de hoofdpersoon. Zij is elf jaar en woont samen met haar moeder, zus en broertje in een asielzoekerscentrum in Almere. Voor een schoolopdracht moet zij voor de oude meneer Cohen zijn rommelige, stoffige zolder opruimen. Daar heeft ze helemaal geen zin in, totdat ze op zolder een trommel vindt vol met oude brieven. Laila begint de brieven te lezen en de brieven blijken van de joodse Mia te zijn. Mia is een dapper meisje dat in het verzet op komt tegen de nazi’s. Laila raakt steeds nieuwsgieriger, maar dan komt meneer Cohen erachter dat Laila de brieven heeft gelezen. Dit is het begin van een spannende zoektocht rondom Mia. Wie was Mia en wat is er met haar gebeurd? Tijdens de zoektocht doen Laila en meneer Cohen allerlei ontdekkingen.

De brieven van Mia

Zelf las ik het boek in één ruk uit. In het begin dacht ik het verhaal al te kunnen voorspellen, maar niets was minder waar. Ik werd meegenomen door de koppige en nieuwsgierige Laila die het verhaal van Mia wilde weten. En dat terwijl Laila zelf ook een verhaal met zich meedraagt. Ze heeft het er namelijk heel moeilijk mee dat haar vader nog in Syrië is en ze niet precies weet waar hij is. En dan die koppige, oude meneer Cohen, die later toch wel een romanticus blijkt te zijn.

Ik denk dat dit boek veel kinderen aansluit, omdat het verhaal waargebeurd zou kunnen zijn. Het lijkt levensecht, alsof je zelf in de zoektocht wordt betrokken. Oorlog vind ik altijd een bijzonder thema; droevig, maar ook heel interessant. Ik weet niet waarom, maar het heeft mij altijd aangesproken. Ik kan me de lessen  van mijn meester in groep 8 over de tweede wereldoorlog zelfs nog herinneren. Het is meeslepend, spannend en het blijft een actueel onderwerp. In dit verhaal wordt er teruggeblikt op de tweede wereldoorlog, terwijl Laila net uit de oorlog in Syrië komt.

‘De brieven van Mia’ in de klas

In het boek worden verschillende werelden gecombineerd. Het belangrijkste thema dat centraal staat is oorlog. Soms een moeilijk, maar ook heel interessant thema. Ik denk dat het boek goed gebruikt kan worden in groep 8 of op de middelbare school om aan te sluiten bij het onderwerp de Tweede Wereldoorlog. Door de combinatie met de oorlog in Syrië laat het boek zien dat oorlog nog steeds een erg actueel onderwerp is. Ik geef hierbij een aantal ideeën die in de klas toegepast zouden kunnen worden.

De brieven

De brieven die Mia schrijft in het boek zouden in de klas kunnen worden gebruikt als rode lijn in het thema. Je zou de brieven kunnen afdrukken op oud papier en ze op volgorde van data kunnen behandelen in de klas. Zo leren de leerlingen Mia steeds beter kennen. Leerlingen leren over het verzet, de razzia, onderduiken en de kampen.

Voorlezen

Het boek heeft een ontzettend mooi verhaal om voor te lezen tijdens het thema oorlog in de klas. Door elke keer een stukje te lezen, raken de leerlingen nieuwsgierig en leren zij steeds meer. Ze leren de hoofdpersonen steeds beter kennen en steeds meer aspecten van de oorlog komen aan bod. Deze aspecten kunnen tijdens een geschiedenisles verder uitgewerkt worden.

Een brief terug schrijven

Mia schrijft in het boek veel brieven aan Isa (wie dit is, dat lees je in het boek!). Laat de leerlingen eens een brief terugschrijven naar Mia. Hoe zou Isa gereageerd hebben? Wat zou hij gezegd hebben? En nog belangrijker: Wat zou jij zelf willen zeggen tegen Mia? Dit is een goede oefening voor de taal-  en schrijfvaardigheid en laat kinderen inleven en hun fantasie gebruiken.

Westerbork

In het boek brengen Laila en meneer Cohen een bezoek aan kamp Westerbork om hier meer informatie te kunnen winnen. Om aan te sluiten op het verhaal en het thema zou eenzelfde bezoek met de klas kunnen worden afgelegd om meer te leren over het leven in een kamp.

3 x winnen!

Zou jij dit boek ook graag willen hebben? Het boek kan drie keer gewonnen worden!

Wat moet je doen?

Laat hieronder in een reactie weten waarom je het boek zou willen winnen. Let op! Morgenavond (dinsdag) maakt Maike al de drie winnaars bekend, dus reageer snel.

Lees ook: DE NIEUWSTE KINDERBOEKEN OVER WOII