Review en tips om te spelen met kleefpapier

Huh? Ik hoor het je denken. Kleefpapier, wat is dat nou weer? Kleefpapier is heel speciaal tekenpapier. Je kunt het namelijk tegen je raam of tafel plakken. Ik mocht wat van het papier uitproberen en geef tips om te spelen met kleefpapier. 

Kleefpapier

Kri kra krea kleefpapier

Je koopt het kleefpapier in rollen. Je pakt het stuk papier dat je nodig hebt van de rol en je knipt het uit. Je legt het op je tafel of op het raam en het plakt! Het verschuift dus niet. Bekijk ook KreaDoe, een beurs voor creativiteit. 

Review: Wat vinden wij?

Wat een leuk spul is dit! Ik werd meteen enthousiast toen ik het zag. Ik was er dan ook erg blij dat ik een rol mocht uitproberen. Ik plakte het meteen op het raam in de klas, dat leek me leuk!

Kleefpapier op het raam

De kinderen vonden het maar raar en de ouders al helemaal. ‘Mogen we nou echt op het raam tekenen, juf?’ ‘Ja’, antwoordde ik, ‘dat moet zelfs’. De kinderen vonden het heerlijk. Ik vroeg naar hun ervaringen en ze vonden het heel fijn. Lekker rechtop tekenen. Dan kregen ze niet zo’n last van hun nek en rug. Een nadeel was wel dat het even wennen was, met je potlood rechtop tekenen.

En het mooiste compliment was toen een leerling een aantal weken later vroeg of ik het nog eens wilde mee nemen. Voor het thema water kon namelijk zo goed op het raam de zee met de vissen erin getekend worden.

Het lijkt me heel handig voor kinderen die motorisch wat minder handig zijn. Het papier blijft nu gewoon liggen, dus kunnen ze rustig oefenen met hun fijne motoriek. Zonder het geschuif van hun papier.
Er zijn geen lijmresten en het papier is makkelijk te verwijderen. Er is wel een nadeel: het papier is wel snel klaar met plakken. Je kunt het niet tot in de eeuwigheid verplaatsen. Helemaal als er zand op komt, dan is het plakken snel klaar.

Ik ga het ook zeker gebruiken met mijn zoontje van een jaar! Het papier plak ik op zijn tafelblad en hij kan met potloden aan de slag. Hij kan het papier er deze keer niet afgooien ;).

Tips om te spelen met kleefpapier

  • Plak het papier op het raam en zet er een stilleven bij. Net zoals bij schilderijen. Ik zette wat bloemen op de vensterbank en de kinderen tekenden dit na. In het geval van onderstaande bloemen zagen we de bollen niet. Maar de leerlingen wist dat deze er wel waren, dus werden die erbij getekend.
    Bloemen op raam
  • Schilderen hebben we niet gedaan, maar dat kan nu ook overal. Wel een tip, plak er eerst met plakband dan een vuilniszak achter het kleefpapier, tegen de vlekken op de muur.
  • Maak er een groepsopdracht van. Plak het papier op de tafel van een kind. Hij maakt het eerste deel van de tekening. Bijvoorbeeld alleen het hoofd. Het papier verplaatst zich naar een medeleerling en die maakt weer een tekening. Bijvoorbeeld alleen de buik. En zo gaat het papier verder totdat iedereen is geweest.
  • Plak het papier op een plek waardoor je wat er naast hangt meteen kunt natekenen of schilderen.
  • Maak eens vormen van het papier en maak daar een tekening in.
  • Plak wat vormen over elkaar. Maak een mooie tekening. Knip een lijst van het plakpapier. Versier deze lijst en plak het over je mooie tekening.

Te koop

Het kleefpapier is te bestellen bij Specials4schools.

Wat vind jij van het kleefpapier? Wat zou jij er graag mee willen doen?