Review en win: Meester Mark graaft door

Win Meester Mark graaft door! ‘Riet sjouwde de baby en zijn box haar klas in en temde daarmee de lastige jongens.’ Een heerlijk boek over alle (te overkomen) obstakels van het onderwijs door de jaren heen. 

Welke onderwijzer kent Meester Mark niet? Hij schreef de boeken ‘Meester Mark draait door’ over zijn kortstondige carriere in het onderwijs en ‘Meester Mark vraagt door’ waarin leraren vertellen hoe ze het wel redden.

Meester Mark graaft door

Voor Meester Mark graaft door interviewde Mark tientallen leerkrachten die les gaven vanaf de jaren 50. Dat waren nog eens andere tijden! 60 kinderen in een klas, banen voor het oprapen en schrijven op een schrijfplankje.

Door de jaren heen

Meester Mark behandelt de jaren 50/60, 70/80 en 90/00. Dat laatste decennium ken ik  natuurlijk zelf heel goed, de jaren waarin ik zelf naar school ging en net begon met lesgeven.

Anekdotes

Het boek staat vol anekdotes van de geïnterviewde leerkrachten. Zo stak meester Janus regelmatig in de klas een sigaar op en gaf juf Marjan haar baby nog maar eens de borst in de klas.

Boodschap

De boodschap van het boek is heel duidelijk: elke generatie onderwijzers heeft zijn eigen sores. Zoals nu de werkdruk en bureaucratie. Maar onze voorgangers hebben veel voor elkaar gekregen door voor zichzelf op te komen. Dat kunnen wij ook doen!

Wat vind ik?

Ik las het boek in de vakantie en vloog er doorheen. Heerlijk al die verhalen hoe het vroeger was in het onderwijs. Onze voorgangers hadden het ook niet makkelijk zeg, met bijvoorbeeld 60 kinderen in de klas. Ik vind het mooi dat Mark al die mensen zelf geïnterviewd heeft en zo de echte verhalen boven tafel heeft weten te krijgen. Goed om te lezen dat onze voorgangers veel voor elkaar gekregen hebben.
Ik vond het een vermakelijk boek en een aanrader voor alle leerkrachten die willen lezen over de geschiedenis van het onderwijs en het voor jezelf opkomen.

Win

Je kunt een van de drie exemplaren van Meester Mark graaft door winnen!

Wat moet je doen?

Schrijf hieronder in de reacties een anekdote van je eigen carriere.
Misschien heb je iets grappigs mee gemaakt met de kinderen, of heb je iets gedaan wat je nu nooit meer zou doen. Of ging er iets mis tijdens de PABO?
Ik heb zin om jullie verhalen te lezen. Kom maar op!

Dinsdagavond 16 augustus maak ik de winnaars bekend.