Review Een vriendje voor altijd

Hoera! Er is een nieuw boek van Zilveren Griffel winnaar Oliver Jeffers. Eoin Colfer schreef Een vriendje voor altijd over vriendschap. Het is vertaald door Koos Meinderts voor De Fontein en je kunt het nu winnen. 

Een vriendje voor altijd

Mattie is een verzonnen vriendje. Hij vindt het altijd geweldig als hij wordt opgeroepen, en elke keer weer doet hij hard zijn best het allerleukste denkbeeldige vriendje te zijn. Maar vroeg of laat vindt zijn vriendje een echt vriendje, in de echte wereld, en verdwijnt Mattie stukje bij beetje, tot hij door de wind wordt meegenomen.

Dan komt Mattie Sam tegen: de beste echte vriend die Mattie ooit gehad heeft. Al is Mattie verzonnen, hun vriendschap is echt. En Mattie hoopt voor altijd…

Vriendschap

Het boek gaat over vriendschap in al zijn facetten. Met een beste vriend, een vriendje voor even en dus een denkbeeldige vriend. Het sluit heel goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Ze hebben tenslotte zelf ook vaak een denkbeeldige vriend.
Het einde is heel verrassend. Mattie, het denkbeeldige vriendje, wil namelijk ook wel eens een vriend voor altijd. En niet maar even het verzonnen vriendje zijn van een kind. Hij staat weer op het punt te verdwijnen als er een bijzonder iemand in zijn leven verschijnt.

Een vriendje voor altijd

Wat vind ik?

Ik vond De krijtjes staken helemaal geweldig en de kinderen ook. Ik ben dan ook heel blij dat er weer een mooi boek van Oliver Jeffers is verschenen. Het omslag ziet er dan ook prachtig uit. Ook de gouden letters zal de kinderen meteen aanspreken.
Het is veel tekst en hier en daar ook wat moeilijk om een voorstelling te maken voor jonge kinderen. Ik vind het dan ook echt een boek voor oudste kleuters of de middenbouw. Vriendschap is in deze jaren ook heel belangrijk, dus sluit het goed aan. Ook kun je na het voorlezen bespreken hoe je een vriendje kunt krijgen en hoe je daar dan mee om gaat. Goed voor de sociale ontwikkeling dus.