Eurowijs

Review: Eurowijs om leren gaan met geld

Kleuters om leren gaan met geld, kan dat wel? Jazeker, met het leuke gratis lespakket van Eurowijs. Ik probeerde het uit in de klas. 

Eurowijs

Prezi Eurowijs

Eurowijs is gratis lesmateriaal voor alle groepen van het basisonderwijs. Voor elke groep kun je een gratis lespakket aanvragen en zo de kinderen om leren gaan met geld. Heel belangrijk om financieel te kunnen redden in de maatschappij.

De lessen

Er komen verschillende onderwerpen aan bod tijdens de lessen. Bijvoorbeeld het herkennen van euromunten en het leren pinnen. Voor elke groep is een werkboekje beschikbaar en voor de meeste groepen ook een placemat voor elk kind.

Groep 1 en 2

Ik vroeg het pakket aan voor een van mijn klassen. Het kwam dezelfde week nog, lekker snel.

Pakket Eurowijs

Voor elk kind was er een placemat, een gum en een werkboekje. De handleiding die mee geleverd werd was heel duidelijk. Ik kon het snel voorbereiden en lekker aan de slag.

Met de hele klas

Materiaal Eurowijs

 

Ik werkte met de hele klas tegelijk. Ik raad wel aan om de activiteiten met kleine groepjes te doen. Voor groep 1 was het werken in het boekje nog behoorlijk moeilijk en met de verschillende niveaus in de groep ging ik voor de een te snel en voor de ander te langzaam. Sommige kinderen kunnen al snel zelfstandig aan de slag, andere kinderen moeten aan de hand mee genomen worden.
Ik raad ook aan (omdat het een werkboekje is) alleen met groep 2 de activiteit te doen. Groep 1 (en groep 2 na de activiteit) kun je met munten laten spelen.

Prezi

Prezi Eurowijs

Bij de handleiding krijg je de link naar de Prezi die bij de les hoort. Deze zit heel goed in elkaar! Het begint met een filmpje van kinderen die winkeltje spelen in de klas. Vervolgens tellen de kinderen munten en er zit ook een leuk liedje bij. De presentatie kun je wel aan de hele klas laten zien. Het ziet er aantrekkelijk uit en sluit goed aan bij de belevingswereld van de kleuters.

Aan het werk

Werkboekje Eurowijs

De kinderen konden snel aan de slag in het werkboekje. De opdrachten waren: een euromunten omcirkelen, tellen waar de meeste munten zijn, een spaarvarken tekenen van punt naar punt, verschillen zoeken en de juiste weg in een doolhof vinden.

Tip voor de makers

Een tip voor de makers van het gratis lesmateriaal: voor kleuters is het ook fijn om de munten te voelen, in plaats van alleen in een boekje te werken. Dus wellicht kunnen jullie er een les erbij schrijven waarin de kinderen iets moeten kopen met het geld? De kinderen hebben hier wel vaak nepmunten voor in de klas.

Aanrader

Ik vind het wel een aanrader om het lesmateriaal een keer per jaar te gebruiken. Het is gratis en geeft de kinderen wel goede tips mee voor het om leren gaan met geld. Je kunt het lesmateriaal aanvragen op de site van Eurowijs.

Banner gesponsord blog