Review: het grote Tangle boek

Review: het grote Tangle boek

(Door Helga) Wat gaaf! Ik kreeg deze reactie op mijn blog ´We love to Tangle´. ”Na het lezen van je Tangle blog willen we je graag helpen met het volgende Tangle artikel. Vandaag is per pakketpost ‘het grote Tangle boek’ verzonden. Dit boek staat vol opdrachten met de Tangle voor in de klas én thuis. Als hoofdleverancier van de Tangle Toys in Europa waarderen we dit soort initiatieven enorm”.

Mijn Tangle artikel

Om de review van ‘het grote Tangle boek’ wat makkelijker vorm te geven heb ik de praatdomino gebruikt. Een gebeurtenis goed en duidelijk verwoorden; weten dat een verhaal een begin, een opbouw en een einde moet hebben; maar ook nog de juiste informatie overbrengen naar de gesprekspartner is vooral voor kinderen met een communicatiestoornis een hele klus. De praatdomino helpt het kind zijn gedachten te ordenen en een gebeurtenis duidelijker te kunnen verwoorden. Mij heeft het in ieder geval geholpen bij het schrijven van deze review. Daar gaan we…

Wat is het?

In het grote Tangle boek staan allerlei activiteiten die je uit kunt voeren met een Tangle. De activiteiten zijn zo georganiseerd dat je gemakkelijk de Tangle-activiteit kunt vinden die je zoekt. Er staat informatie in over hoe de Tangles kunnen helpen bij het leerproces en redenen om de Tangles te gebruiken. De introductie vertelt tevens de filosofie achter Tangles. Maar ook voorbereiding op het gebruik van Tangles in de klas en hoe je deze kunt introduceren. Wat erg handig is: er staat ook een hoofdstuk in over hoe je Tangles kunt gebruiken met leerlingen met een beperking. Het grootste pluspunt vind ik dat de activiteiten met aanpassingen thuis uitgevoerd kunnen worden. Voorop zit een Tangle dus deze hoef je niet apart aan te schaffen. Er zijn allerlei soorten Tangles die je kunt kopen als je hier behoefte aan hebt.

Voor wie is het bedoeld?

Het is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Zo heeft het grote Tangle boek een gedeelte waarin activiteiten worden beschreven voor kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar en in het andere deel komen activiteiten aan bod voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. Het boek is voor iedereen die om kinderen geeft en ze wil helpen leren en groeien.

Waar gebruik ik het?

Het grote Tangle boek kan op school en thuis gebruikt worden.

Wanneer gebruik ik het boek?

Tangles kunnen worden gebruikt om onrust te verminderen en concentratie te verhogen “ik houd mijn aandacht erbij”. Bovendien werken ze bevorderend voor de motoriek & coördinatie. Het kan leerlingen helpen hun vaardigheid om na te denken en leren te vergroten. Tangles inspireren en dagen je uit om creatief na te denken en iets nieuws en unieks voor te stellen. Kinderen en volwassenen met ADHD hebben het meeste baat bij ‘friemelen om te focussen’. Het kan een hulpmiddel zijn bij autisme. Tangles kunnen kinderen helpen om hun gedrag aan te passen en actief deel te gaan nemen aan hun eigen leerproces. Tangle bevordert zowel de visuele alsmede de gevoelszintuigen. Denk hierbij aan (hoog) sensitiviteit.

Lees ook: WAAROM SPELEN MET KLEI GOED IS VOOR DE ONTWIKKELING

Hoe kan ik het boek gebruiken?

Ik heb een aantal activiteiten uitgekozen en samen gedaan met mijn kinderen. Het gaat dan om creatieve voorzetsels, 1-2-3 kijk en zie en tientallen en eenheden. Ze vonden het fijn om handelend bezig te zijn. Voor kinderen die visueel en tactiel ingesteld zijn, is de Tangle een prima materiaal om te gebruiken. Het is aantrekkelijk materiaal, heeft verschillende kleuren en patronen. Het lokt reacties uit en maakt het leerzaam en speels.

Mijn kinderen waren in ieder geval gemotiveerd om de activiteit (oefening) te doen. Het is leuk om tot de ontdekking te komen dat je zoveel meer met een Tangle kan. Mijn oudste zoon en dochter pakken de Tangle regelmatig om rustig te worden en het hoofd leeg te maken. Bij mijn oudste zoon (sensitief) helpt de Tangle zijn gedachten te ordenen en structuur in de chaos te brengen. Hij kan zijn frustraties bij de Tangle kwijt. Daardoor komt er weer rust in zijn hoofd en lijf waardoor ik een blij en vrolijk kind in huis heb.

Waarom zou ik het boek aanschaffen?

Het staat boordevol leuke en eenvoudige activiteiten. Het grote Tangle boek geeft je de mogelijkheid om de ideeën en suggesties aan te passen naar je eigen behoeften en interesses en die van je kinderen. Je kan met je eigen ideeën experimenteren. De creatieve mogelijkheden van Tangles zijn eindeloos! Je komt er achter dat Tangles zoveel meer zijn dan alleen om te spelen en friemelen.

Het is zowel op verschillende plekken en op verschillende manieren te gebruiken. Daarnaast hoef je niet eerst allerlei spullen aan te schaffen om de activiteiten te kunnen uitvoeren. Ik begrijp de frustratie van leerkrachten dat leerlingen er steeds mee spelen en dat dit afleidt. Ik denk dan aan “we gebruiken het materiaal waar het voor bedoeld is”. Daarnaast verdient de Tangle een voorbereiding en introductie in de klas. Als kinderen weten wat de bedoeling is van de Tangle zullen ze hem op die manier gaan gebruiken. En onthoud: spel is een belangrijk onderdeel van het creatieve leer- en experimenteerproces.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren