Alle kinderen Een ABC van gemene versjes

Review: Alle kinderen Een ABC van gemene versjes

Letters en klanken leren met het boek Alle kinderen Een ABC van gemene versjes. Maar is het boek geschikt voor de klas? 

Alle kinderen Een ABC van gemene versjes

De kinderen in het boek beleven onfortuinlijke avonturen. Het doet ook wel denken aan de Serie of Unfortunate Events. De grapjes rijmen, zoals Beatrijs die zakt door het ijs. Het ene grapje is heftiger dan de ander, maar bedoelt om te lachen. De kinderen leren de eerste letter van namen te herkennen en horen de rijm op de namen.

Alle kinderen Een ABC van gemene versjes

Wat vind ik?

Ik las het boek voor in de klas. De kinderen lagen krom van het lachen. Ook wilden ze graag vertellen welke letter de volgende was als je het alfabet af ging. De illustraties zijn erg grappig en sluiten goed aan bij de versjes.

Activiteiten

Het boek leent zich voor verdere activiteiten rond de letters en het rijmen op namen. Je kan met de klas grappige versjes proberen te verzinnen op de namen uit de klas. Ook kun je verder gaan op de eerste letters van de namen en deze op alfabet plaatsen. Of een staafdiagram maken om te kijken hoeveel er van elke letter zijn.

Maar

Je hoorde hem aankomen hè ;)… Een versje sloeg ik over. Alle kinderen staan bij de hemelpoort en mogen naar binnen. Behalve Mel, die gaat naar de hel.
Ik vind persoonlijk dat de hel niet in een prentenboek thuis hoort. Of je gelovig bent of niet, het is een gevoelig onderwerp. En niet iets wat je in een prentenboek moet willen bespreken.

Eigenlijk vind ik het jammer dat deze prent erin zit. Ik vind de rest van het boek wel heel goed bedacht. Want lachen om gruwelijke grapjes vinden kinderen leuk (en ik stiekem ook). Het kan ook een leuk gesprek opleveren over wat waar is.

Ik ben wel benieuwd wat jij vindt van het stukje over de hel in het boek. 

Bestel het boek bij Libris.