Review: KindVak 2018

(Door Bertine) Op zaterdag 20 januari bracht ik namens juf Maike een bezoek aan de Kindvakbeurs in de Brabanthallen in Den Bosch. Zowat bij mij om de hoek dus deze kans om weer wat nieuwe inspiratie op te doen kon ik niet laten schieten! En dat inspiratie opdoen, dat is zeker weten gelukt. Kijk snel mee naar al het moois dat ik deze middag tegen kwam.

Een sfeervolle beurs boordevol inspiratie voor iedereen die met kinderen werkt!

Eindeloos experimenteren met licht

Licht; dit was een duidelijk thema tijdens KindVak 2018. En dan bedoel ik natuurlijk niet de verlichting voor de bezoekers (flauw, ik weet het), maar licht in al zijn kleuren en met al zijn toepassingen. Het is zo’n alledaags iets dat je er vaak nauwelijks bij stilstaat, maar dat een lichtbron oneindig veel mogelijkheden biedt tot spelen en ontdekken werd tijdens mijn bezoek al snel duidelijk.

Zo stuitte ik op deze prachtige lichttafel van Capi. Ik heb sowieso een zwak voor lichttafels en daarin ben ik vast niet de enige gezien de enorme populariteit. Het concept is eigenlijk zo eenvoudig, maar misschien juist daarom wel zo krachtig. Dit model is naast licht ook voorzien van twee vergrootglazen voor nog meer ontdekplezier. Er kunnen vier kinderen tegelijk aan werken dus ideaal voor een uitgebreide ontdekhoek in de klas of op je groep!

Review: KindVak 2018

Bij de stand van den Hartog zag ik deze variant:

Review: KindVak 2018

Een LED lichtbak. Het fijne hieraan is dat hij, naast de bekende toepassingen ook te gebruiken is als lamp in een snoezel- of speelhoek.

Ook bij den Hartog: Een super originele LED schildersezel! Ik heb dit nooit eerder gezien en het zag er echt super gaaf uit! In de voet van de ezel is een LED licht geïntegreerd, dat zorgt voor een glans aan het kunstwerk. Naast wit licht zijn er maar liefst 15 andere kleuren mogelijk en er kunnen twee kinderen tegelijkertijd aan werken. Hij is makkelijk afwasbaar en kan worden beschreven met raamstiften. Deze zou ik echt graag eens uitproberen!

Review: KindVak 2018

Dan was er nog licht toegepast op een heel andere manier, namelijk om heerlijk rustig van te worden. In combinatie met schitterende afbeeldingen van de natuur en rustgevende muziek en geluiden zorgden diverse soorten gekleurde lampen voor een serene sfeer in de snoezelwagen van de Sensory shop. Wat een bijzonder concept en wat een leuke ervaring!

Lees ook: 14X MATERIALEN VOOR OP DE LICHTTAFEL

Prachtige materialen

Natuurlijk was er ook plaats voor allerlei andere prachtige materialen. Allereerst was er de stand van ‘Filosofiejuf’ waar ik me heel erg in heb moeten houden om niet van alles te kopen. Veel materialen waren gericht op het basisonderwijs dus had ik het niet direct nodig, maar wat heb ik mooie dingen gezien! Vooral de sets met kaartjes waarmee je met kinderen kunt filosoferen spraken mij erg aan.

En ook de stand van ‘de Speurzoekers’ was zeker een bezoekje waard! Ik volg dit concept al een tijd via mail en Facebook en ben erg gecharmeerd van de prachtige materialen. Sowieso ben ik een enorm voorstander van ‘kinderen zoveel mogelijk naar buiten’ en ook de natuur de klas in halen blijft een super mooie en waardevolle belevenis voor kinderen van alle leeftijden.

Bij de kraam zag ik deze prachtige poster met alle waardevolle lessen die kinderen leren op een schoolplein:

Review: KindVak 2018

Zo mooi en zo waar!

Ook erg mooi was het concept van ‘Zaaigoed’. Dit is een methode die volwassenen helpt om anders naar kinderen te kijken en de kinderen ook leert anders naar zichzelf te kijken. Een nieuwe manier van denken die zorgt voor een positief leefklimaat en rekening houdt met de verschillende leerstijlen van kinderen. Met de bijbehorende mascottes en een uitgebreid spel zag het er erg aantrekkelijk uit!

Lees ook: KUNST UIT DE NATUUR

Lego education: Steam park

Wow!! Zodra ik de hoek van Heutink & LEGO education naderde, viel mijn mond open. Wat een prachtige scènes en voorwerpen waren er opgebouwd! Zo kleurrijk en zo aantrekkelijk; voor jonge kinderen, maar ook voor ons als begeleiders van deze doelgroep.

Het concept zit prachtig in elkaar, maar het is teveel om daar nu uitgebreid op in te gaan. Kort gezegd is het Steam park een uitgebreide Duplo set voorzien van 8 bouwinspiratie-kaarten en een aan de slag-activiteitenkaart met vij ideeën voor activiteiten over STEAM.

STEAM staat voor Wetenschap (Science), Technologie (Technology), Techniek (Engeneering), Kunst en Taal (Arts) en Rekenen (Maths). Door te spelen en experimenteren met het STEAM Park ontwikkelen kinderen dus spelenderwijs tal van belangrijke vaardigheden waar ze veel profijt van zullen hebben.

Lees ook: THEMATISCH WERKEN MET DUPLO

Boeken en theater

Op een beurs die helemaal gericht is op het werken met jonge kinderen mogen boeken en theater natuurlijk niet ontbreken!

Allereerst kon ik mijn boekenhart ophalen bij de prachtige stand van Clavis books. Het was net een snoepwinkel! Fien en Milo, Anna, de super leuke Willen weten-serie en niet te vergeten het boek dat juf Maike schreef samen met haar man Jozua; allemaal waren ze goed vertegenwoordigd en prachtig uitgestald. Extra leuk en bijzonder was de signeersessie door auteur en illustrator Pauline Oud. Ik ben groot fan van haar werk en heb een uitgebreide collectie van haar boeken in huis. Heel tof dus dat ik haar nu even kon spreken én een gesigneerd boek voor onze bijna-kleuter mee naar huis kon nemen.

Tot slot genoot ik nog van een muzikaal feestje met niemand minder dan Dirk Scheele. Ik zag hem al eens in het theater en heb natuurlijk ook een cd van hem in huis. Zijn liedjes zijn perfect geschikt voor jonge kinderen en nodigen altijd uit tot bewegen. Schitterend gedaan en ook deze keer, met vrijwel alleen volwassenen in het publiek kreeg Dirk iedereen aan het dansen en zingen.

Ik heb een geweldig leuke en vooral inspirerende middag gehad! Fijne mensen ontmoet en kennis gemaakt met prachtige concepten waar ik zeker nog verder in ga duiken. KindVak is absoluut een bezoek waard!