Net op het nippertje kreeg ik een heel leuk kerstboek binnen: Mannetje Tak in de kerstuitvoering. Een prachtig verhaal van het gouden duo Julia Donaldson en Axel Scheffler. Met tips voor de verwerking. 

Hier thuis zijn we groot fan van Julia Donaldson en Axel Scheffler. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Gruffalo. Mannetje Tak hadden we nog niet, maar is ook een echte klassieker.

Mannetje Tak

De voorkant van dit boek is nieuw. Het is nu duidelijk een echt kerstboek.
Mannetje Tak is een spannend voorleesverhaal over hoe een wandelende takkenvader steeds verder van huis raakt. Dit vind hij natuurlijk helemaal niet fijn! Via een hond, een rivier, een vogelnest, een open haard en nog vele andere tussenstations (want iedereen kan wel een stevige tak gebruiken), komt hij uiteindelijk weer veilig thuis bij Vrouwtje Tak en zijn drie Twijgjes. Hij krijgt daarbij hulp van een speciale vriendelijke oude man. ;)

Bekijk ook: BOEKENTIP VOOR JONGE KINDEREN: EIKENBOSVERHALEN

Wat vind ik?

Eigenlijk vind ik elk boek van het gouden duo goed, met De Gruffalo als absolute nummer een. Het verhaal is weer heel bijzonder, mooi en toch ook grappig. Het is op rijm geschreven wat heel fijn is voor jonge kinderen. Het is veel tekst, maar omdat het zo vlot is geschreven maakt dat niet uit. Kinderen houden het zeker vol om dit verhaal te horen. Onze peuter en de kinderen in mijn klas vinden het ook een geweldig boek.

Lees ook: HOE JE JE KIND THUIS AAN HET LEZEN KRIJGT. TIPS PER LEEFTIJDSCATEGORIE

Tips

Gesprek

  • Bespreek met de kinderen waarom Mannetje Tak zo graag naar huis wil en met wie zij zelf het liefste kerst vieren.
  • Vraag de kinderen waar een tak nog meer voor gebruikt kan worden. Wat zou Mannetje Tak dus nog meer tegen kunnen komen op zijn tocht naar huis?
  • Vraag wat de takjes zullen krijgen van de kerstman.

Passen en meten

Maak de boom van Mannetje Tak na met bijvoorbeeld dozen. Vraag de kinderen wat ze denken: hoeveel kinderen passen erin? Probeer dan zoveel mogelijk kinderen in de boom te krijgen en tel hoeveel erin kunnen.

Poeh-stokje spelen

Zo leuk dat Poeh-stokje erin verteld wordt. Dat komt natuurlijk van Winnie de Poeh. Ga naar een brug en speel Poeh-stokje samen.

Knutselen

Laat de kinderen ogen, een neus en een mond knutselen op een tak. Zo maken ze hun eigen Mannetje Tak.

Bekijk ook: DRAAK DRIES