Review 'Op stap met de bosjuf'. Natuur educatie voor peuters en kleuters

Review ‘Op stap met de bosjuf’. Natuur educatie voor peuters en kleuters

(Door Bertine) Als juf en moeder van twee echte buitenkinderen ben ik dol op natuur(onderwijs). Heerlijk naar buiten en leren, spelen en ontdekken in de vrije natuur; zo ontzettend leuk en zo ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling. Review ‘Op stap met de bosjuf’. Natuur educatie voor peuters en kleuters

Toen ik op Facebook het boek ‘Op stap met de bosjuf’ tegenkwam werd ik dan ook meteen razend enthousiast. Ik nam contact op met juf Gertie Bergmans, auteur van dit inspirerende handboek en vroeg haar of ze een recensie-exemplaar beschikbaar wilde stellen. Hier ging ze mee akkoord en zodoende kan ik jullie nu een klein beetje mee laten genieten van onze ontdekkingstochten door de natuur en van de vele prachtige lesideeën die in het boek te vinden zijn.

Modder

In haar voorwoord schrijft Gertie dat zij zelf als kind vlakbij een natuurgebied opgroeide en heel veel buiten speelde en dat ook haar eigen kinderen regelmatig onder de modder thuis kwamen. Hierover denkend stelde zij zichzelf de vraag welke kinderen nu, op de dag van vandaag, nog deze kans krijgen? Zo ontstond het idee om met de kinderen van haar klas wekelijks op avonturentocht te gaan.

Inspiratie voor ouders en leerkrachten

Op stap met de bosjuf

Inmiddels inspireert Gertie ook andere leerkrachten, ouders, grootouders en peuterleidsters om erop uit te trekken. Een schitterende handleiding hierbij vormt haar boek. Het begint met een prachtige uitleg en uiteenzetting van benodigdheden, regels en tips om de tochten zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Vervolgens worden heel overzichtelijk 50 verschillende tochten beschreven, geïllustreerd met prachtige foto’s die absoluut inspireren en uitnodigen om zelf op pad te gaan.

Samen met mijn jongens probeerde ik natuurlijk enkele activiteiten voor jullie uit. Zo gingen we op pad om bomen te meten en gingen we lekker creatief aan de slag in het bos. Lees en kijk mee hoe wij ons avontuur beleefden:

Rekenen en meten in het bos

Rekenen en meten in het bos

Op een wat regenachtige vakantiedag toog ik samen met mijn jongens naar het bos. Gewapend met krijt, een meetlint en een bol touw gingen we op pad.

meten

We begonnen met ‘bomen meten’. Een hele leuke activiteit waarbij je met behulp van een meetlint ontdekt hoe dik een boom is. Goed voor de samenwerking want in je uppie het lint rond een dikke boom leggen, dat gaat natuurlijk niet. Na de eerste keer meten keken we hoeveel touw er nodig was om helemaal om de boom heen te kunnen. Uitgerold op de grond zie je daarna pas echt goed hoe dik de boom is. Hoeveel stappen hebben we nodig om dit hele stuk te lopen? Bij droog weer zou je de kinderen er nog naast kunnen laten liggen: hoeveel kinderen dik is deze boom?

Een prachtige activiteit rond meten een meetkunde die kinderen met veel plezier zullen uitvoeren!

Creatief

Creatief

Na het meten was het tijd om, in ons geval van deze zelfde boom, de schors te gaan tekenen. Dit doe je heel eenvoudig door een papier op de stam te houden en er met krijt overheen te wrijven. Zo komt de structuur van de boomschors vanzelf tevoorschijn. Wanneer je met een groep kinderen bent is het natuurlijk extra leuk om zoveel mogelijk verschillende bomen te laten ‘kleuren’. Zo krijg je een mooi overzicht van de verschillende soorten dat je mooi in je lokaal kunt ophangen of waar je een boekje van kunt maken.

sjouwen met takken

Naast de activiteiten ontdekten we nog prachtige paddenstoelen en werd er volop gesjouwd met takken. Altijd genoeg te beleven is het bos!

Volg de bosjuf!

Begint het te kriebelen om ook aan de slag te gaan? De bosjuf heeft een eigen Facebookpagina. En mocht je het boek kopen; de opbrengst komt geheel ten goede aan Natuurpunt. Dit is een vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Zodat nog heel veel kinderen in de toekomst op pad kunnen met hun bosjuf.

Bekijk ook: HEERLIJK VOORLEESBOEK HERFST: HET GROTE VOORLEESBOEK VAN HET BOS

BewarenBewaren