Paul van Loon - De Andere Werkelijkheid

Review: Paul van Loon – De andere werkelijkheid

Door Bertine. Zelf las ik vroeger met heel veel plezier de Griezelbus-reeks en met mijn eigen kinderen geniet ik van de avonturen van Dolfje en Foeksia. Toen ik hoorde van de tentoonstelling Paul van Loon – De andere werkelijkheid wist ik meteen ‘daar moet ik naartoe!’ En wat was het een heerlijke middag! Kijk snel mee wat wij allemaal tegenkwamen in de wondere wereld van heksen, ridders, weerwolven en ander gespuis…

Gevierd auteur

Paul van Loon. Al decennia actief als tekenaar en schrijver, maar in 1991 doorgebroken met het eerste deel in de spannende reeks boeken over de Griezelbus. Zijn werk is inmiddels niet meer weg te denken uit de wereld van de kinderboeken. Er is haast geen kind te vinden dat geen werk van hem in de kast heeft staan. En dus was ik heel nieuwsgierig naar de tentoonstelling Paul van Loon – De Andere Werkelijkheid

Rode magneet

Eenmaal aangekomen bij het Limburgs museum (gelegen naast het centraal station in Venlo en zowel met de auto als het openbaar vervoer heel goed bereikbaar) werden we welkom geheten door de enige echte griezelbus. Het rode gevaarte staat de komende weekenden en soms op woensdag prominent op het plein voor het museum en werkt als een magneet op kinderen. Onze jongens gingen er meteen op af! In de bus kun je een griezelquiz spelen, waar je helaas wel een extra kaartje voor moet kopen. Leuk voor wie alleen maar de bus in wil en geen bezoek aan het museum wil brengen, maar voor wie al entree betaald heeft zou het leuker zijn als de bus erbij inbegrepen zat. Omdat onze jongens met 4 en 6 jaar nog erg jong zijn hebben wij de quiz overgeslagen.

Lees ook: Paul van Loon in het Limburgs museum!

Beroemde chauffeur

En eigenlijk was dat geen probleem want eenmaal aangekomen bij de tentoonstelling op de tweede verdieping van het museum kun je niet om de meterslange Griezelbus heen die middenin de zaal staat. In de bus zelf kun je even lekker uitpuffen en aan het stuur trof ik niemand minder dan chauffeur Beentjes. Het mag dan jaren geleden zijn dat ik de boeken gelezen heb, het blijft geweldig om alles nu eens ‘in het echt’ te zien.

Betoverende reis

Doordat de bus de zaal in tweeën deelt loopt je vanzelf in een ronde door de tentoonstelling en mis je niks. Bij binnenkomst wordt je welkom geheten door Paul van Loon en ook in de rest van de tentoonstelling zijn er regelmatig filmpjes te bekijken waarop hij vertelt over zijn werk. Heel leuk gedaan en super om een kijkje in het leven van deze succesvolle auteur te krijgen.

In de grote zaal zijn allerlei ruimtes ingericht uit de beroemde boeken van Paul. Zo kun je naast de Griezelbus een bezoek brengen aan de slaapkamer van Dolfje Weerwolfje, kun je puzzelen en spelen in het klaslokaal van meester Kikker en roeren in de koperen ketel van Foeksia de miniheks. De verhalen komen in de tentoonstelling echt tot leven en worden aangevuld met schitterende prenten van zowel Paul van Loon zelf als van illustratoren Hugo van Look (onder andere Dolfje Weerwolfje) en Saskia Halfmouw die sinds 2012 de tekeningen van Foeksia voor haar rekening neemt.

Lees ook: oeuvreprijs voor Paul van Loon

Interactief

Wat onze oudste heel erg leuk vond en wat ik als juf ook erg kan waarderen, zijn de interactieve spellen en quizzen die door de hele tentoonstelling te vinden zijn. Aangeven of je ‘ou’ of ‘au’ in moet vullen, het woordje ‘bos’ op de juiste plaats zetten, vragen beantwoorden over de Griezelbus; het is er allemaal en kinderen hoeven zich dus geen moment te vervelen. Kun papa en mama even rustig herinneringen ophalen ?.

Super vakantietip

Paul van Loon – De Andere Werkelijkheid is een supermooie, spannende interactieve tentoonstelling voor het hele gezin. Een geweldig uitstapje voor de meivakantie dat zich natuurlijk ook prima leent voor dagen met minder mooi weer.

Er is helaas nog geen nieuw plekje gevonden voor al dit moois dus voorlopig is 21 mei echt de laatste dag waarop je alles kunt bewonderen. Al hoop ik heel hard met Paul van Loon mee dat er ergens een culturele instelling is die de waarde van de tentoonstelling inziet en alles overneemt zodat nog veel meer kinderen van deze spannende reis kunnen genieten.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren