Review: Spelen in Stilte

Review: Spelen in Stilte

(Door Suzanne) Kun je spelen in stilte in een kleuterklas met 32 kinderen? Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik mijn twijfels had. Maar toen las ik het boek “Spelen in Stilte” van Irma Smegen. Een boek met informatie en oefeningen voor mindfulness in de klas.

Druk, druk, druk

Zo aan het einde van het schooljaar zijn er vaak nog veel dingen die moeten gebeuren. Rapporten, oudergesprekken, toetsen, noem maar op. Ik merk dat het mij als leerkracht gehaast maakt.

Ook de kinderen moeten de hele dag door van alles en nog wat. Dat begint soms al bij voorschoolse opvang, vervolgens een ochtend school, tussenschoolse opvang, middag weer school en dan naar de naschoolse opvang.
En er wordt maar gewoon verwacht dat de kinderen meegaan in dit rappe tempo.

Mindfulness

De inleiding van het boek vertelt meer over de achtergrond van mindfulness en het belang daarvan. Vaak doe je dingen op de automatische piloot, maar mindfulness zorgt ervoor dat je bewust aanwezig bent in het moment.

In de klas zorgt mindfulness voor rust in de hectiek van alledag. Een oefening tussen de lessen door geeft nieuwe energie en zorgt ervoor dat kinderen hun aandacht bewust leren richten op wat belangrijk is.

Lees ook: MINDFULNESS WAAROM ZIJN KINDEREN ZO ONRUSTIG?

Het boek Spelen in stilte

Het boek begint met een uitleg over mindfulness; wat is het en waarom is het belangrijk?
In hoofdstuk 3 vind je tips en adviezen voor het begeleiden van de oefeningen in de klas. Je leest er hoe je als leerkracht anticipeert op de reacties van de kinderen en hoe je de oefeningen aan kunt bieden.

Vervolgens biedt het boek 52 oefeningen die je in de klas kun gebruiken. Bij sommige oefeningen is muziek beschikbaar. Die muziek kun je vinden op de website.

Na de oefeningen volgt een hoofdstuk met inspiratie voor mindfulness in het dagelijkse leven. Daarin lees je hoe je mindfulness in je eigen leven een grotere rol kunt laten spelen.

De praktijk

Afgelopen week hebben we een aantal oefeningen uit het boek gedaan in de speelzaal. En later ook in de klas.
Voorafgaand aan de oefeningen in de speelzaal hebben we een bewegingsverhaal gespeeld. In combinatie met wat oefeningen vanuit kinderyoga hebben we een reis door het oerwoud gemaakt en dieren nagedaan.

Als afsluiting hebben we een ademhalingsoefening gedaan. Alle kinderen lagen op hun rug, ogen gesloten en luisterden naar de oefening. Hier en daar eerst wat onwennig gewiebel, maar wat een rust en…stilte.
Na afloop vroeg ik de kinderen wat ze er van vonden.
“Juf, ik vond het zo fijn dat het even rustig en helemaal stil was.”

Lees ook: HOE IK RELAXED DE EERSTE SCHOOLWEKEN DOOR KWAM

Mijn ervaring

Ik ben echt enthousiast over dit boek!
Het is een praktisch boek met 52, makkelijk in te zetten, oefeningen.

Waar ik het meest van onder de indruk ben, is de rust en de stilte die in mijn groep neerdaalt tijdens het doen van de oefeningen. Het maakt niet alleen de kinderen, maar ook mijzelf bewust van het moment. Het haastgevoel valt van je af en je krijgt er meer energie van.
Ik merk dat de kinderen na de oefeningen meer alert zijn en beter kunnen focussen.

Absoluut een aanrader voor iedere leerkracht en ook een welkome toevoeging aan de teamvergadering ;-)

Meer weten of het boek bestellen? Kijk op www.speleninstilte.nl.