Rollenspel met poppen

Rollenspel met poppen

Jonge kinderen spelen graag met poppen. Ze oefenen rollenspel, trainen hun fantasie en leren sociale vaardigheden. Ik vertel je graag over rollenspel met poppen.

Ik speelde nooit met poppen, vond er niet veel aan. Tot grote spijt van mijn zusje die wel een echte poppenmoeder was. Ik wilde nooit met haar meespelen. Mij vond je altijd in een hoekje met een boek. Waar je natuurlijk ook veel van leert ;). Maar waarom is het rollenspel met poppen zo belangrijk?

Rollenspel

Vanaf ongeveer de driejarige leeftijd begint het rollenspel zich te ontwikkelen. Voor kleuters leren hier actief in. Ze zijn moeder, verkoper, postbode, Sinterklaas of de kerstman. Hierin oefenen en leren ze ontzettend veel sociale vaardigheden. Er komen emoties bij kijken en er wordt geleerd op een fijne manier met elkaar om te gaan.  Daarnaast gebruiken ze ook veel taal, wat hun mondelinge taalvaardigheid stimuleert.

Vadertje en moedertje wordt volop gespeeld in de huishoek en vaak wordt hier (baby)zusje en hond ook nog bij betrokken. Ik vond mooie tips om het rollenspel te stimuleren.

Rollenspel met poppen (en win)

Rollenspel met poppen

Kinderen spelen graag situaties na die ze spannend vonden of waarin een andere emotie duidelijk de overhand had, zoals boosheid. De pop staat dan voor henzelf, zij spelen de opa, moeder of diegene die een duidelijke rol had in de gebeurtenis. Ze spelen de situatie na waardoor ze het verwerken en bedenken oplossingen in de veilige situatie. Deze oefenen ze, zodat ze op een andere manier kunnen reageren als de gebeurtenis zich weer voor doet.

BABY born® rollenspel met poppen

Pop in de klas

Ik denk dat de BABY born® Soft Touch pop ook leuk is voor de in de klas, want hij kan wel tegen een stootje. Babykleertjes in maat 50 zijn net iets te groot, maar dat staat ook wel weer schattig. Dus de kinderen in de huishoek kunnen volop aan- en uitkleden, verzorgen en er als  kind of broertje mee spelen. Heerlijk rollenspel met poppen dus.

Toen ik de pop thuis eenmaal had aangekleed, begon onze kleuterzoon er ook meteen mee te spelen. De pop moest op het potje om te kijken of het ook echt kon plassen. En dat kan hij zeker! Net zoals huilen met echte tranen. Dus ook voor jongens is deze pop geschikt, zeker omdat het duidelijk een jongetje is.

Koop de pop hier.

Rollenspel met poppen