Rust bewaren in de hectiek van de laatste schoolweken

Rust bewaren aan het einde van het schooljaar

(Door Judith) Inmiddels is het einde van het schooljaar alweer begonnen. Dat betekent voor leerkrachten vaak een drukke periode. Toetsen, rapporten, oudergesprekken, personeelsvergaderingen, personeelsuitjes, musical, afscheidsavond, mogelijk afscheid van collega’s, opruimen, uitmesten, overdracht en voorbereiden voor het nieuwe schooljaar. Hoe kun je alles toch blijven overzien?

Rust bewaren aan het einde van het schooljaar

Druk

Aan het einde van het schooljaar is het belangrijk om de werkdruk de baas te blijven.  Dit is belangrijk voor de leerlingen, ouders, maar vooral ook voor jezelf om de dingen zo netjes mogelijk af te ronden en met een goed gevoel de (welverdiende) zomervakantie te starten. Het allerbelangrijkste hierbij is overzicht creëren.

Agenda

Zelf vind ik een papieren schoolagenda in combinatie met de pilot uitgumpennen (ik kan slecht tegen doorkrassingen e.d.) onmisbaar.  Ik gebruik hiervoor nu al een aantal jaren de agenda van leerkrachtorganizer. Deze agenda maakt het mogelijk om mijn werk en privé afspraken naast elkaar op te schrijven, waardoor ik overzicht heb over mijn gehele dagindeling. Ook is er ruimte voor het noteren van overdrachtspuntjes en ruimte om een to-do lijstje bij te houden.

Om overzicht te creëren is het belangrijk om de agenda goed te gebruiken. Mijn agenda ligt standaard op mijn bureau en pak ik er altijd bij wanneer ik mails ga lezen. Op deze manier kan ik direct reageren op verzoeken tot afspraken. Ook plan ik voor iedere week minimaal 1 “kruisdag” in. Op deze dag plan ik ‘s middags geen afspraken, in mijn agenda staat een grote kruis. Op deze manier heb ik tijd om achterstallig (nakijk)werk bij te werken, op te ruimen en lessen voor te bereiden.

Lees ook: ZO KOM JE DE LAATSTE SCHOOLWEKEN DOOR

Duidelijkheid

Daarnaast is het belangrijk om duidelijkheid te creëren. Zo krijg ik volgend jaar een nieuwe duo-collega. Dit betekent dingen met elkaar af stemmen en elkaar leren kennen. Vandaag spraken we elkaar bij het kopieerapparaat en hebben we afgesproken om voor de vakantie alvast een keer samen te gaan zitten om wat organisatorische dingen door te nemen.

De overdracht tussen collega’s mogen wij op school altijd zelf plannen. Ook dit is iets dat je al eerder af kunt spreken. Op deze manier weet je goed waar je aan toe bent en kun je zelf plannen hoe druk het is in de laatste weken, of anders gezegd hoe je je werklast over deze laatste schoolweken kunt verdelen.

Plannen

De periode van de cito-toetsen staat op iedere school vast in de toetskalender. Wat mij altijd helpt is om dit ook alvast in mijn weekplanningen in te vullen. Op welke dag doe ik welke cito-toets? Daaromheen plan ik dan ook mijn laatste methodelessen zo dat ik ook de meeste toetsgegevens nog mee kan nemen naar het eindrapport.

To-do lijstjes

In de laatste periode helpt het mij daarnaast om per schoolweek een to-do lijst te maken. Wat moet ik deze week echt gedaan hebben? Wanneer je de werklast middels een to-do list verspreid over de laatste weken, kun je voor jezelf rust creëren. Wacht daarom niet met een lijstje maken tot de laatste schoolweek, maar begin gewoon nu vast ;-). Bij mij staat bijvoorbeeld standaard kasten schoonmaken en uitmesten op het lijstje. Ik ga volgende week met de bovenste planken beginnen. Hierop liggen dingen die ik één keer per jaar pak, zoals spullen voor de kerstboom en de A/B versie van de methodelesboeken. Volgens mij is het voor de kast en de spullen niet erg wanneer ze een paar weekjes eerder zijn schoongemaakt.

Privé

In de week van de oudergesprekken plan ik privé altijd een rustige tijd in. We eten deze week wat makkelijker, mijn man mag de boodschappen doen en een keertje stofzuigen. Voorafgaand en na deze week plan ik voor mijzelf wat lekkere verwenmomentjes in: schoonheidsspecialiste, pedicure, kapper. Even lekker mijzelf verwennen en even momentjes van rust.

Wat doe jij om je niet te laten opslokken door de werkdruk van de laatste schoolweken? Welke tips heb jij voor collega’s? Deel ze gerust hieronder zodat we elkaar kunnen helpen !

Lees ook: HOE JE DE LAATSTE SCHOOLWEKEN GOED DOOR KOMT

Door Jamie Lee. De meivakantie is allang weer achter de rug en de laatste schoolweken komen er aan. Hoe verlopen de laatste schoolweken na de meivakantie richting de zomervakantie op school? Je leest meer over mijn start na de meivakantie en wat mij te wachten staat tot de zomer.

MEIVAKANTIE

De meivakantie is weer achter de rug. Niet iedereen is even veel weken van de zomervakantie af en niet iedereen heeft 2 weken meivakantie zoals ik. Nu kun je denken, is dit niet overal hetzelfde? Nee, dit is niet overal hetzelfde. Scholen mogen dit zelf inrichten, er wordt altijd 1 verplichte week vastgesteld, dan is iedereen vrij. Dan kan een school ervoor kiezen om 2 weken meivakantie in te plannen en de andere school kiest ervoor om maar 1 week in te plannen en de rest van de vrije dagen te verspreiden over het schooljaar. Daarnaast waren er dit jaar 2 scenario’s mogelijk voor de meivakantie weken bij 2 weken vakantie. De standaardweek meivakantie en de week ervoor óf de week erna vrij. Mijn school heeft gekozen voor 2 weken meivakantie (met de week erna erbij), dus ik heb er pas 1 week lesgeven op zitten.

Lees ook mijn voorstelblog.

WEER WENNEN

Het is na zo’n ‘lange’ vakantie altijd weer even wennen op school, dit geldt niet alleen voor de leerlingen maar zeker ook voor de leerkrachten. Veel ouders en leerkrachten kiezen ervoor om in deze vakantie ook daadwerkelijk op vakantie te gaan en/of veel leuke dingen te doen. Het school-/werkritme is er daardoor volledig uit. Ineens na 2 weken weer vroeg opstaan en gewekt worden door de wekker. Ook had ik er zelf maandagochtend de nodige moeite mee om op te staan na 2 heerlijke vakantieweken. Veel kinderen die nog slaperig op school komen en nog niet helemaal opgestart zijn als de deur om half 9 dicht wordt gedaan en de lessen weer starten. Wat voor mij heel erg helpt is direct weer even het geheugen opfrissen met de schoolregels, deze zijn bij de meeste kinderen een beetje weggezakt. Ook pak ik direct het schoolritme weer op in de ochtend. Wat in mijn groep 4/5 van dit jaar goed werkt is om in de middag dan even rustig aan te doen, om toch even er in te komen. Tijdens het middageten bij een aflevering van 13 in de oorlog, die we kijken omdat het aansluit bij het W.O. thema, zitten een aantal kinderen te knikkebollen. In de middag nemen we een beetje gas terug, om de week goed door te komen. Volgende week gaan we er weer met frisse moed tegenaan, de week gaat dan weer ‘normaal’ lopen, ook al is dat ook niet helemaal waar omdat we maandag vrij zijn i.v.m. Pinksteren.

LAATSTE SCHOOLWEKEN

Met de start na de meivakantie is ook direct de start van het eind van het schooljaar begonnen, het grote aftellen! Voor mijn school, in de regio midden is het vanaf de meivakantie nog 9 weken tot aan de zomervakantie. Als we dinsdag beginnen zijn er dus nog maar 6 weken te gaan.
Wat komt er nog aan in deze laatste 6 schoolweken van het schooljaar 2017-2018?

De cito toetsen, laatste rapport van dit jaar, laatste oudergesprekken, het afscheid van groep 8, opruimen, doordraaimiddag voor het ontmoeten van de klas van volgend schooljaar. Bij ons op school hebben we de week met zomerfeesten om het schooljaar af te sluiten. Dit is de laatste week van het schooljaar waarin in de ochtend wordt gewerkt en iedereen in de middag samen leuke dingen doet. We hebben bijvoorbeeld een middag in een speeltuin, een bioscoopmiddag, juffenmiddag en een crea circuit. In deze week is er ook op dinsdag de afscheidsavond van groep 8 en op woensdag is de afscheids-/bedankavond met ouders waarbij ouders lekkere hapjes meebrengen en er een soort groot buurtfeest op het schoolplein ontstaat.
Ik ben er nog niet helemaal klaar voor om afscheid te nemen van mijn groep, gelukkig heb ik nog 6 weken de tijd.
Wat vliegt een schooljaar toch voorbij, nu alleen de laatste schoolweken nog.
Wellicht leuk om de aftelkalender te gebruiken.

En doe zo weinig mogelijk activiteiten buiten de lestijd om.

Uitgelichte foto: Shutterstock