Rust bewaren in de hectiek van de laatste schoolweken

Rust bewaren in de hectiek van de laatste schoolweken

(Door Judith) Inmiddels zijn de laatste schoolweken van het schooljaar al weer begonnen. Dat betekent voor leerkrachten vaak een drukke periode. Toetsen, rapporten, oudergesprekken, personeelsvergaderingen, personeelsuitjes, musical, afscheidsavond, mogelijk afscheid van collega’s, opruimen, uitmesten, overdracht en voorbereiden voor het nieuwe schooljaar. Hoe kun je alles toch blijven overzien?

Rust bewaren in de hectiek van de laatste schoolweken

Druk

Aan het einde van het schooljaar is het belangrijk om de werkdruk de baas te blijven.  Dit is belangrijk voor de leerlingen, ouders, maar vooral ook voor jezelf om de dingen zo netjes mogelijk af te ronden en met een goed gevoel de (welverdiende) zomervakantie te starten. Het allerbelangrijkste hierbij is overzicht creëren.

Agenda

Zelf vind ik een papieren schoolagenda in combinatie met de pilot uitgumpennen (ik kan slecht tegen doorkrassingen e.d.) onmisbaar.  Ik gebruik hiervoor nu al een aantal jaren de agenda van leerkrachtorganizer. Deze agenda maakt het mogelijk om mijn werk en privé afspraken naast elkaar op te schrijven, waardoor ik overzicht heb over mijn gehele dagindeling. Ook is er ruimte voor het noteren van overdrachtspuntjes en ruimte om een to-do lijstje bij te houden.

Om overzicht te creëren is het belangrijk om de agenda goed te gebruiken. Mijn agenda ligt standaard op mijn bureau en pak ik er altijd bij wanneer ik mails ga lezen. Op deze manier kan ik direct reageren op verzoeken tot afspraken. Ook plan ik voor iedere week minimaal 1 “kruisdag” in. Op deze dag plan ik ‘s middags geen afspraken, in mijn agenda staat een grote kruis. Op deze manier heb ik tijd om achterstallig (nakijk)werk bij te werken, op te ruimen en lessen voor te bereiden.

Lees ook: ZO KOM JE DE LAATSTE SCHOOLWEKEN DOOR

Duidelijkheid

Daarnaast is het belangrijk om duidelijkheid te creëren. Zo krijg ik volgend jaar een nieuwe duo-collega. Dit betekent dingen met elkaar af stemmen en elkaar leren kennen. Vandaag spraken we elkaar bij het kopieerapparaat en hebben we afgesproken om voor de vakantie alvast een keer samen te gaan zitten om wat organisatorische dingen door te nemen.

De overdracht tussen collega’s mogen wij op school altijd zelf plannen. Ook dit is iets dat je al eerder af kunt spreken. Op deze manier weet je goed waar je aan toe bent en kun je zelf plannen hoe druk het is in de laatste weken, of anders gezegd hoe je je werklast over deze laatste schoolweken kunt verdelen.

Plannen

De periode van de cito-toetsen staat op iedere school vast in de toetskalender. Wat mij altijd helpt is om dit ook alvast in mijn weekplanningen in te vullen. Op welke dag doe ik welke cito-toets? Daaromheen plan ik dan ook mijn laatste methodelessen zo dat ik ook de meeste toetsgegevens nog mee kan nemen naar het eindrapport.

To-do lijstjes

In de laatste periode helpt het mij daarnaast om per schoolweek een to-do lijst te maken. Wat moet ik deze week echt gedaan hebben? Wanneer je de werklast middels een to-do list verspreid over de laatste weken, kun je voor jezelf rust creëren. Wacht daarom niet met een lijstje maken tot de laatste schoolweek, maar begin gewoon nu vast ;-). Bij mij staat bijvoorbeeld standaard kasten schoonmaken en uitmesten op het lijstje. Ik ga volgende week met de bovenste planken beginnen. Hierop liggen dingen die ik één keer per jaar pak, zoals spullen voor de kerstboom en de A/B versie van de methodelesboeken. Volgens mij is het voor de kast en de spullen niet erg wanneer ze een paar weekjes eerder zijn schoongemaakt.

Privé

In de week van de oudergesprekken plan ik privé altijd een rustige tijd in. We eten deze week wat makkelijker, mijn man mag de boodschappen doen en een keertje stofzuigen. Voorafgaand en na deze week plan ik voor mijzelf wat lekkere verwenmomentjes in: schoonheidsspecialiste, pedicure, kapper. Even lekker mijzelf verwennen en even momentjes van rust.

Wat doe jij om je niet te laten opslokken door de werkdruk van de laatste schoolweken? Welke tips heb jij voor collega’s? Deel ze gerust hieronder zodat we elkaar kunnen helpen !

Lees ook: HOE JE DE LAATSTE SCHOOLWEKEN GOED DOOR KOMT

Uitgelichte foto: Shutterstock