Rust pakken voor jezelf

Rust pakken voor jezelf

Om goed en uitgerust voor de klas te staan is het belangrijk om ook rust te pakken voor jezelf. Hoe kun je dat nou het beste doen met zo’n drukke baan als leerkracht? Tips om goed op te laden.

Rust pakken voor jezelf

Allemaal leuk en aardig hoor, dat rust pakken, maar daar heb ik geen tijd voor. Dat dacht ik ook altijd, ik was liever altijd bezig, dan dacht ik dat ik goed bezig was. Efficiënt? Nee. Vermoeiend? Ja, dat wel. Doodmoe was ik in de weekenden en vakanties. Aan het einde van het schooljaar liep ik al helemaal op mijn tandvlees. Herkenbaar?

Ik heb dit niet meer. Natuurlijk ben ik nog wel eens moe, maar niet meer zoals vroeger. Nu komt er wel nog wat uit mijn handen. Ik sta ook niet meer vijf dagen in de week voor de klas, maar werk wel aardig wat uurtjes in de week. En ik heb twee kinderen.

Waarom rust pakken?

Ontspannen en rusten is niet alleen fijn voor je, het is zelfs essentieel voor je lijf en hersenen om te herstellen. Het maakt je een stuk productiever en ook creatiever.

 1. Rust zorgt ervoor dat je erna meer kan in kortere tijd. Dus niet pas rusten als je werk klaar is, juist tijdens! Van 5 minuten alleen laad je al op.
 2. Je vult je batterij aan. We kennen allemaal wel dat plaatje of de tekst dat we opladen in de vakantie. Maar dat kan dus ook zeker tussendoor!
 3. Mensen die creëren, zoals schrijvers en componisten en sporters rusten, zodat ze erna beter kunnen presteren.
 4. Het is bevordelijk voor je creativiteit, op de achtergrond komen juist allerlei processen op gang als je rust. Je onderbewuste gaat aan het werk, lees er hier meer over.
 5. En natuurlijk vermindert het stress, lees er hier meer over.

Je leert meer over rust nemen en dat inpassen in je werk in de cursus Werkdrukverlichting voor leerkrachten.

Tips

 • Neem pauze
  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Niet meteen door razen als de kinderen naar huis zijn, maar even zitten met een kopje thee of koffie. Dan kom je echt even tot rust en kan je alle taken erna beter aan. Overigens werkt het dan het beste om helemaal geen prikkels op te zoeken. Geen telefoon, maar even wandelen of naar buiten kijken dus.
 • Zorg voor tijd voor jezelf
  Ik kom het beste tot rust als ik even alleen ben met mezelf. Geen kinderen om me heen, geen verstoringen van mijn telefoon. Daarom start ik de dag vaak om 6.00 uur met mediteren. Dan heb ik dat moment voor mezelf al gehad en start ik fijn op. En ja, dan ga ik dus ook vroeg naar bed ;).
 • Slaap genoeg
  Want slaap is echt essentieel voor ons brein. Ik ontdekte pas dat ik het beste werk op 7,5 tot 8,5 uur slaap, dus die 7,5 uur probeer ik in ieder geval elke dag te halen. Doe ik dat niet? Dan ben ik einde van de week extra moe en moet ik de tijd bijslapen.
 • Ga erop uit
  Ik zorg regelmatig voor ontspanning voor mezelf. Een avondje theater of naar de sauna (als het weer kan). In de sauna een boek mee en geen afleiding van mijn telefoon, heerlijk! En dat doe ik ook prima alleen. Even alleen met me, myself and I, heerlijk vind ik dat. Zo boek ik ook af en toe een nachtje weg in mijn eentje. Dan kom ik echt helemaal tot rust en de tijd vliegt voorbij.
 • Plan je rust
  Zet het in je agenda, je planner, of waar dan ook, zodat je het niet vergeet. Plan wat extra rust in drukke weken, zoals rond de rapporten. Leer meer over plannen in het e-book Plannen voor leerkrachten.