Samen spelen, wat nou delen?

We verwachten een tweede kindje. Met het boek samen spelen, wat nou delen? – over vriendjes maken en je zusje pesten kunnen we ons goed voorbereiden. Maar ook als leerkracht is het handig om te lezen. 

samen spelen, wat nou delen?

Het boek samen spelen, wat nou delen? gaat over de band tussen broers en zussen. Over vriendschap, over speelgoed delen en sorry zeggen. Over zelfvertrouwen, veerkracht, inlevingsvermogen en zelf ruzies leren oplossen. Over hoe je als ouders je kinderen kunt helpen al vroeg een stevige band te krijgen. En hoe je je kinderen kunt begeleiden bij speelafspraakjes met andere kinderen.

De opbouw van het boek

Het boek start bij de zwangerschap. Je krijgt tips om het te vertellen aan je kind en hoe je al vroeg kunt werken aan de band tussen grote broer of zus en de baby. Je krijgt ook tips om het eerste jaar met de baby goed door te komen, zoals grote broer of zus erbij betrekken en ook oog hebben voor je oudste kind.  Ik ga ze ter harte nemen!

Ook later kun je de band tussen broers en zussen versterken door bijvoorbeeld de andere broertje of zusje te noemen, ze samen te laten lachen en gezinsrituelen te bedenken.

Een belangrijk deel van het boek gaat over vriendjes maken en hoe je je kind daarbij kunt helpen. Het blijkt namelijk dat het hebben van vriendschappen heel goed is voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Vooral het hoofdstuk over hoe je kinderen kunt helpen meer inlevingsvermogen, zelfvertrouwen en veerkracht te krijgen vind ik als leerkracht heel interessant. Zo gaat het bijvoorbeeld om growth mindset, fijn om kinderen daarin te kunnen begeleiden.

De veelgemaakte opmerking samen spelen, samen delen is dus eigenlijk onzin. Jonge kinderen willen graag de controle over voorwerpen, dat past bij hun leeftijd. En wij zouden het ook heel raar vinden als iemand zomaar ons leesboek wegkaapt, omdat hij of zij er zo graag in wilt lezen. Natuurlijk krijg je wel tips om je kind te helpen op een fijne manier samen te spelen.

Als laatste leer je ruzies helpen oplossen, want kinderen kunnen dit ook heel vaak goed zelf. Natuurlijk hebben ze soms wel hulp nodig en dat kun je dan bieden met behulp van het TOP-model. Troosten – Ontdekken wat iedereen wil – Plannetje maken. Een stappenplan dat we op school al veelvuldig gebruiken.

Wat vind ik?

Het boek is heel fijn opgezet. Vol tips, teksten om door te nemen, maar ook fijne lijstjes om lekker snel te scrollen. Het is mooi vormgegeven.
Veel van de tips herkende ik als leerkracht, maar ik heb ook zeker nieuwe tips gehoord. Ik ga dit boek ook zeker in rapportgesprekken aanraden als ouders ‘klagen’ over de ruzies thuis.
Ik zal als onze kinderen wat groter zijn dit boek er zeker nog eens bij pakken om te lezen over de band versterken en ruzies op te lossen en/of te vermijden.

Samen spelen, wat nou delen?
Auteurs: Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling
Prijs: € 17,50
ISBN: 9789021564029
Kosmos Uitgevers

Koop het boek bij Libris.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren