Waarom het goed is om schatkaarten te tekenen met je kind

Schatkaarten tekenen met je kind

Kinderen leren veel door schatzoeken, ze leren bijvoorbeeld een plattegrond aflezen. Ze vinden het vaak magisch en zijn dol op piraatje spelen. Ik leg uit waarom schatkaarten tekenen met je kind zo goed is en hoe je het kunt doen. Met schatkaart downloads. 

Jonge kinderen zijn vaak dol op piraten. Praten als een piraat, spelen op een piratenboot en op zoek gaan naar een schat, het spreekt tot de verbeelding. Ze leren ontzettend veel van het zoeken van schatten en schatkaarten tekenen. Schatkaarten tekenen is een leuke activiteit om bijvoorbeeld na het eten te doen.

Waarom het goed is om schatkaarten te tekenen met je kind

Een van de doelen van de kleuterklas is oriënteren en lokaliseren. Zo moeten kleuters een beschrijving kunnen volgen met herkenningspunten, bijvoorbeeld de tafel, een hoek in de klas of het digibord. Ze moeten hier meetkundige begrippen bij gebruiken, zoals voor, na, tegenover, links en rechts tijdens het volgen van een route (dichtbij).
Ook moeten ze eenvoudige routes in de buurt kunnen beschrijven met dezelfde rekenkundige begrippen en herkenningspunten, zoals het schoolplein en een brievenbus. Tot slot moeten ze ook eenvoudige plattegronden (bijvoorbeeld van de huiskamer) kunnen lezen, maar ook kunnen tekenen en toelichten.

Waarom het goed is om schatkaarten te tekenen met je kind

Schatkaarten tekenen

Dit kunnen ze allemaal leren door schatkaarten te maken. Ook thuis zullen ze dit een leuke activiteit vinden. Bijvoorbeeld als losse activiteit na het eten of tijdens een piratenfeest als kinderfeestje.

Verschillende niveaus

Je kunt schatkaart tekenen op verschillende niveaus en met verschillende activiteiten.

1. Schatkaart tekenen met uitleg

eenvoudige plattegronden (bijvoorbeeld van de klas) kunnen lezen, kunnen tekenen en kunnen toelichten

Teken zelf een schatkaart (een plattegrond dus) van bijvoorbeeld de huiskamer. Doe dit naast je kleuter, zodat je tijdens het tekenen kunt benoemen wat je tekent. Zet er een aantal kruizen in waar je schatten verstopt. Dit hoeft echt niet spectaculair te zijn, elk speelgoed voldoet. Kies in het begin nog voor een aantal schatten, niet teveel, zodat het overzichtelijk blijft.

2. Schatkaart tekenen zonder uitleg

Schatkaart maken zonder uitleg

Maak nu eens een schatkaart die je meteen aan de kleuter geeft. Laat de kleuter vertellen wat hij ziet op de kaart en of hij ook weet waar dat ‘in het echt’ is.

3. Zelf verstoppen

Teken een schatkaart (plattegrond van de kamer bijvoorbeeld) en laat de kleuter schatten verstoppen en dit met kruizen duiden op de kaart. Zoek zelf de schatten naar aanleiding van de schatkaart.

4. Zelf tekenen

Laat nu de kleuter zelf een schatkaart tekenen.

Tellen en cijferherkenning

5. Schatkaart met stappen

Schatkaart met stappen

Om het tellen en cijferherkenning te oefenen, kun je ook een schatkaart met streepjes en cijfers maken. De piraten tellen ook altijd het aantal stappen dat ze moeten nemen naar aanleiding van de schatkaart. Zet het aantal strepen zoals de stappen die je moet lopen. Gebruik hier bijvoorbeeld een schoen van je kind voor om precies te meten hoeveel stappen het is. De kleuter leert daarmee ook meteen meten door middel van een object, in dit geval een schoen. Voor de cijferherkenning zet je het cijfer van het aantal stappen erbij. Dit kunnen de kinderen na tellen.

Lees ook: HOEVEEL KLAPPEN IS DIT WOORD?

Schatkaarten

Download hier een lege schatkaart om zelf te tekenen.

Bekijk ook: piratenfeestje organiseren

schatkaart tekenen

Schatkaart

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren