Scholen op de kaart, vul het profiel in

Scholen op de kaart, vul het profiel in

Scholen op de kaart, ik kende het niet eerlijk gezegd. Maar ik ontdekte dat het goed is om als school je profiel in te vullen, zodat ouders je goed kunnen vinden. Zo komen hun kinderen op de juiste school terecht. Handig dus om als leerkracht te weten wat het is.

Scholen op de kaart

Waarom Scholen op de kaart?

Voor scholen is het belangrijk om hun profiel duidelijk online te hebben staan.  Steeds meer ouders oriënteren zich namelijk online op een school voor hun kind. De PO raad en de VO raad hebben scholenopkaart.nl hiervoor ontwikkeld en in september nog eens helemaal vernieuwd. De gegevens van de school, zoals uitstroom, de score op de eindtoets en de voortgang van de leerlingen in het voortgezet onderwijs worden automatisch ingevuld met bestanden vanuit DUO. Als school kun je specifieke informatie invullen over bijvoorbeeld de sfeer, (extra) activiteiten, de tevredenheid en natuurlijk het beleid. Zo kun je duiding geven over de cijfers die ingeladen worden. Dat is ook precies het verschil met andere vergelijkingssites voor scholen waar je alleen de eindresultaten ziet en geen context hebt.

Daarom dus een profiel

Het is dus goed om als school je profiel duidelijk in te vullen. Vanuit de website wordt er een standaard tekstje toegevoegd, maar dat geeft natuurlijk geen beeld van de school zelf. Het is belangrijk om uitleg te geven over de cijfers. Bijvoorbeeld bij de eindtoets. Laat je daar ook kinderen meetellen die de eindtoets niet hoeven te doen? Hoe komt het dat de resultaten in jullie geval hoog of juist laag zijn? En wat doen jullie eraan om dat het komende schooljaar te verbeteren?

Het taalgebruik is belangrijk om hierin mee te nemen. Ouders snappen vakjargon natuurlijk niet altijd en ze moeten de informatie over de school goed kunnen lezen. Natuurlijk maken ouders vooral hun keuze door in de school rond te lopen en sfeer te proeven, maar het profiel is het eerste visitekaartje naar buiten toe. Er komen maar liefst 100.000 bezoekers per maand op de site. Ouders gebruiken het ook om hun vragen op te schrijven voordat ze een school binnenlopen. De inspectie en andere onderwijsorganisaties kijken ook op de site om een eerste indruk van een school te krijgen.

Voor ouders: kijk ook vooral naar het verhaal van de school, niet alleen naar de cijfers.

Schooladvies

Wat ik als leerkracht mooi vind om te zien: hoe de voortgang is op de middelbare school. Op Scholen op de kaart kun je die voortgang van je leerlingen volgen. Je kunt dus kijken of het schooladvies dat gegeven wordt klopt. Je gaat daarvoor naar resultaten en vervolgens kun je onderaan kijken of de leerlingen op dat niveau zitten in het eerste jaar en het derde jaar. Vaak zitten leerlingen er ook boven, maar ook wel eens onder en dan was het advies dus te hoog ingezet.

Schoolgids

Voor scholen is er nu ook een module om je schoolgids aan te maken in het achterliggende programma, Vensters. Hier wordt al door 2000 scholen gebruik van gemaakt. Je vult alles goed in en met een druk op de knop wordt de schoolgids aangemaakt, voor veel scholen toch een “moetje”. Daarna publiceer je hem ook heel makkelijk op je schoolprofiel. En op de website van je school zet je dan niet het hele bestand, maar link je naar je schoolprofiel waar ook je schoolgids staat.

Eigen ervaring

Als moeder kende ik scholenopdekaart.nl ook nog niet. Nu heb ik natuurlijk meteen de scholen in onze woonplaats opgezocht waar ik ook werk. Er zijn grote verschillen te zien, zowel in eindresultaten als het invullen van het profiel. Ik had het wel fijn gevonden om meer over de achtergrond van de school te lezen bij de keuze voor onze oudste. Het profiel moet wel sterk ingevuld worden, begrijpelijk zodat je meteen de verschillen kunt zien tussen de scholen. Als ouder ga ik vooral af op de “extraatjes”: hoe worden de creatieve vakken ingezet? Zijn er vakdocenten? Wat wordt er gedaan met kinderen die uitvallen of juist uitdaging nodig hebben? Als ouder wil ik dat graag weten, dus meteen een tip voor scholen om dat erop te zetten.