Schoolbrede activiteiten Kinderboekenweek

Schoolbrede activiteiten Kinderboekenweek

Door Jamie Lee. Maike heeft een heel mooi gratis en betaald lespakket gemaakt voor activiteiten bij de Kinderboekenweek 2018. In deze blog aanvullingen die juist niet voor in de klas zijn, maar groepsdoorbroken, bouwdoorbroken, schoolbreed of maatschappelijk gericht. Schoolbrede activiteiten Kinderboekenweek. 

De Kinderboekenweek is juist zo’n project die je ook groepsdoorbroken en schoolbreed kunt aanpakken. Maar waar je ook mee de maatschappij in kunt gaan. Zelf ben ik dol op lezen, dus ook dol op boeken en ik wil dit altijd graag groot delen zodat er meer mensen plezier van hebben of juist in krijgen.

Schoolbrede activiteiten Kinderboekenweek

Tutor lezen

Je zou binnen je school groepsdoorbroken kunnen tutor lezen. Tutor lezen houdt in dat oudere kinderen met jongere kinderen gaan lezen, dit kan voorlezen of samenlezen zijn. Het thema van deze Kinderboekenweek is ‘Vriendschap’, dus boekjes over vriendschap zouden goed aansluiten bij het thema. Mochten er hier niet genoeg van zijn, kun je altijd andere leuke boekjes kunnen gebruiken. Het is belangrijk om kinderen die gaan samenlezen een boekje te laten gebruiken met het leesniveau van de laagste groep. Een handig indeling is bijvoorbeeld: groep 8 aan groep 4, groep 7 aan groep 3, groep 6 aan groep 2 en groep 5 aan groep 1.

Voorleeswedstrijd

Dit jaar gaan wij op school een voorleeswedstrijd houden in de midden- en bovenbouw. Je zou er zelf voor kunnen kiezen om dit gesplitst te doen per bouw, of samen zoals wij doen (kleine school, weinig klassen). Iedere klas houdt ‘audities’ in de eigen klas voor kinderen die graag zouden willen meedoen. Je leest een bladzijde of 3 à 4 voor en probeert dit zo goed en leuk mogelijk te doen. Uit iedere klas wordt er 1 (of meerdere, dit kun je zelf  bepalen) deelnemer gekozen. Op een gezamenlijk moment, met alle klassen die mee doen (of misschien wel met heel de school), wordt de voorleeswedstrijd gehouden. Het is handig om van te voren een jury aan te stellen (bestaande uit leerkrachten of hulpouders). Je zou ervoor kunnen kiezen om iedereen een oorkonde  van deelname te geven en de winnaar een klein presentje.

Penvriend(in)

Dit is een activiteit die op meerdere manieren mogelijk is.
          Binnen je eigen klas (vanaf groep 5).
Kinderen trekken lootjes en schrijven tijdens de Kinderboekenweek brieven naar elkaar.
          Groepsdoorbroken (midden-/bovenbouw).
Klassen worden aan elkaar gekoppeld, daarna lootjes trekken en tijdens de Kinderboekenweek brieven naar elkaar schrijven.
          Maatschappelijk.
Een andere school benaderen waarmee je brieven kunt uitwisselen echt via de post.
Wanneer je dit binnen je eigen school doet, zou je ook nog postbodes kunnen aanstellen om de brieven te bezorgen.

Voorlezen op school

Tijdens de Kinderboekenweek probeer ik zelf zoveel mogelijk voor te lezen. Maar wat is er nou leuker dan een gastvoorlezer in je klas. Benader bijvoorbeeld opa’s en oma’s (of een andere bijzondere doelgroep) die prentenboeken komen voorlezen bij kleuters & groep 3.

Voorlezen buiten school

Tijdens de Kinderboekenweek probeer ik kinderen zoveel mogelijk te stimuleren om zelf ook te lezen. Maar voorlezen aan een ander is natuurlijk ook een goede oefening. Je zou met de midden-/bovenbouw in een verzorgingstehuis (of een andere locatie) kunnen gaan voorlezen. Uit ervaring weet ik dat ouderen in een tehuis het heel erg leuk vinden wanneer er kinderen op bezoek komen.

Boekenmarkt

Ik heb in de tijd dat ik in het onderwijs werk 2 varianten gezien die ik graag met jullie zou willen delen.
          Boekenruilmarkt.
Alle kinderen leveren voorafgaande aan de Kinderboekenweek 1 (of meerdere) boeken in, in een bak die in de klas wordt gezet. Deze boeken worden tijdens de Kinderboekenweek uitgestald op een tafel per leesniveau (bij ons op school doen hulpouders dit). Per klas mogen de kinderen dan 1 boek uitkiezen, die ze dan in principe hebben geruild tegen een eerder ingeleverd boek. Alle overige boeken (van kinderen die meer dan 1 boek hebben ingeleverd) blijven op school voor in de schoolbibliotheek.

          Echte boekenmarkt.
Alle kinderen die willen mogen, in overleg met ouders, boeken van huis meenemen om te verkopen. De boeken kunnen niet meer kosten dan 5 euro per stuk, de voorkeur gaat uit naar boeken van niet meer dan 2,50 euro. Een half uur voordat de school uitgaat opent de boekenmarkt en zijn ouders ook van harte welkom. Zo kunnen ze samen met hun kind het kraampje beheren, maar ook samen nieuwe boeken uitzoeken.

Mochten jullie nog meer ideeën hebben die niet alleen voor in de klas zijn, deel ze gerust!

Lees ook: LEESBEVORDERING: HOE JE KINDEREN AAN HET LEZEN KRIJGT

Afbeelding: Group of Diverse Kids Reading Books Together Studio Portrait Door Rawpixel.com

Schoolbrede activiteiten Kinderboekenweek