Schooljaar evalueren met je klas; leuke tips

Schooljaar evalueren met je klas; leuke tips

Het einde van het schooljaar is in zicht. Bijna vakantie! Een mooi moment om het schooljaar te evalueren met je klas. Welke mooie momenten kwamen voorbij? Wat hebben de kinderen geleerd? En welke tips hebben ze voor jou? Lees hoe je dit kunt doen in schooljaar evalueren met je klas; leuke tips

Schooljaar evalueren met je klas

Schrijf het in het rapport

Wij vragen voordat het rapport geschreven wordt aan de kinderen wat ze afgelopen tijd hebben geleerd. Dit zetten we in het rapport. De mooiste uitspraken komen voorbij. Van ‘Ik heb niets geleerd, ik wist alles al’, tot ‘Ik heb geleerd om tegen de andere kinderen te zeggen dat ze niet in de bomen mogen klimmen, anders vallen ze eruit’ en ‘Lezen kon ik al in groep 1, maar ik heb wel beter leren knippen’. Heerlijk die kleuters! En dat vinden hun ouders ook.

Proost op het afgelopen schooljaar

Geef alle kinderen een glaasje kinderchampagne en proost samen op het afgelopen schooljaar. Laat alle mooie momenten nog eens de revue passeren.

Schooljaar evalueren met je klas; leuke tips-3

Coöperatieve werkvormen

Gebruik coöperatieve werkvormen om het jaar te evalueren.
Sneeuwbal
Geef alle kinderen een papier. Laat ze opschrijven wat ze hebben geleerd het afgelopen jaar. Ze maken een prop van het papier en gooien dat door de klas. Een ander kind maakt de prop open en leest voor wat de ander heeft geleerd.

Sta op als

Zeg de zin ‘Sta op als je dit schooljaar’ en vul het aan.
Voorbeelden:
– gelachen hebt
– geleerd hebt
– verdriet hebt gehad
– iets moeilijk vond
– vrienden hebt gemaakt
– hebt gespeeld

Sta af en toe kort stil bij een leerling. Laat de leerling vertellen wat hij dan bijvoorbeeld heeft geleerd.

Bekijk ook de tips voor de laatste schooldag.

Woordweb

Laat de kinderen het afgelopen schooljaar opschrijven op een papier. Ze kunnen een woordweb maken bij dat woord. Ze schrijven alles wat er in hun hoofd opkomt bij het afgelopen schooljaar. Hang alle woordwebben op en laat de kinderen het werk van elkaar bekijken.

Download ook de oorkondes afscheid leerlingen

Tips en tops

Top 3 leuke gebeurtenissen
Laat de kinderen een top drie maken van de leukste gebeurtenissen van dit jaar. Bespreek deze met de klas. Je kunt er ook een staafdiagram van maken. Wat was de leukste gebeurtenis volgens de hele klas?

Top 3 geleerd
Laat de kinderen een top 3 maken van wat ze hebben geleerd het afgelopen jaar. Praat erover met elkaar.

Top 3 van de leerkracht
Laat de kinderen een top 3 van de leerkracht maken. Wat kan jij goed of wat heb je goed gedaan volgens de kinderen?

Tips voor de leerkracht
Laat de kinderen een lijst met tips maken voor jou als leerkracht. Wat kan je beter doen aankomend schooljaar? En wat kun je nog leren van de kinderen die nu in je klas zitten?

Formulier invullen

Je kunt de kinderen ook dit formulier in laten vullen. Jonge kinderen kunnen erin tekenen, oudere kinderen kunnen schrijven.

Schooljaar evalueren

Download formulier

Foto’s

Laat op een van de laatste schooldagen de foto’s voorbij komen van het hele schooljaar op het digibord. Maak er een diavoorstelling van. Laat de kinderen onder het verschijnen van de foto’s reageren. Zo komen alle mooie momenten van dat jaar nog eens voorbij.

Kijk voor meer tips op mijn Pinterest pagina.

Hoe evalueer jij het schooljaar? 

Lees ook: 10 X WAT LEERKRACHTEN DENKEN IN DE LAATSTE SCHOOLWEKEN

 

Schooljaar evalueren met je klas; leuke tips

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Juf Maike