Schoolwerk in de vakantie, waarom?

Door Jamie Lee. Schoolwerk in de vakantie? De vakantie is toch om uit te rusten? Ja natuurlijk! Maar soms is het goed om wel een beetje iets aan schoolwerk te doen. Maar wat kun je dan doen en hoe houd je het leuk? 

Schoolwerk in de vakantie

We kennen het allemaal wel, na de zomervakantie lijkt veel van wat het vorige schooljaar is aangeleerd weer verdwenen te zijn. Met de zomervakantie net begonnen of in aantocht, zijn de leerkrachten hier mee bezig. Wat zou je kunnen doen om dit tegen te gaan? Ik geef een aantal voorbeelden van schoolwerk in de vakantie.

Actiepunten uit het rapportgesprekken

Tijdens de laatste rapportgesprekken wordt er natuurlijk al gesproken over dingen die goed gaan op school en dingen die beter zouden kunnen. Hieruit komen vaak actiepunten waar ouders mee aan de slag kunnen thuis voor het volgende schooljaar. Ik geef zelf altijd het advies om hier ook al (een beetje) mee te beginnen in de zomervakantie, ‘schoolwerk in de vakantie’. Als de hersenen geprikkeld blijven, is de terugval na de vakantie meer beperkt. 6 weken achter elkaar geen school is wel erg lang om stof van daarvoor te onthouden. Natuurlijk is het wel heerlijk om even bij te komen.

Zomerlezen

Daarnaast wordt er bij ons op school in de één na laatste week een informatiebijeenkomst zomerlezen gegeven. Dit is voor de kinderen van groep 3 en 4 die nog niet het eind niveau van het leerjaar hebben behaald, lezen als schoolwerk in de vakantie. Met leesbladen behorend bij het boek ‘Vos en Haas’ gaan de ouders iedere dag samen aan de slag met het kind om te lezen. We hebben hier vorig schooljaar heel veel baat bij gehad! Kinderen vonden het, gelukkig, ook leuk om te doen. Er zit voor iedere dag een leesblad in, maar in de praktijk blijkt dat niet heel het boek uitkomt. Maar… alle beetjes helpen!

Automatiseren

Als tip naar alle ouders, stuur ik vlak voor iedere (lange) vakantie een berichtje via SocialSchools (ons platform om met ouders te communiceren) dat het automatiseren altijd handig is om door te zetten. Ik zet hier de onderwerpen van automatiseren bij die van toepassing zijn voor dat leerjaar (bijvoorbeeld tafels, min- en plussommen). Lessen van Lisa heeft leuke ideeën om spelenderwijs te oefenen met automatiseren. 

Iedere dag samen een leesmomentje, in een door een kind zelf gekozen leesboek, is altijd een goede tip. Gedurende het jaar hebben ouders websites en spelletjes, met spullen die je thuis kunt hebben, gekregen waar eventueel mee geoefend zou kunnen worden.

Advies

Als leerkracht kun je natuurlijk niet meer doen dan goed bedoeld advies geven, het is aan ouders (en kinderen) zelf om er iets mee te doen. Natuurlijk is vakantie ook vakantie en moet er ook vooral uitgerust en gespeeld worden.

Wat geven jullie ouders (en kinderen) mee als schoolwerk voor in de zomervakantie?

Afbeeldingen: Shutterstock

Schoolwerk in de vakantie

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren