Schrijver in beeld: bekende schrijvers op het scherm in de klas

Schrijver in beeld: bekende schrijvers op het scherm in de klas

Met Schrijver in beeld krijg je gratis bekende schrijvers via beeld in de klas. Met verschillende lessen, lesopdrachten en creatieve taken. Heel goed voor de leesbevordering dus (en je hoeft er zelf bijna niks meer voor te doen ;))! En heel goed in te zetten tijdens de Kinderboekenweek, want er wordt ook veel verteld over het vak schrijven en illustreren. Ik vertel je er graag meer over.

Schrijver in beeld: bekende schrijvers op het scherm in de klas

Wat is Schrijver in beeld?

Schrijver in beeld is een digitaal lespakket rond boeken voor de hele school. Je koopt als school het boekenpakket van zeven boeken voor de verschillende klassen. Het zijn boeken van bekende schrijvers, kinderen smullen van deze verhalen! Dus meteen een mooie aanvulling voor je schoolbibliotheek.

Schrijver-in-beeld-2---header-website

Vervolgens vul je je gegevens in op de site van Kinderboeken.nl. Daarna ontvang je de codes voor de verschillende jaargroepen om aan de slag te gaan. Per groep krijg je vijf video’s van de schrijver met lesopdrachten (groep 1/2 is samen). Je kunt het volledig in je eigen tijd volgen, het staat allemaal voor je klaar. Extra handig in de Kinderboekenweek 2021, als je ook echt meer aandacht wilt besteden aan lezen.

De boeken

Je kunt de boeken meteen bestellen op de site van Kinderboeken.nl bij Schrijver in beeld (onderaan bij de uitleg over de boeken) of in je lokale boekhandel, bekijk het hier

Schrijver in beeld: bekende schrijvers op het scherm in de klas

Groep 1 & 2 – Job en Keetje van Lizette de Koning & Jeska Verstegen

Groep 3 – Wat rijmt er op stoep? van Harmen van Straaten, bekijk mijn recensie hier

Groep 4 – Boutje van de rommelberg van Mirjam Oldenhave, Rick de Haas

Groep 5 – Ridder Roa en de gevaarlijke draak van Pim Lammers en Natascha Stenvert

Groep 6 – Miljonairskind – Het geheim van het onderhuis van Ilona de Lange en Micky Dirkzwager, bekijk mijn recensie hier. 

Groep 7 – Hoe word ik astronaut? van Govert Schilling, André Kuipers en Daniëlle Futselaar

Groep 8 – Like me! van Caja Cazemier

De lessen

Als je inlogt bij je jaargroep, start je met een informatiesheet voor de leerkracht. Niet te lang, houd ik van ;). In het kort lees je wat er in de video’s voorbij komt, zoals voorstellen in video 1, voorlezen in video 2 en een knutselopdracht in de laatste video. Ik vind het leuk om te zien dat de schrijvers vaak zelf een leuke achtergrond hebben gekozen om de video’s bij te maken.

Ik heb er een aantal bekeken, omdat ik geen vaste groep meer heb. Het is wel aan te raden om de hele reeks van je jaargroep te volgen, zodat je ook alle lessen kunt doen in de klas. Dat werkt het beste voor de leesbevordering, omdat je de schrijver een beetje leert kennen én echt het boek ingezogen wordt met de opdrachten.

Schrijver in beeld

Bij sommige boeken, zoals bij Boutje van de rommelberg, zie je schrijver én illustrator. Dat vind ik extra leuk, omdat Rick de Haas, de illustrator, ook andere boeken illustreert, zoals De Gorgels. De kinderen zullen dit zeker herkennen. Je ziet ook in het filmpje hoe ze samen karakters ontwerpen, erg leuk om te zien!

Vanaf groep 4 krijgen de kinderen ook schrijfopdrachten. Lezen en zelf schrijven gaan voor mij samen, zeker op het gebied van het vak schrijven leren kennen. Die vind ik in combinatie met het voorlezen uit het boek het sterkste als opdracht. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de eerste drie filmpjes te laten zien met het voorstellen, het voorlezen en de schrijfopdracht. En als je je nog meer wilt verdiepen in het boek, doe je ook het vierde en het vijfde filmpje met vaak wat creatieve opdrachten.

De filmpjes zijn door de schrijvers/illustratoren zelf gemaakt. Ik vond de filmpjes waarbij de camera recht stond, dus niet wiebelde in de hand, het fijnste kijken.

Ik vind het wel echt een aanrader, want het enige dat je hoeft te doen is de boeken aanschaffen als school. Het kost je dus geen (extra) budget of de wat hogere kosten van een schrijver in de klas halen. Zeker een tip voor de Kinderboekenweek dus! 

Bekijk hier alle informatie over Schrijver in beeld

Dit is een #jufmaikead