Sinterklaas op school in Coronatijd

Sinterklaas op school in Coronatijd

Door Marjan. Sinterklaas op school in Coronatijd: Wat kan wel? Wat kan niet? Hoe zorgen we dat de kinderen toch een leuke tijd hebben? Sint in coronatijd zorgt voor veel creativiteit bij iedereen. Hoe pakken wij het in aan? Ik neem jullie mee in onze plannen voor de sinterklaasperiode.

Sinterklaas op school in Coronatijd

Sinterklaasjournaal

Zoals elk jaar volgen wij dit jaar ook de verhaallijn van het sinterklaasjournaal. De pakketten zijn al binnen, de agenda gemarkeerd met de belangrijke dagen, zodat we zeker alles op het juiste moment inzetten en de link is opgeslagen op het digibord. Wij hebben een vijf gelijke dagen model, dus de kinderen lunchen elke dag op school. Tijdens de lunch kijken we samen naar het Sinterklaasjournaal.

Pietendag

Normaal gesproken hebben wij elk jaar een pietendag op school. We werken dan samen met de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf in onze school en nog een kinderdagverblijf  in onze buurt. De kinderen van groep 1 tot en met 4 worden gehusseld en in groepjes gaan de kinderen volgens een schema naar verschillende klassen. In elke klas wordt een bepaald aanbod verzorgt. Bij elke groep kinderen zijn 2 ouders om de groep te begeleiden. Het is altijd een leuke en gezellige dag, maar ja wat te doen met sint in coronatijd?

Sint in coronatijd – pietendag

In deze tijd kunnen we niet de kinderen husselen en ouderhulp is ook niet toegestaan. De peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf zorgen voor een aanbod op hun eigen locatie. Wij hebben besloten om onze pietendag in onze eigen groep te doen. De hele dag staan allerlei leuke activiteiten op de planning.

’s Morgens beginnen we met het voorlezen van een prentenboek. Daarna hebben we een werkboekje met allerlei lees-, schrijf-, reken- en kleuractiviteiten rondom sinterklaas. Vervolgens  hebben we een half uur karaoke met sinterklaasliedjes via het digibord. Er zijn er genoeg te vinden op youtube. Dan nemen we dus een lied met ondertiteling, waarbij de kleur aangeeft wat je moet zingen.  Na de ochtendpauze gaan we mutsen of kronen maken voor het bezoek van Sinterklaas. De middag is gevuld met het spelen van gezelschapsspelletjes in een Sint thema. Aan het einde van de dag geven we de kinderen een herinneringskleurplaat mee. Zo ongeveer hetzelfde aanbod, maar dan zonder ouderhulp en zonder het husselen van de groepen.

Sint in coronatijd – Pietengym

Een activiteit die elk jaar op het programma staat en nu ook gewoon door kan gaan is de pietengym. Onze vakleerkracht gym zet in de gymzaal een heel circuit uit met allerlei bewegingen en activiteiten die je als piet toch echt moet leren: Klimmen, springen, zwaaien, pakjes gooien, over daken lopen en met de stoomboot naar de overkant. De kinderen zijn altijd erg enthousiast.  Na afloop krijgen alle kinderen een pietendiploma.

Sint in coronatijd – The Daily Mile

Op de dagen dat de kinderen geen gym- of zwemles hebben, rennen we met onze groep The Daily Mile. De kinderen zijn dan even lekker in beweging en kunnen daarna fris weer aan het werk in de klas. We voegen hier vaak bewegend leren of extra uitdagingen qua bewegen aan toe. Dat maakt de kinderen nog enthousiaster. In de weken voor Sinterklaas voegen we dus activiteiten toe die bij het thema passen. Zo maken we een speciale pieten daily mile, waarbij de kinderen over hekjes moeten springen, over een rechte lijn moeten lopen en bij hoepels moeten zorgen dat ze de even of juist de oneven getallen spingen. Dit voegt echt iets toe aan het dagelijkse beweegmoment en zorgt dat de kinderen weer helemaal in sint stemming komen, ondanks dat het sint in Coronatijd is.

Sint op school

Vorige jaren kwam Sint met zijn pieten op onze school op bezoek. Hij kwam op een originele wijze aan, waarbij alle kinderen en leerkrachten van beide scholen in ons gebouw naar de aankomst kwamen kijken. Daarna was er een bijeenkomst in de hal waarbij sint per bouw alle kinderen ontving. De verschillende groepen verzorgden dan een optreden. Deze opzet kan dit jaar natuurlijk niet, maar wat kan dan wel?

Sint in coronatijd – bezoek op school

Na een telefoontje naar het kasteel van Sinterklaas bleek dat hij wel op school op bezoek wilde komen.  Geen grote aankomst, geen groepen gehusseld in de hal, maar wel een bezoek van Sint in de klas. Elke groep krijgt dus een bezoek van de goedheiligman. De voordracht die normaal gesproken in de hal voor meer dan 100 kinderen, leerkrachten en natuurlijk Sint en zijn pieten werd gedaan, doen we nu in de klas. Misschien is het nog wel veel persoonlijker zo. Een kortere tijd, maar dan heeft hij wel aandacht voor die ene klas op dat moment. Mochten de coronaregels nog strenger worden, zal Sint een videoboodschap inspreken voor de kinderen van onze school en dan kunnen we die samen in onze klas kijken. We hopen dat het niet nodig is, maar het is fijn om iets achter de hand te hebben.

Werken in hoeken sinterklaas

Ook onze hoeken zijn compleet in het sinterklaasthema ondergedompeld. Ik zal hier nog een blog over maken zodra alles staat opgesteld. Basis is dat de kinderen spelend leren en dat passen we steeds aan het thema aan. Dus in deze tijd werken we met onze groepen 3 en 4 vanuit dat thema.

Ja, het kan!

Dus Sint in coronatijd kan met wat aanpassingen prima. Voor mijn gevoel maakt het voor de kinderen niet uit dat het anders is dan anders op school. Ze zijn altijd erg enthousiast met alles wat wij vieren en ook met de manier waarop. Zij zijn niet degenen die vergelijken met wat we voorheen deden, dat zijn vaak de volwassenen. We maken er dus een mooi feest van, waar we samen van kunnen genieten!

Fijne Sinterklaastijd!