Sinterklaas peuters

Sinterklaas peuters

Door Yvonne. 10 keer Sinterklaas peuters. Allerlei leuke activiteiten voor peuters om samen met de peuters op je groep te doen in deze Sinterklaastijd.

Sinterklaas peuters

1. Knippen in de ontdekhoek

Je kent vast wel de activiteit waarbij kinderen plaatjes uit speelgoedgidsen knippen en dit dan op een zak plakken, maar je kunt ook de focus leggen op alleen het knippen. De ontdekhoek is daarvoor ideaal. Kinderen kunnen dan tijdens het spelen oefenen met knippen zonder tijdsdruk, omdat er nog geplakt moet worden. Zorg voor een aantal speelgoedgidsen en scheur de bladzijdes los. Laat de peuters knippen in de losse bladzijdes met schaartjes.

2. Kruidnootjes bakken

Door kruidnootjes te maken met de peuters oefenen ze de fijne motoriek bij thema Sinterklaas. Met de hulp van ouders maak je eerst samen het deeg voor de kruidnootjes. Daarna kunnen de peuters zelf hun kruidnootjes maken en op bakpapier leggen. Nadat de kruidnootjes in de oven zijn gedaan kun je (na afkoelen) al snel van de vers gebakken kruidnootjes genieten.

3. Mijter plakken

Download de mijter en laat de peuters stukjes vlieger- of sitspapier scheuren en deze op de mijter plakken. Je kunt gaan voor de standaard kleuren rood en geel voor Sinterklaas peuters, maar misschien willen ze wel een groen met blauwe mijter maken?! Je kunt opdracht geven dat ze de kleuren op de juiste plaats plakken, maar veel peuters zullen veel meer bezig zijn met lijmen dan met de kleuren of het juist plakken.

Mijter Sinterklaas

Download

4. De baard van Sinterklaas

Print van internet een kleurplaat uit van Sinterklaas waarop zijn baard duidelijk zichtbaar is (portrettekening). Stop deze in een plastic hoesje. Spuit wat scheerschuim op de baard en laat de peuters spelen met het schuim en zo de baard van Sinterklaas maken.

5. Cadeautjes inpakken

Peuters vinden het erg leuk om met papier en plakband aan de slag te gaan. Laat ze klein speelgoed uit de klas inpakken door zelf een vel papier (alvast wat voorknippen is handig) om het speelgoed te wikkelen en dit met plakband of schilderstape vast te plakken.

Naast Sinterklaas activiteiten voor peuters vind je hier ook Sintactiviteiten voor in de klas

6. Schoenenbingo

Laat alle peuters hun schoenen uittrekken. Zet alle schoenen (door elkaar) in het midden van de kring en leg er een grote doek overheen. Nu haal je één schoen tevoorschijn en kijken jullie van wie die schoen is. Deze peuter mag zijn of haar schoen weer aantrekken. Zo ga je door tot er een peuter is die alle twee de schoenen terug heeft. Nu mag deze peuter een schoen onder het doek vandaan halen tot er weer een andere peuter twee schoenen terug heeft. En zo ga je door tot iedereen zijn schoenen weer aanheeft.

7. Pietengym

Oefen met de peuters om een piet te zijn. Je kunt de volgende piet activiteiten organiseren en zet de activiteit in de aftelkalender Sinterklaas.

Pakjes gooien in de schoorsteen: zorg voor kleine doosjes die ingepakt zijn in Sinterklaaspapier en een grote doos die je versierd hebt als schoorsteen. De peuters kunnen nu de pakjes in de schoorsteen gooien.

Over het dak lopen: laat de peuters over een bank lopen in de gymzaal. Doe je deze activiteit in je eigen lokaal? Plak dan wat bruine hoedenstroken op de vloer als ‘dakrand’

Van het dak springen: gebruik hiervoor ook een bank in de gymzaal. Of zorg voor een laag krukje voor in het lokaal. Begeleidt de peuters met deze activiteit.

Ergens onderdoor kruipen: gebruik hiervoor een kruiptunnel of leg een mat over 2 banken en laat de peuters eronder door kruipen.

Kunstjes doen: de peuters kunnen vast wel goed kunstjes: koprol, springen en een rondje draaien, hinkelen, heel hoog springen,etc.

Deel na afloop het diploma uit. De genoemde activiteiten staan erop vermeldt.

Pietendiploma

Download

8. Versje

Stippe, stappe, stippe, stap                      Maak een loop beweging met je wijs- en  middelvinger over je been

Piet stapt op de trap                                  Loop met je vingers over je arm naar boven
Met zijn pak en met zijn zak                    Loop met je vingers over je schouder
Loopt hij boven op het dak                      Leg je hand op je hoofd
Oeps, nu glijdt hij weer terug                  Glij met je hand weer je arm af
Langs jouw kriebel kriebel rug                Kriebel (iemand anders) op de rug
(Bron: onbekend)

Nog meer Sinterklaas activiteiten voor peuters? Kijk dan hier voor allerlei lestips in het thema Sinterklaas

9. De zak van Sinterklaas

Speel dit spel met een klein groepje peuters. Print de downloads uit en zorg voor een dobbelsteen en doppen of kruidnootjes om mee te tellen. Rol met de dobbelsteen en tel hoeveel stippen er op de dobbelsteen staan. Zoek hetzelfde aantal stippen op de zakken. De stippen op de zakken zien er hetzelfde uit als op een dobbelsteen dus dat maakt het voor de peuters herkenbaar. Leg dan op de stippen van de zak die bij de hoeveelheid van de dobbelsteen hoort de doppen of kruidnootjes en tel opnieuw. Op deze manier tel je op verschillende momenten met de peuter en zo oefenen jullie samen het tellen.

De zak van Sinterklaas

Download

10. Bedankje ouders

Helpen er ouders tijdens de Sinterklaas activiteiten voor peuters of tijdens het Sinterklaasfeest? Maak dan samen met de peuters voor deze ouders een bedankje. Laat de peuters hun hand verven en maak een afdruk ervan op het papier van de download. Zo heeft de ouder een bedankje en leuk aandenken als herinnering!

Bedankje

Download

Bekijk ook deze leuke tips voor Sinterklaas peuters.