Sinterklaasjournaal: extra tips voor de onder- en middenbouw en voor thuis

Wat fijn, het Sinterklaasjournaal begint weer! Wij kijken maar wat graag op school naar wat ons allemaal te wachten staat. Het pakket is in huis/school, dus we kunnen aan de slag. Hier vind je extra lestips om thuis of in de klas met het Sinterklaasjournaal te werken. De tips worden steeds aangevuld, afhankelijk van het verhaal dat we op tv gaan zien. Veel plezier!

Week van 11 t/m 15 november

De website

Start je Sinterklaas avontuur op de website van het Sinterklaasjournaal. Als je je naam invult, word je welkom geheten door de piet op de stoomboot en komt je naam op een van de pakjes. Leuk om zelf te doen op het digibord, of om de namen van de kinderen in te vullen!

De Spiekpietjes

Een fantastisch boek om voor te lezen deze periode is: ‘De Spiekpietjes‘. Kijk bij de link voor leuke lestips of activiteiten om thuis te ondernemen met de kinderen.

Hoeken in de klas

Je kunt vast een Sinterklaashoek in je klas maken of een klein hoekje bij je thuis. Kijk voor tips op de Sinterklaaspagina.

  • Maak een reishoek voor deze week. Wat hebben Sinterklaas en zijn pieten allemaal nodig op de boot? Je kunt de boot zelf maken als hoek en alle reisbenodigdheden in de hoek leggen. Maak er bijvoorbeeld een keuken in of een slaapplek voor de pieten.
  • De pieten laten zien dat ze een inpakkamer hebben op de boot. Maak een inpakkamer in een hoek en laat de kinderen vast oefenen met inpakken. Meten met het papier is dan een leuke manier om de rekenontwikkeling te stimuleren.

De staf van Sinterklaas

De staf van Sinterklaas is niet op de stoomboot. Wat nu? Weten de kinderen een oplossing? Hoe weet je dat de staf de echte staf van Sinterklaas is? Hoe ziet die staf eruit?
De kinderen kunnen de staf met al zijn kenmerken wel tekenen, zodat de pieten ernaar op zoek kunnen als ze weer in Nederland zijn.
Je kunt ook met de klas of thuis een nieuwe staf knutselen.

De weg van Spanje naar Nederland

De pieten willen terug naar Spanje om de staf van Sinterklaas op te halen. Laat op de kaart van Europa de afstand tussen Spanje en Nederland zien. Hoe gaat dat over zee?
Je kunt de kinderen een kleurplaat geven waar ze de route van de stoomboot op kunnen tekenen. Ze kunnen ook de zee tekenen met een route erop hoe de stoomboot vaart. Leuk is het als ze een stukje van de route terug varen naar Spanje om de staf op te halen, maar uiteindelijk weer keren en dus echt naar Nederland varen.

Het grote pietenhuis

Houd een gesprek met de kinderen over het pietenhuis. Wie zou erin slapen en werken? Wat doet hij of zij allemaal daar? Wat zou jij doen als je in het Pietenhuis zou mogen logeren?
Laat ze het Pietenhuis nabouwen met blokken of natekenen. Hoe ziet het pietenhuis eruit? Wat is er allemaal? Welke kamers zijn er en wat kunnen Sinterklaas en zijn pieten in het pietenhuis doen?
Leuk om hier het boek Sinterklaas van Charlotte Dematons bij te gebruiken en te laten zien.

De jaarboekjes

De boekjes liggen al geniet en wel klaar in de klas. Voor de groepen 3 en 4 stond er de tip voor een extra bladzijde voor een foto met wat tekst. Ik heb hier een werkblad voor gemaakt, die je kunt downloaden. Het blad kun je dan toevoegen aan de jaarboekjes.

Extra werkblad jaarboekje Sinterklaasjournaal

Extra blad foto Sinterklaasjournaal