Natuurspeeltuinen of speelbossen in Nederland

Speelbos en natuurspeeltuin in Nederland

Wij zijn gek op het bos in Nederland. Onze kinderen ook wel, maar nog liever willen ze spelen. We bezoeken graag natuurspeeltuinen of speelbossen waarbij we allebei hebben: natuur én speeltuin. Wat vinden wij het leukste speelbos en natuurspeeltuin in Nederland?

Een aantal natuurspeeltuinen bezochten we zelf, maar ik beschrijf ook speeltuinen waar we over gehoord hebben. Onze kinderen zijn lid van Oerrr van Natuurmonumenten. Daarom bezoeken we die speeltuinen het liefste, vaak zijn ze als lid ook gratis te bezoeken. Bekijk hier meer informatie.

Natuurspeeltuinen per provincie

Utrecht

Wij wonen zelf in de provincie Utrecht. Zeker in vakanties ga ik er graag op uit met onze kinderen en dan het liefst een beetje in de buurt. Daarom beschrijf ik deze natuurspeeltuinen het eerste. Dit blog zal nog verder aangevuld worden.

Speelnatuur op landgoed Haarzuilens

Speelnatuur op landgoed Haarzuilens

De natuurspeeltuin in Haarzuilens is nog vrij nieuw. Je kunt er spelen met water, over boomstammen klimmen, over bruggetjes lopen, door tunnels en lekker ravotten. Met onze vierjarige moesten we er wel bij blijven, er is veel water en ze kan nog niet zwemmen. Maar onze zevenjarige kon heerlijk zelf grasduinen. Ik kan me zo voorstellen dat het met warm weer nog veel leuker is, vanwege het vele water. De natuurspeeltuin ligt tegenover de Geertjes Hoeve waar het op warme dagen niet normaal druk is. Daar haalden we koffie en konden we naar de wc. Bij de natuurspeeltuin was bijna niemand en vond ik persoonlijk veel leuker! Het is €1,50 om binnen te komen, maar gratis voor leden van Natuurmonumenten of Oerrr. Er hangt een QR code, maar wij zijn niet gecheckt. De bijdrage wordt gebruikt om de speeltuin te onderhouden, logisch. Er zijn ook verharde paden, zodat het beter toegankelijk is.

Bekijk de natuurspeeltuin hier

Bezoekerscentrum De Boswerf

Aan de rand van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt Bezoekerscentrum De Boswerf, in het bos van Zeist. Er is een kleine horeca, dus check wel even van tevoren wanneer ze open zijn. Er zijn allerlei activiteiten te doen, zoals een kleine beestjes tuin, de bijenkassen bekijken en de heuvelrugtuin. Maar natuurlijk valt er ook goed te spelen bij het klimrek en de waterplaats. Het is wel vrij klein, dus bij grote drukte kunnen de kinderen niet altijd goed spelen.

Bekijk de natuurspeeltuin hier

Gelderland

OERRR Bergherbos

OERRR Bergherbos

In Beek in Gelderland staat een mooie, gratis toegankelijke natuurspeeltuin van OERRR. Naast dat het leuk spelen is, is het ook volledig toegankelijk voor kinderen in een rolstoel door de verharde paden eromheen. Wat je hier ziet op de foto is al leuk, maar lang niet alles. Dit is pas het begin van het pad, erachter is de speeltuin nog veel groter. Het ligt middenin het bos, dus ik zag kinderen heerlijk ravotten en vervolgens wandelen in het bos. Ik liep hier in mijn eentje langs toen ik bij Landal Stroombroek was.

Bekijk de natuurspeeltuin hier. 

Drenthe

We gaan regelmatig in Drenthe op vakantie, één en al natuur en de vakantiehuisjes zijn er meestal goed te betalen. Ook hier vind je leuke natuurspeeltuinen.

Oerrr Orveltemarke

Oerrr Orveltemarke

Landal Orveltermarke, bekijk het hier, heeft zijn eigen Oerrr natuurspeeltuin, ze hebben hier een speciaal predicaat voor gekregen. Ook als je niet naar het vakantiepark gaat, kun je de natuurspeeltuin gratis bezoeken. Er is een speciale modderbaan gemaakt om vanaf te glijden, er zijn waterfietsen, je kunt spelen in en op het water en er staan allerlei picknickbanken. Het natuurzwembad ligt ernaast waar je ook lekkers te eten en te drinken kunt halen.

Bekijk de natuurspeeltuin hier

Overijssel/Twente

Speelbospad Salland

Speelbospad Salland

Dit is een bijzondere natuurspeeltuin, want terwijl je speelt, loop je ook een speciale route door het bos van 2 kilometer. Bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug kun je voor een paar euro een speurtocht kopen langs de eekhoorntjes waarmee je meteen langs alle speeltoestellen komt. Onze dochter van vier vond de route net iets te lang, maar onze zoon van zeven liep het met gemak en vond het erg leuk. Onze jongste vond de wipwap middenin het bos wel echt geweldig. Voor de kleintjes is er een speciale kabouterroute om te volgen. We gingen hierheen toen we bij Landal Twenhaarsveld waren.

Bekijk de natuurspeeltuin hier

Wat is jouw favoriete natuurspeeltuin die ik nog niet heb genoemd?