Speelgoed van het jaar 2019 mijn tips

Speelgoed van het jaar 2019 mijn tips

Ik ken het nog goed van “vroeger”: de grote sticker van Speelgoed van het jaar. Dat speelgoed wilde ik hebben! Dit jaar was ik bij de start van het stemmen. Ik kijk natuurlijk wel naar ontwikkelingsgericht speelgoed. Dus hierbij mijn tips voor Speelgoed van het jaar 2019. En je maakt ook kans op het genomineerde speelgoed!

Speelgoed van het jaar 2019 mijn tips

Wat is Speelgoed van het jaar?

De verkiezing Speelgoed van het jaar 2019wordt georganiseerd om kinderen (en hun ouders) te helpen met de keuze voor de vele soorten speelgoed. De jury bestaat uit mensen met verschillende professies, zoals een speelgoedexpert uit de handel, pedagoog, ontwikkelingspsycholoog en een journalist. De jury komt een hele dag bij elkaar om te spelen, te testen en te jureren.

Je kunt het speelgoedrecept downloaden op de website waarin Ger Ramakers (ontwikkelingspsycholoog) vertelt waarom spelen en speelgoed zo belangrijk is.

Waar kijk ik naar?

Vanuit mijn rol als juf bekijk ik waarom het speelgoed goed is voor de ontwikkeling, dus heb ik ook duidelijke tips voor het stemmen ;). Ik geef les aan kleuters en heb kinderen in de leeftijd van anderhalf en 5 jaar thuis, dus in die categorieën heb ik gekeken.

Win als je stemt

Je kunt hier stemmen op jouw favoriete speelgoed. Dat kan in één leeftijdscategorie of in meerdere. Dan maak je meteen kans op het genomineerde speelgoed. Maar ook door de kleurplaat te kleuren maak je kans op genomineerd speelgoed, die vind je hier

Leeftijdscategorieën

Er zijn maar liefst zeven leeftijdscategoriën: 0 t/m 3, 4/5 jaar, 6/7 jaar, 8/9 jaar, 10/11 jaar, 12 t/m 17 jaar en 18+.

0 t/m 3 jaar

In deze categorie zijn drie genomineerden.

Zoomizooz Klim Verken Boomhuis

Zoomizooz Klim Verken Boomhuis

De poppetjes van dit boomhuis hebben een ronde onderkant, waardoor de dieren waggelend naar beneden gaan. Er zijn verschillende routes waar de poppetjes langs kunnen gaan en ze kunnen ook weer met een lift naar boven. Een soort voorloper van de knikkerbaan dus. Het is echt een actie-reactie spel waardoor kinderen leren goed te kijken. Ze leren er ook vooral van als je praat over de dieren en welke kant ze opgaan.

Ik heb dit nog niet uitgeprobeerd, onze dochter krijgt het voor Sinterklaas. Maar ik heb er enthousiaste verhalen over gehoord! Ik vind het vooral leuk dat je dit al jong kunt aanbieden aan kinderen en ze kunnen er een tijdje mee blijven spelen. Nadeel vind ik wel de grootte. Ik moet eerst weer even flink wat speelgoed opruimen, voordat dit in ons huis past ;).

Bekijk Zoomizooz Klim en Verken Boomhuis hier. 

Codi MijnRoboDino

Codi MijnRoboDino

Dat ik heel enthousiast ben over Codi heb ik al in een blog geschreven. Ik heb dan zelf ook gestemd op dit leuke beestje bij Speelgoed van het jaar 2019. Ik heb toch een beetje een voorliefde voor programmeren en vind een robot dan ook fantastisch. Kinderen leren vooral van de stekels op de rug. Ze oefenen met emoties en leren de (simpele) vormen en kleuren. Precies passend bij de leeftijd van de categorie.

Bekijk Codi MijnRoboDino hier

Brain Train

Brain Train

Brain Train vind ik ook een fantastisch spel! Lekker puzzelen terwijl je met de vormen en kleuren bezig bent. Hoe verder je in het boekje komt, hoe meer je wordt uitgedaagd, dus het is op allerlei niveaus te spelen. Ik heb er niet voor gekozen, omdat ik eigenlijk vind dat het in de categorie 4/5 jaar thuis hoort. Het is vanaf 3 jaar te spelen, maar dan zijn (mijn inziens) wel alleen de eerste bladzijdes geschikt. Onze zoon van 5 gebruikte die bladzijdes om te oefenen en vond het op het midden van het boekje het leukste om te puzzelen. Dat was dus op zijn niveau of net erboven. Een slimme driejarige kun je het wel geven, maar ik vind het spel dus meer voor wat oudere kinderen.

Bekijk Brain train hier

4 en 5 jaar

Totum tropical zoo

Totum tropical zoo

Tropical zoo is leuk voor meisjes en jongens! Met een verstuiver maak je de vierkantjes nat om vervolgens dieren te bouwen. Leuk dat je het in 3D kunt bouwen en niet alleen op bijvoorbeeld een kralenplank. Na het maken kun je natuurlijk met de dieren spelen, zeker omdat er een kartonnen achtergrond bij zit. Het laat wat minder voor je eigen fantasie over, wel als je ermee gaat spelen natuurlijk. Kinderen leren er kleurnuances door en het werk is rekenkundig, omdat je de beschrijving goed moet volgen en na moet bouwen.

Bekijk Totum tropical zoo hier.

Krok’s sokken

Krok's sokken

Krok’s sokken is een leuk spel wat niet zou misstaan in een kleuterklas. Je moet namelijk zo snel mogelijk dezelfde sok vinden en dat is nog best moeilijk met de verschillende kleuren die vaak wel op elkaar lijken! Kinderen leren patronen, dezelfde te zien en de kleuren. Je kunt het verdiepen door te praten over de kleurnuances, de vormen en waar de sok licht: links of rechts. Het is wel slim om kinderen tegen elkaar te laten spelen die aan elkaar gewaagd zijn. Dan komt er echt spanning in het spel en maakt iedereen evenveel kans op een sok.

Bekijk Krok’s sokken hier. 

Smart Farmer

Smart Farmer

En op dit spel heb ik gestemd bij  Speelgoed van het jaar 2019 voor onze zoon. Hij krijg het met Sinterklaas, dus hij kon er nog even geen mening over vormen. Maar als leerkracht ben ik toch wel erg gecharmeerd van Smart Games. Dit spel zit compact in elkaar, dus het is ook makkelijk mee te nemen voor onderweg, ook best handig toch?! Het doel van het spel is om de verschillende soorten dieren van elkaar te scheiden met hekken. Ruimtelijk inzicht, oplossingsgericht denken en planning worden hiermee gestimuleerd.

Natuurlijk zit hier ook een boekje bij, zoals je van Smart Games gewend bent, met oefeningen die oplopen in moeilijkheidsgraad. Ik vind het er in ieder geval aantrekkelijk uit zien. In de kleuterklas zou ik het zo inzetten bij thema lente, dieren of de boerderij.

Bekijk Smart Farmer hier. 

De afbeelding die je van mij erbij ziet staan is van het spel Escape Room the game 2 players. Hier kun je op stemmen bij 18+, want ook daar is een categorie voor! 

Je kunt hier stemmen op jouw favoriete speelgoed.