Speelnatuur Tiengemeten bestaat 5 jaar

Speelnatuur Tiengemeten bestaat 5 jaar

Speelnatuur Tiengemeten bestaat 5 jaar en dat moest gevierd worden! Astrid mocht met haar dochters bij dit feestje aanwezig zijn.

Speelnatuur Tiengemeten

Groot feest in de Hoeksche Waard: Speelnatuur Tiengemeten is een speelplek van meer dan 4,5 hectare ongerepte wildernis, waar kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven én meer leren over dieren en planten. Het initiatief van Natuurmonumenten viert het jubileum daarom met de bouw van een speciaal vogelhuis én een spiksplinternieuwe touwbrug.

Vogelhuis

De afgelopen vijf jaar zijn tijdens kinderfeestjes en evenementen op Speelnatuur Tiengemeten maar liefst 3.500 vogelhuisjes getimmerd. Voor het jubileum laat Natuurmonumenten een groot vogelhuis bouwen, waarin kinderen zich heerlijk kunnen nestelen in het stro. Iedereen die komende maanden een bezoek brengt aan Speelnatuur, mag een naam verzinnen. De winnaar wordt uitgenodigd bij de plaatsing van het vogelhuis. En dat is nog niet alles: Natuurmonumenten heeft ook nog een nieuwe touwbrug gebouwd , waarbij het de kunst is om aan de overkant te komen mét droge voeten.

Ongerepte wildernis

Speelnatuur Tiengemeten is dé plek voor kinderen om lekker te ravotten. En daarom ging ik met mijn dochters van 10 en 12 en een vriendinnetje naar de Persdag.
Het avontuur begon al op de pont, want Tiengemeten bereik je met een pontje, we boften met het super zonnige weer en de dames en ik keken onze ogen uit.
Op het eiland kregen we een rondleiding over het eiland in een huifkar. Prachtig om te zien, diverse water-en weidevogels. Schotse Hooglanders en heel in de verte konden we een glimp opvangen van een Zee-arendsnest in de maak. Ook kregen we een beverburcht te zien.
Onze gids wist ons (natuurlijk) heel veel te vertellen en uit te leggen.
De route die wij reden is ook te lopen en op diverse punten van het eiland heb je prachtige uitzichten over het water en het eiland zelf.
Na de rondleiding werden we getrakteerd op een heerlijke pannenkoek. Een gezellige herberg met de heerlijkste hartige en zoete pannenkoeken.

Speelnatuur

Maar de kinderen konden niet wachten om Speelnatuur in te gaan.
Op het speelterrein is geen plastic of ijzer te bekennen, enkel natuurlijke materialen om mee te spelen. Kikkers tellen, moddertaarten maken en pootje baden. Maar ook: hutten en vlotten bouwen, door tunnels tijgeren, dwalen in het doolhof of van een modderbaan glijden. Ook aan de allerkleinsten is gedacht: voor hen is er het speciale Ukkie-eiland. De flauwe oevers, ondiepe beekjes en zandbakken zorgen voor urenlang speelplezier. Ondertussen kunnen ouders en begeleiders toezicht houden vanaf de talloze zitplaatsen of het beschutte, houten paviljoen. Favoriet: kleed en picknickmand mee en gezellig samen picknicken.

Modderbaan

Er is door diverse kinderen ook een heuse modderglijbaan gecreëerd, geweldig om te doen. De dames smeerden zichzelf heerlijk met modder in en zagen er uit als heuse moddermonstertjes.
Ze bouwden een vlot en andere kinderen gingen in regentonnetjes door het water m.b.v. een stok als ‘peddel’.

Voor wie niet zo van het water is, je kunt er ook heerlijk rondlopen, door tunneltjes kruipen en de meest mooie bloemen bewonderen (en je mag er ook ‘wat’ plukken, niet alles natuurlijk, er moet ook iets over blijven).

Lees ook: HOE REALISEER JE EEN MODDERKEUKEN OP SCHOOL?

Overnachten

Op het eiland is ook de mogelijkheid om te camperen of in de herberg te overnachten in een bed.
Dat lijkt mij wel wat voor in de zomervakantie.

Geweldig eiland!

Mijn dochters en vriendinnetje waren super enthousiast en vonden het erg jammer dat we om 17u moesten gaan inpakken en afspoelen (er zijn douches en kleedhokjes) omdat de laatste pont om 17.10 vertrekt.
Op de weg terug kwamen we een ‘verloren schoenen’ boom tegen en jawel, gevonden schoenen worden in deze boom gehangen. Mocht je dus je schoen kwijt zijn, neem een kijkje bij de boom ;-)

Een geweldig eiland om de natuur te ontdekken en mee/in te spelen. Als gezin, met een kinderfeestje of als schoolreisje. Er worden rondleidingen gegeven en de vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in en vertellen vol enthousiasme.

Mij lijkt het in ieder geval wel wat, als ik met pensioen ga, werken als vrijwilliger op Tiengemeten.

Lees ook: 13 SPELEN-MET-WATER ACTIVITEITEN

Natuurmonumenten

De speelplek in de Hoeksche Waard is een initiatief van Natuurmonumenten. De organisatie beschermt ruim 350 natuurgebieden en waardevolle landschappen door heel Nederland. 2017 is een bijzonder jaar voor Natuurmonumenten. Naast Speelnatuur Tiengemeten is er nog een jubileum: het initiatief OERRR bestaat ook vijf jaar. OERRR is het jeugdprogramma dat kinderen (van 0 tot 12 jaar) aan de hand van uitdagende kaarten zelf de natuur laat ontdekken.

Speelnatuur Tiengemeten is tussen 1 april en 31 oktober geopend. Exacte openingstijden en meer informatie via de site van Speelnatuur Tiengemeten.

____________________________________________________________________