Spelen in de vakantie

Het is vakantie, even een periode geen school. Misschien ben je al op vakantie geweest, of ga je nog weg. Net zoals Maike nu. In de vakantie komt er toch nog een blogje online! Natuurlijk in een toepasselijk thema, namelijk vakantie. Misschien zijn de kinderen gaan logeren bij oma en opa. Maak je een paar leuke uitstapjes naar een pretpark, of een museum. Ook thuis valt er echter een hoop te beleven. Ik heb een paar gezellige, en stiekem ook leerzame, activiteiten op een rijtje gezet.

Spelen in de vakantie

Kunst uit de natuur

Of je nu op vakantie bent, een boswandeling maakt of thuis in de achtertuin kijkt er ligt vast van alles. Kinderen vinden de kleinste dingen interessant. Kleine stokken, of grote stokken, bladeren, bloemknoppen, schelpen, steentjes, veertjes of wat je ook tegenkomt alles kan je verzamelen. Om vervolgens te gaan sorteren. Zo kan je er je eigen museum van maken. Natuurlijk mogen oma en opa, of de buren ook gezellig komen kijken.

In een museum hoort het er natuurlijk wel een beetje leuk uit te zien. Met datgene wat je hebt gevonden kan je hele mooie kunstwerkjes maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een natuurmandala?

Natuurlijk kan je deze verzamelingen ook meenemen naar huis en daar in een mooi 3d lijstje bewaren, of een er een souvenir box van maken.

Ik ga op reis en neem mee…

Als je op reis gaat neem je vaak een tas of koffer mee met spullen die je nodig hebt. Bij het inpakken kan je je kind laten helpen. Dat kan soms wat extra tijd kosten, maar je kind is wel meer betrokken. Als het ouder is en bijvoorbeeld mee gaat op kamp weet het ook precies wat er nu eigenlijk mee is. Zelf hebben we een leuke kofferset voor de kinderen. In de grote koffer pak ik zelf de kleding en wat er nodig is. In de bijbehorende rugzak mogen de kinderen zelf speelgoed pakken.

Ga je niet op vakantie, of komt dit echt niet uit kan je je kinderen ook een collage laten maken met wat er mee moet op vakantie. Veel meer dan een paar reclamefolders, schaar, lijm en papier heb je niet nodig.

Memoryspel

Het memoryspel is vaak een van de eerste spelletjes die kinderen leren spelen. Al is het maar in de vorm van ‘zoek twee dezelfde bij elkaar’. Deze kan je ook eenvoudig zelf maken. Hiervoor zoek je online wat afbeeldingen op van koffers, zonnetjes, zand en emmers etc. en krimpt deze tot hetzelfde formaat. Of beter nog; vriend Google kan je vast helpen aan een compleet spel. Even printen, knippen, lamineren en nog een keer knippen en je spel is klaar. Na afloop in een doosje opbergen zodat je hem volgend jaar weer uit de kast kan halen.

Schipper mag ik overvaren

Maar dan het alternatief; dus piloot mag ik meevliegen, buschauffeur mag ik meerijden etc. Lekker actief rennen maar toch speels bezig zijn binnen het thema. Leuk ook is het variant tourleider mag ik naar … en dan ieder keer een ander land roepen. Waarbij je in China met schele oogjes moet lopen of op Antartica als een pinguïn moet hoppen.

Kringgesprek

Na de vakantie is het natuurlijk ook erg leuk om terug te komen op de vakantie. Vraag de kinderen of ze iets mee willen nemen. Dit kan een foto zijn, of een schelpje of iets anders dat ze herinnert aan de vakantie. Dan mogen ze een voor een vertellen over waar ze zijn geweest en wat ze hebben gedaan.

Hoe beginnen jullie altijd het nieuwe schooljaar?

 

Spelend leren in de vakantie