Spelen met letters en woorden? Let's play Boggle!

Spelen met letters en woorden? Let’s play Boggle!

Door Manon. Wil jij ook op een leuke manier spelen met letters en woorden? Op een andere manier bezig zijn met spelling en taal? Kinderen zijn altijd in voor een spelletjes dus;  Let’s play Boggle! Het 3 minuten woorden zoek spel.

Boggle

Wie kent het spelletje Boggle niet? Je dobbelt een 16-tal letters en met die letters moet je zoveel mogelijk woorden zien te maken in 3 minuten. De woorden moeten minstens uit drie letters bestaan en mogen zolang worden als mogelijk. Hoe meer letters hoe meer punten je scoort. Alle letters van het woord moeten elkaar raken, dit mag horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Je kunt het spel alleen spelen maar natuurlijk ook met meerdere mensen om te kijken wie de meeste punten kan halen. Boggle is ook op de computer te spelen, maar voor in de klas zijn er een aantal andere varianten bedacht. Bekijk ook de werkbladen letters

Lees ook: AAN DE SLAG MET SPELLINGBEWUSTZIJN? DOE EEN DICTWEETJE!

Werkbladen

Om het in mijn klas uit te proberen heb ik een aantal Boggle werkbladen gemaakt. Deze werkbladen kunnen op meerdere manieren ingezet worden. Omdat ik een format heb gemaakt kan ik elke keer andere letters toevoegen zodat het steeds een nieuwe uitdaging blijft. Soms leg ik ‘s morgens een werkblad op elke tafel en daag de kinderen uit gedurende de dag zoveel mogelijk woorden te bedenken of te vinden. Soms speel ik het spel als een Energizer van drie minuten tussen door.

Download Boggle werkbladen

Boggle spelling en taal

BOGGLE spelling en taal

Klassikaal

Ook speel ik het wel eens klassikaal met het boggle bord op het digibord. Kinderen schrijven dan mee in hun schriftje, of op hun wisbordjes. Ook is het leuk om het in groepjes te spelen, dan zoeken ze de woorden samen in hun groepje. Soms is het dan een behoorlijke chaos omdat alle kinderen enthousiast door elkaar heen roepen. Maar super leuk om te zien hoe graag ze willen winnen.

Zelf bedenken

Het allerleukste vinden de kinderen het als ze zelf een boggle bord mogen bedenken. Ze maken dan voor elkaar een werkblad en kijken het daarna ook na. Leuk om te zien hoe ze elkaar daarna kunnen vertellen welke woorden ze er zelf in verstopt hadden. Het komt wel eens voor dat kinderen met woorden komen waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. Het woordenboek komt er meerdere keren aan te pas.

Lees ook: SPELLING: DE KRACHT VAN EEN MINIDICTEE

Spelen met letters en woorden

Je merkt dat kinderen op deze manier goed na moeten denken over het spellen van woorden. Welke letters horen bij een woord en bestaan al die gevonden woorden wel echt? Als we twijfelen zoeken we het woord op en we zijn dan natuurlijk ook erg benieuwd naar de betekenis. Ook zijn kinderen creatief met vervoegingen, voor en achtervoegsels. Gelezen bestaat bijvoorbeeld uit lezen, gelezen, gele, zen, ezel, lenzen etc. Super leuk om te zien dat kinderen steeds meer woorden gaan bedenken die makkelijk te vormen zijn tot andere woorden.

High score

Tja en het zou natuurlijk geen spelletje zijn als de score niet wordt bij gehouden. De langste woorden worden benoemd en de scores worden nauwgezet bijgehouden. De hoogste score individueel en per groep wordt op het bord genoteerd en vol trots laten de kinderen deze aan iedereen zien die de klas binnen komt.

Leuke manier dus om met taal, letters en spelling bezig te zijn!! Wat vind jij er van?

Veel plezier met de downloads!!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren