Spelen met Sinterklaas klei

Spelen met Sinterklaas klei. Ik maak graag klei, net zoals veel van mijn mede-kleuterleerkrachten. Voor de Sinterklaastijd heb ik pepernoten-klei, marsepein-klei, chocoladeletter-klei en chocolademelk-klei gemaakt. Ik laat je er speeltips mee zien. 

Spelen met Sinterklaas klei

Het recept

Ik maak graag klei met het zelf klei maken die niet kan mislukken recept. Daar vind je ook de beschrijving en de benodigdheden voor de klei. De zelfgemaakte play doh is heerlijk zacht en dus goed kneedbaar. De kinderen kunnen er makkelijk veel figuurtjes mee maken, zonder dat ze de klei eerst zacht hoeven te kneden.
Let op! Als het te droog is doe je er meer handwarm water bij. Is het te plakkerig? Doe er dan wat bloem bij. De klei is het beste te bewaren in een afgesloten zak in de koelkast. Dan kun je het lang, maar zeker de hele Sinterklaasperiode bewaren.

Benodigdheden sinterklaas klei

Voor de pepernoten-, marsepein-, chocoladeletter- en chocolademelkklei heb je het volgende extra nodig:
Speculaaskruiden
Pepernoten
Chocademelkpoeder
Cacoa
Roze kleurstof
Vanillesuiker

Sinterklaas klei maken

In een bakje gaat de roze kleurstof en de vanillesuiker voor de geur, in een bakje de speculaaskruiden, een bakje voor de cacao en een bakje voor de chocolademelkpoeder. Hierdoor komen de verhoudingen bloem-water niet helemaal meer uit. Dat kun je oplossen door meer bloem of juist meer water toe te voegen.

Voor de pepernotenklei had ik niet meer genoeg speculaaskruiden in huis. Ik heb toen gemalen pepernoten door de klei geroerd. Hier en daar heb ik wat grotere stukjes erin gestopt, voor het sensopatische effect.

Bekijk ook: ZELF KLEI MAKEN DIE NIET KAN MISLUKKEN

Spelen met Sinterklaas klei

Tellen met pepernotenklei

Met pepernoten kun je goed tellen. Laat de kinderen pepernoten maken van de pepernotenklei. Ze maken het juiste cijfer erbij van de klei en leggen dat bij het juiste aantal pepernoten. Goed voor het leren tellen en het leren kennen van de cijfersymbolen.

Hartjesvorm van marsepeinklei

Met de marsepeinklei kun je allerlei vormen maken: bijvoorbeeld hartjes, vierkanten, cirkels, rechthoeken en sterren.

Marsepeinklei varken

Figuurtjes die je veel ziet van marsepein, zoals het varken, kan ook.

Chocoladeletter van chocoladeklei

Van de chocoladeletterklei (het recept met de cacao) kunnen de kinderen (chocolade)letters kleien. Laat hen bedenken welke letters zij in hun naam hebben, deze kunnen ze maken. Weten ze ook de eerste letter van de namen van hun ouders? Of van bepaalde woorden?
Ik heb de S van Sinterklaas gemaakt.

Staf van Sinterklaas

Van de chocolademelkklei heb ik de staf van Sinterklaas gemaakt. De kinderen vinden het heerlijk om een slang te rollen en deze op te laten krullen.

Kopje chocolademelk van klei

Ik heb ook een kopje chocolademelk van de gehele klei gemaakt.

Je kunt ook met alle soorten tegelijkertijd spelen. Laat de kinderen Sinterklaas vlaggetjes maken met de klei in een bepaald patroon. Of laat ze hun naam leggen met de letters in verschillende kleuren.

Meer Sinterklaas klei

Juf Bianca heeft een recept voor heerlijk ruikende pepernotenklei.

Henrike van Kleuterklasse heeft nog een ander recept voor pepernotenklei.

Spelen met de Sinterklaasklei

Juf Bianca heeft hele leuke kleikaarten gemaakt waarop de kinderen kunnen spelen, tellen en de cijfersymbolen leren met de pepernotenklei.

BewarenBewaren