Spelend ontdekken met bevroren speelgoed

De kinderen ontdekten en leerden ontzettend veel vandaag door te spelen met bevroren speelgoed. 

Gisteren begonnen we met een aantal bakjes op tafel. Ik vertelde dat ik er water en speelgoed in wilde doen, zodat we het konden laten bevriezen. Maar hoe moest ik dat dan doen? Het gesprek ging al snel naar de koelkast en de discussie koelkast of vriezer kwamen ze niet uit. Gelukkig kon ik ze ook nog wat leren dus ;). De kinderen mochten speelgoed kiezen om te bevriezen. Ik vulde de bakjes met water en kon er mooi een lesje vol en leeg aan koppelen. En de bakjes stonden ook nog van groot naar klein, of klein naar groot voor de kring.

Bakjes gevuld met water en speelgoed

Het speelgoed dat de vriezer in ging: een duploleeuw, legoblokje, kraaltje, papiertjes van rietjes, loco en een plastic geit.

‘s Middags zette ik het speelgoed met een leerling in de vriezer. De kinderen waren vandaag heel benieuwd of er inderdaad ijs was gekomen. Buiten spelen stond als eerste op de planning, dus na de fruithap haalde ik de bakjes met een paar leerlingen op. Vreugde en interesse alom. Er was echt ijs en het speelgoed zat vast!

Bevroren speelgoed

Het gesprek in de kring was vol verwondering. Hoe kon het nou toch dat in sommige bakjes het ijs al los liet en bij andere bakjes niet? En het speelgoed zat vast, huh?

Spelen en ontdekken met bevroren speelgoed

Tijdens het spelen/werken werd er in groepjes volop ontdekt en gespeeld. Er werd getimmerd op het ijs, gesmolten met warm water, in bakjes over gegoten, ijssnippers gemaakt en het speelgoed werd bevrijd.
De leeuw bleek het moeilijkste om los te krijgen. Dat bleek te komen omdat dat een groter bakje was en dus meer ijs en dat duurde dan weer langer om te smelten. Aan het eind van de dag was het nog steeds niet gesmolten, dus hebben we het laten staan voor het weekend. De verwachting van de kinderen is dat het maandag wel gesmolten is.

Bevroren leeuw

De kinderen ontdekten dat het ijs snel smelt in je hand. Een klein beetje ijs smelt sneller dan een groot stuk. Door er warm water op te doen smelt het ijs sneller. Met timmeren kun je stukjes ijs maken die dan ook weer sneller smelten. En als je het ijs door het (ontdooide) water roert, smelt het ook sneller.

Wat een plezier, betrokkenheid, gespeel, geleer en ontdekkingen die werden gedaan. Heerlijk!