(Door Marion) Spelletjes doen vinden wij erg leuk. En dan bedoel ik geen computerspelletjes, of spelletjes op de tablet. Nee, gewoon met zijn allen een spel spelen aan tafel. Hieronder heb ik de favorieten van mijn kinderen (6 en 7 jaar) op een rijtje gezet. Spelletjes top 10 gezin

Spelletjes top 10 gezin

1 Qwirkle, een leuk spel met allemaal steentjes met een symbool erop. Er zijn 6 symbolen in 6 kleuren. De bedoeling is een rij maken met 6 dezelfde vormen in alle kleuren, of 6 verschillende vormen in dezelfde kleur. Het is makkelijk te leren, mijn dochter van net 6 kan er aan meedoen. Maar het is ook nog leuk voor volwassenen. De reisversie is makkelijk mee te nemen en neemt al best veel ruimte in op tafel, wij vinden deze ideaal.

2 Uno, een kaartspel dat lijkt op pesten. Kaarten in 4 kleuren, dus makkelijk voor iets jongere kinderen die moeite hebben om klaver en ruiten uit elkaar te houden.

3 Halli Galli, je moet wel tegen het constante geluid van een bel kunnen. Maar met dit spel leren kinderen snel verschillende fruitsoorten optellen. Bij 5 dezelfde druk je op de bel en krijg je de kaarten. Wie het eerst zijn kaarten op heeft verliest.

4 Wie is het, ik denk bij velen wel bekend. Inmiddels zijn er naast de gezichten ook andere kaarten beschikbaar, zoals met dieren.

5 Vlotte geesten, een leuk spel waar je snel moet denken. Kinderen zijn hier vaak verbazend goed in. Er zijn 5 houten figuren en een stapel kaarten. Staat het voorwerp in de juiste kleur op de kaart? Dan moet je dat voorwerp pakken. Maar anders moet je het voorwerp pakken dat niet op de kaart staat en waar ook de kleur niet van op de kaart staat. Dus goed nadenken.

6 Rummikub, ook een spel dat al jarenlang gespeeld wordt. Leuk als ze al een beetje kunnen rekenen en de cijfers goed herkennen.

7 Monopoly, leer rekenen, risico’s inschatten (je kunt je geld maar 1 keer uitgeven) en vooral hopen dat de ander op jou dure straat komt. Ook leuk is het Monopoly kaartspel. Het werkt iets anders, maar ik zeker een aanrader.

8 Knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt er aan het huisje van de heks? Probeer zo alle soorten snoep van het huisje van de heks te halen, maar als je het verkeerde snoepje pakt komt ze naar buiten.

9 Triominos, een soort domino met driehoekjes. Ook weer makkelijk te leren. Je hebt een gewone versie met cijfers, maar er zijn ook junior stenen met kleur te krijgen.

10 Speed Cups, wie stapelt het snelst zijn bekertjes in de juiste volgorde? Goed nadenken en snel stapelen. Is je stapel klaar? Druk dan op de bel.

Meestal krijgen onze kinderen van Sinterklaas een leuk spel in de zak. Voor dit jaar hebben ze nog geen idee wat ze gaan vragen. Vorig jaar stond Qwirkle bovenaan de verlanglijst. Hebben jullie nog tips?