Spelletjes voor kleuters

Spelletjes voor kleuters

Kinderen leren van alles door spelletjes te spelen. Maar wat leren kleuters ervan? En welke spelletjes voor kleuters spreken aan? 

Leren van spelletjes spelen

Ik speel veel spelletjes in de klas en thuis. Ik vind het belangrijk voor de ontwikkeling van het kind en het is een fijn moment samen.

Wat leert het kind?

 • Op de beurt wachten
  Heel belangrijk in het “echte” leven: op je beurt wachten. Je speelt om de beurt, dus op je beurt wachten is heel belangrijk.
 • Omgaan met tegenslagen
  Kinderen leren omgaan met tegenslag en verlies. Ook op latere leeftijd zal er wel eens iets gebeuren dat niet leuk is in het leven. Voor kinderen dus heel belangrijk om op een veilige manier te leren tegen je verlies te kunnen.
 • Taal
  Tijdens spellen praat je veel met elkaar. Je bespreekt de regels, maar je kunt ook praten over het gevoel van het kind. Hoe voelt hij of zij zich bij winst? En bij verlies? De mondelinge taalontwikkeling wordt gestimuleerd. Als het kind kan lezen, zal het ook zelf proberen de regels te lezen, of de teksten die op het spel staan.
 • Rekenen
  Spellen nemen veel rekenen met zich mee: tellen bij ganzenbord bijvoorbeeld, het inzicht wordt getraind, vooruitdenken, ruimtelijk inzicht.
 • Motoriek
  Bij veel spellen wordt de motoriek getraind, bijvoorbeeld door de kleine pionnetjes te verzetten.

Spelletjes voor kleuters

Maar welke spelletjes voor kleuters zijn dan geschikt? Ik heb er veel getest en gezien: in de klas en thuis.

De Gruffalo

De Gruffalo spel

We zijn hier thuis dol op De Gruffalo. Van Ravenburger kregen we het Gruffalo spel. En dat ziet er echt mooi uit! Net als het boek. De bedoeling is dat je over het speelveld loopt, zoals bij ganzenbord. Bij de figuurtjes moet je een boom omdraaien en mag je, afhankelijk wat op het plaatje staat, vooruit, achteruit of blijven staan. Het spel is echt voor jonge kinderen: peuters en kleuters van 4 jaar dus. De dobbelsteen gaat namelijk maar tot 3.

Bestel het spel hier.

Pinguin Panic

Pinguin Panic

Pinguin Panic is een groot succes bij me in de klas. Kinderen vinden het razendspannend om de pinguïns neer te zetten, want ze kunnen allemaal omvallen. En die moet je dan bij je eigen voorraad leggen. Er zitten ook rekenelementen in: zoals inzicht waar de pinguïns steviger staan en tellen hoeveel pinguïns je hebt.

Bestel het spel hier

Haba spellen

Onze kleuter vind de spellen van Haba heel leuk. Vooral Wilde Vikingen is favoriet waarin je edelstenen moet verzamelen voor je dorp. Eigenlijk vanaf zes, omdat je moet leren bieden op de edelstenen. Maar met een beetje hulp is het spel voor kleuters ook al heel geschikt.

Schat in zicht is wel echt voor kleuters en speelt onze eigen kleuter ook graag. Dit lijkt weer vooral op ganzenbord met het risico dat je van de boot af in het water valt.

Onze kleuter kreeg de spellen vorig jaar voor zijn verjaardag en hij speelt ze nog bijna elke week.

Bekijk alle spellen hier.

Monopoly Junior

Van Hasbro kregen we dit leuke spel met elektronisch bankieren. Voor kinderen is er al een junior versie van Monopoly. Met pinnen waardoor de cijferkennis van de kinderen getraind wordt. Je leert er dan ook al een beetje van om met geld om te gaan. Het is heel simpel: of je koopt een onderdeel waar je op komt. Is het al gekocht? Dan betaal je dezelfde prijs aan de koper als huur.

Bestel het spel hier.

Bunny Hop

Onze eigen kleuter wilde heel graag Bunny Hop hebben, een spannend spel, want je konijn kan zomaar in een gat vallen! Hij kreeg het van Sinterklaas. Je leert tellen, want hoeveel konijnen heb je nog over? Ook staat er op de kaarten hoeveel stappen je mag zetten, dus je hebt geen dobbelsteen nodig.

Bestel het spel hier.

Trap er niet in!

Vooral een heel grappig spel, want welke kleuter houdt er nou niet van poep? We kregen dit spel van Hasbro en was op kerstochtend een grote hit. Doe de blinddoek om, laat de draaiwijzer draaien en loop zoveel stappen over de spelmat. Maar pas op dat je niet in de poep trapt! Leuk voor feestjes!

Bestel het spel hier.

Wat is jouw tip?

Natuurlijk bestaan er nog veel meer leuke en nuttige spelletjes. Wat is jouw tip? Laat het achter in de reactie.

Er staan affiliate links in dit blog. 

Spelletjes voor kleuters