Spelling kleurplaten groep 3 en 4

Spelling kleurplaten groep 3 en 4

Door Marjan. Toen ik voor  het thuiswerk op zoek was naar leuke kleurplaten voor spelling, kon ik niet zo veel vinden. Dus heb ik zelf spelling kleurplaten gemaakt. Kinderen kunnen aan de slag met woorden met au, ei en met ng of nk. Uiteraard met downloads!

Spelling kleurplaten

Op het gekleurde voorbeeld staat in elk vakje een woord. Onder de kleurplaat staat in een stappenplan hoe de kinderen te werk moeten gaan:

  1. In elk vakje staat een woord.
  2. Zoek hetzelfde vakje op de lege kleurplaat.
  3. Schrijf met pen het woord in het vakje
  4. Kleur met kleurpotlood het vakje in de juiste kleur.
  5. Begin weer bij 1, tot jouw kleurplaat vol staat met de woorden en mooi gekleurd is.

Dit kunnen de meeste kinderen al zelf lezen, maar als dat niet lukt, kan de leerkracht of ouder het even voorlezen. Als een of twee vakjes samen worden gedaan, lukt de rest zeker.

Spelling kleurplaten groep 3 en 4

Download

Kleurplaat au

Op deze kleurplaat van de au staan alleen maar woorden met au. Veel woorden staan er twee keer op. Ik heb gekozen om alleen de au aan te bieden, zodat de kinderen deze onthoudwoorden kunnen inprenten tijdens het schrijven.

Spelling kleurplaat tractor au 1

Spelling kleurplaat tractor leeg

Kleurplaat ei

De ei kleurplaat staat vol met alle woorden uit de ei – rap van Staal. Wij gebruiken op school deze methode niet, maar bieden wel het lied aan. Door juist deze woorden op de kleurplaat te zetten, herkennen ze die waarschijnlijk weer uit de rap. Ken je de rap nog niet? Het is echt een aanrader om op een andere manier de ei – woorden te onthouden.

Kleurplaat ng – nk

Spelling kleurplaat schildpad ng – nk 1

Spelling kleurplaat schildpad leeg

Op deze kleurplaat staan zowel woorden die eindigen op ng, als op nk. Wij geven op school bij de nk altijd het volgende ezelsbruggetje: De nk die houden zoveel van elkaar, daar komt niemand tussen. Dus kun je geen ngk schrijven.

Klein schrijven op de spelling kleurplaten

Bij sommige leerlingen is de fijne motoriek nog niet voldoende ontwikkeld om zo klein te schrijven dat het in de vakje past. Wellicht is het dan een idee op de kleurplaat op A3 formaat te printen. Dan wordt het kleurwerk weer een stuk meer. Mocht dat te veel worden, kun je er ook voor kiezen om de woorden in de kleur van het vakje te schrijven. Als lauw in een rood vakje staat, schrijf je dat woord dan dus met een rode stift, pen of potlood in het juiste vakje.

Lijkt het je fijn als er meer spelling kleurplaten komen? Laat dan even onder dit bericht weten met welke categorie je ze graag wilt zien, dan ga ik aan de slag. En er staan nog veel meer tips voor thuisonderwijs op de site.

 

Spelling kleurplaten groep 3 en 4; ei, ng en nk klanken