Spelling oefenen met dobbelsteen

Spelling oefenen met dobbelsteen

Door Sharona. Woorden spellen leer je het beste door het veel te doen en te oefenen. Bij voorkeur door de woorden meerdere keren te schrijven. Om dit leuk te houden, maakte ik voor jullie spelling oefenen met dobbelsteen bij de methode van taal actief versie 4, voor groep 5 en groep 6. 

Spelling oefenen groep 5 met dobbelsteen

Een keer op een andere manier de woorden in oefenen van spelling? Dat kan op een speelse manier met dobbelsteen spelling.

Doe ook eens een dictweetje.

Doel spelling oefenen

We hebben in de tijd van de chromebooks en laptops een scala aan digitale mogelijkheden om te oefenen met spelling op niveau. Eventueel aangevuld met extra instructiefilmpjes.
Ondanks deze vele digitale mogelijkheden kies ik er liever voor de kinderen op zijn tijd nog lekker veel op de ouderwetse manier te laten schrijven. Dit, omdat er een bepaalde koppeling in de hersenen gelegd wordt wanneer je een woord ook echt fysiek schrijft. Een koppeling die je niet krijgt door woorden te typen, omdat hierin weer andere hersengebieden geactiveerd worden. Zeer zeker ook belangrijk voor de zwakkere lezers en spellers onder ons.

Wat heb je nodig?

  • Woordlijsten spelling groep 5 of woordlijsten spelling groep 6 (heb je een andere groep, dan kun je eventueel zelf woordlijsten maken of  geef het hieronder aan. Wie weet kunnen wij nog iets voor je betekenen)
  • Poster dobbelsteen
  • Dobbelstenen
  • Wisbordje of papier

Download groep 5

Spelling oefenen groep 5 met dobbelsteen

Dobbelsteen spelling taal actief, versie 4, groep 5

Download groep 6

Spelling oefenen met dobbelsteen groep 6

Dobbelsteen spelling taal actief, versie 4, groep 6

Aanpak spelling oefenen met dobbelsteen

Dit spelletje kunnen de kinderen alleen, in tweetallen of een groepje spelen. Er wordt gerold met een dobbelsteen en de uitkomst geeft aan wat er gedaan moet worden met een woord. Op de dobbelsteen poster kunnen ze zien wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld er wordt 6 gegooid. Dan schrijft het kind het woord in hoofdletters. En mag het volgende kind rollen.
Je kunt aangeven dat er zo een x aantal woorden behandeld moeten worden of een bepaalde tijd aan gewerkt moet worden.

Inzet in de klas

Ik heb spelling oefenen groep 5 met dobbelsteen in de klas ingezet als klaarwerk. Kinderen konden zelf kiezen welke categorie ze graag wilden oefenen en pakten dan deze categorie uit de map.
Je kunt er bij een combinatie groep bijvoorbeeld ook voor kiezen om één groep hier mee te laten starten (en dan bijvoorbeeld met de categorie die je gaat behandelen of een die je gaat herhalen) en dan de andere instructie geven.
Je zou het ook kunnen inzetten als inloopwerk ‘s ochtends.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en waar je het voor gaat gebruiken.

Spelling oefenen met dobbelsteen