Spiek! Snel leren voor de leerkracht

Spiek! Snel leren voor de leerkracht

Spiek! is het nieuwe bij- en nascholingsplatform voor leerkrachten. Ik vind het heel fijn werken, omdat de modules kort zijn (2 tot en met 12 minuten). Ik vertel je welke ik graag volg.

Spiek! Snel leren voor de leerkracht

Wat is Spiek?

Spiek! is het nieuwe bij- en nascholingsplatform voor leerkrachten in het basisonderwijs en pedagogisch medewerkers werkzaam in de kinderopvang. Het bestaat uit allerlei korte modules met lesideeën, inspiratie en trainingen. Je kunt de opgedane kennis meteen toepassen in je praktijk. Trainingen volg je in rond de 12 minuten, inspiratie en les ideeën zijn tussen de 2 en de 10 minuten.

Er staan al heel wat op en elke week komen er modules bij. Als je inlogt, kun je aangeven in welke bouw je lesgeeft en hoe lang je ervaring is. Op basis daarvan krijg je modules aangeraden, maar je kunt natuurlijk ook alles opzoeken.

Je kunt het op alle devices gebruiken via de webbrowser. Ik gebruik het zelf via mijn laptop en mijn iPhone, maar je kunt het ook op tablets gebruiken. Lekker makkelijk op de bank bijvoorbeeld.

Modules

Er zijn ook modules naar aanleiding van de actualiteit, zoals nu de uitslag van het PISA-onderzoek. Die module heb ik meteen gevolgd en het blijkt dat we (wat mij betreft) nog meer aan leesbevordering moeten doen, omdat veel lezen kinderen enorm vooruit helpt in hun (cognitieve) ontwikkeling.

De nieuwe modules ontdek je snel in het overzicht als je ingelogd bent. Daaronder staan populaire modules, kun je meteen zien wat leeft in onderwijsland. Als derde kopje krijg je modules aangeboden die horen bij het leerjaar waar jij les aan geeft.

Maar er zijn ook overzichten van bijvoorbeeld gedrag in de klas, altijd goed om hier meer over te weten. En wat ik ook heel goed vind, is dat er modules zijn voor jezelf als leerkracht: om je werk goed te kunnen doen en lekker in je vel te zitten. Dat ik dat heel belangrijk vind, blijkt wel uit de Leerkracht Scheurkalender 2020 die ik samen met Juf Inger maakte.

Spiek modules

Welke Spiek! ik?

Ik heb nu drie modules gevolgd en heb er nog heel wat op mijn lijstje staan. Je checkt ook makkelijk welke je hebt afgerond via Mijn voortgang. Ook handig als je in (functionerings)gesprek gaat met je directeur over je scholingsuren.

Natuurlijk heb ik dus meteen gekeken naar de module over het PISA-onderzoek, fijn om zo kort en bondig een samenvatting te krijgen van het belangrijkste punt van het onderzoek.

In januari komt de inspectie bij ons op bezoek, dus vond ik het fijn om die module te volgen. En ik leerde meteen dat je dus geen rooster hoeft te maken met uurverantwoording. Goed om te weten wat je plichten, maar vooral ook je rechten zijn, zodat je daar in gesprek over kan gaan met de directie en je team.

Spiek! Snel leren voor de leerkracht

Welke modules wil ik nog volgen?

Ik kan beter zeggen welke niet denk ik. Ik heb nog zoveel te leren voor mijn gevoel, of bij te houden! Ik weet al veel van de doelen van de kleuters, maar ik wil zeker meer leren over de referentieniveaus. Want waarom zijn die anders dan de kerndoelen? En hoe helpen ze mij bij het lesgeven? Vanuit de inspectie moet je hier wel kennis van hebben.

Specifiek voor groep 1/2 wil ik graag de module over TOS volgen, contextgerichte vragen stellen en over stress, de signalen herkennen. Hier loop ik nu het meeste tegenaan.

Maar zoals ik al zei vind ik veel modules interessant, dus ik kan even vooruit in de kerstvakantie denk ik ;).

Spiek! Snel leren voor de leerkracht

Wat vind ik?

Ik vind het vooral zo’n fijn platform, omdat de modules kort zijn. Je weet van tevoren dat je niet eindeloos hoeft te zitten om te leren. Als je ergens mee zit, bijvoorbeeld bepaald gedrag in de klas, kun je snel een module volgen. Het zijn fijne, korte modules met een samenvatting van belangrijke punten. En als je het interessant vindt, krijg je aan het einde van de module tips om ook weer verder te lezen en te leren.

Ik vind het ook heel fijn dat het interactief is en je aan het denken wordt gezet met de vragen in de modules. Je hoeft dus niet alleen te lezen, maar je bent ook bezig. Vooral fijn na een lange werkdag, als je toch nog even wilt leren.

Ik heb er nu even snel een aantal gevolgd, maar ben zeker van plan om er meer te checken.

Probeer het gratis!

Wil je ook Spieken? Ga dan naar spiek.nu en vraag een gratis licentie aan. Gratis uitproberen kan nog t/m eind februari! Op de hoogte blijven van Spiek? Volg @spiek.nu op Instagram.

Dit is een #jufmaikead

 

Spiek! Snel leren voor de leerkracht; Bij- en nascholingsprogramma voor leraren met korte modules