Stamppot met kogels WIN

Stamppot met kogels WIN

Het boek Stamppot met kogels is helaas wel erg actueel geworden. Natuurlijk gaan we richting 4 en 5 mei, maar het gaat ook over de Russen die oorlog voeren, wat ze nu helaas ook doen. Je kunt een exemplaar van dit belangrijke boek voor kinderen vanaf tien jaar winnen. 

Stamppot met kogels WIN

Het is de hongerwinter van 1945. In Amsterdam is er amper voedsel te vinden en van de gaarkeuken krijgen de mensen ook bijna niets. Hans woont er met zijn ouders en zusje. Zijn zusje is er slecht aan toe, doodziek door te weinig voedsel. Voor haar wil Hans in Amsterdam blijven, maar toch ook gaan, want dan kunnen ze wellicht zijn portie aan zijn zusje geven. Toch wordt hij tegen zijn zin door zijn ouders naar Texel gestuurd. Hij moet met zijn beste vriend, Herman, mee naar zijn oom op het eiland om aan te sterken bij de oom van Herman. Op Texel is er nog eten.

Als hij opgehaald wordt door meester Jan, lijkt hij een vriend van de moffen te zijn. Maar langer op het eiland ontdekt Hans hoe het zit. In Nederland zelf is de oorlog bijna ten einde, maar op het eiland breekt de oorlog in alle hevigheid uit. De Georgische Russen die in het Duitse leger zijn ingelijfd, komen in opstand. Zij begaan allerlei gruweldaden, maar de Duitsers ook als ze wraak nemen.

In dit boek vertelt Joyce Pool het waargebeurde verhaal van Hans Verhoeven: een Amsterdammer op Texel tijdens de Russenoorlog. Achterin het boek vind je een groot stuk over de “echte” Hans.

Bekijk het boek hier

Wat vind ik?

Stamppot met kogels

Het boek leest als een trein. Vanwege het onderwerp vind ik het inderdaad ook pas geschikt vanaf tien jaar. Het is best heftig wat er gebeurt in het boek, maar je leest niet de details. Daarom is het wel geschikt voor deze leeftijd. Ze horen op school ook over WOII. Dit boek is een mooie aanvulling op de kennis die we al hebben. Ik wist bijvoorbeeld niet van de Russenoorlog op Texel, of dat ze pas later bevrijd zijn dan de rest van Nederland. Het is goed geschreven, spannend en je duikt echt in het hoofd van Hans. Knap gedaan. De vormgeving is ook bijzonder: op elke bladzijde zie je kogelgaten, zo wordt je nog meer in het verhaal getrokken.

Bekijk het boek hier

Win

Je maakt kans op een exemplaar van dit boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. 29 maart mail ik de winnaar.

Er staan affiliate links in dit blog.